用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今晚到優才上堂,要準備什麼
樓主: Connie12747
go

今晚到優才上堂,要準備什麼 [複製鏈接]

會唔會有可能,只是說可能,有d有心儍人之前中左個頭埋去,所以想提醒今年一心只是想找水泡的家長咪好似佢地咁儍,早d過主返屋企享受親子時間好過呢

Ps 一套電影都會有人喜歡有人不喜歡,有乜咁奇怪?

引用:會唔會有可能,只是說可能,有d有心儍人之

原帖由 MrBeast 於 15-09-26 發表
會唔會有可能,只是說可能,有d有心儍人之前中左個頭埋去,所以想提醒今年一心只是想找水泡的家長咪好似佢 ...
well said

回覆:今晚到優才上堂,要準備什麼

👍👍講得好

引用:會唔會有可能,只是說可能,有d有心儍人之

原帖由 MrBeast 於 15-09-26 發表
會唔會有可能,只是說可能,有d有心儍人之前中左個頭埋去,所以想提醒今年一心只是想找水泡的家長咪好似佢 ...

回覆:Alange 的帖子

如果你地覺得唔適合既,我都覺得你們應該盡快離塲,無謂坐响餘下既九堂!又要難為自己又要彈!
請專重學校, 請專重自己!

引用:Quote:原帖由+Alange+於+15-09-26+發表我哋

回覆:MrBeast 的帖子

回覆 Alange 的帖子

請想一想別人的感受。那些在讀的同學和家長的感受。作為家長,妳也不想別人用爛學來形容妳小朋友的學校吧!

Bstar 發表於 15-9-26 23:09
如果你地覺得唔適合既,我都覺得你們應該盡快離塲,無謂坐响餘下既九堂!又要難為自己又要彈!
請專重學校, ...
非常同意,本人跟這學校冇關,孩子亦不是這學校的學生。純是看不過眼而來。真的,家長冇心讀就唔好報啦!比你上家長班,仲咁多嘢講。現今好多家長鐘意比拼孩子考小學成績,以幾多間收為榮,很可悲!唔通人生就只有孩子上小學一件大事。任意在網上批評人家學校,完全沒有想到學校的老師、學生和家長的感受,人真的要多些考慮別人,這個社會真的病了。個人認為各間學校應該考慮大幅增加報名費,意圖阻截那些沒有誠意的家長。

引用:Quote:Bstar+發表於+15-9-26+23:09+如果你

原帖由 ajfamily 於 15-09-27 發表
非常同意,本人跟這學校冇關,孩子亦不是這學校的學生。純是看不過眼而來。真的,家長冇心讀就唔好報啦!比 ...

其實最好立例最多只可以報考三間直私學校。

MrBeast  只須同一日出offer和隔一段時間後只可一間register一間, 已經可以解決很多問題   發表於 15-9-27 13:14

引用:回覆+Alange+的帖子 請想一想別人的感受。

原帖由 Pauline_CC 於 15-09-27 發表

請想一想別人的感受。那些在讀的同學和家長的感受。作為家長,妳也不想別人用爛學來形 ...
超級同意,唔係話唔接受批評或者係 die hard fans, 呢間學校不嬲都係用呢套方法收生,喜歡與否自己可以話事,冇人能勉強你去接受...其實大家點解唔可以將心比己諗吓其他家長或者學生嘅感受呢?

個talk係好悶,大家嘅時間係好寶貴,但係為咗小朋友我相信每個家長可以做到嘅一定做!!! 唔係等於叫聽話囉!唔通校長叫人唔可以再interview其他學校,D人會跟咩!!!! 始終呢個係配對遊戲,收咗未必係叻仔叻女,唔收又唔等於差過其他人....呢樣係事實大家心知肚明,除咗有關係人士之外,個個都係要咁面對呢個小一遊戲!!! 但係又唔見D人好投訴點解人哋可以成為"有關係人士" lor......blue blood, old rich, new rich 乜嘢人士都有啦!!! 係咪???

引用:Quote:原帖由+Pauline_CC+於+15-09-27+發表

原帖由 Pellamama 於 15-09-27 發表
超級同意,唔係話唔接受批評或者係 die hard fans, 呢間學校不嬲都係用呢套方法收生,喜歡與否自己可以話事 ...
其實香港冇乜學校有提供實質資優教育。

如家有資優兒又冇咁多錢去international school, 或额外培訓,優才係好的選擇。

難得有咁好的學校,如果自己唔中意就唔好同D有需要的人爭。

還有最近3年,優才每年都有學生成功插班入LS。這可以代表優才收生不會太差,和在優才敎育的質素。

引用:還有最近3年,優才都有學生成功插班入LS。

還有最近3年,優才都有學生成功插班入LS。這可以代表優才收生不會太差,和在優才敎育的質素。 ...
啱呀,不過因為好多人只係著眼收生方法&過程....太偏激對自己都唔係一件好事...

回覆:Pauline_CC 的帖子

引用:Quote:Bstar+發表於+15-9-26+23:09+如果你

批評也分建設性和中傷。如果寫什麼爛電影,比錢也不看,正常人看也得出是那種。

是誰心胸狹窄,那很容易分得出。

引用:還有最近3年,優才都有學生成功插班入LS。

還有最近3年,優才都有學生成功插班入LS。這可以代表優才收生不會太差,和在優才敎育的質素。 ...
聽聞今年有人成功插入女拔小二.

回覆 AgapePa 的帖子

好嘢!希望buy優才敎育理念嘅家長努力。

引用:回覆+Alange+的帖子 批評也分建設性和中傷

‹ 上一主題|下一主題