用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實誰決定上午班下午班在那間學校有分? ...
go

其實誰決定上午班下午班在那間學校有分? [複製鏈接]

我知道好多學校都有分2校, 好似一呂 + 沙呂, 一胡 + 沙胡, 沙主 + 馬主.....但點解上午班就有A校分而不是B校? 明明我當年o係A校讀, 就因為我係下午班就要去新校做開荒牛? 我想知呢D "分流" 決定是誰訂?? 有人投訴過嗎?
   2    0    0    0

舉例如果 A 校係以前的上午校, 而 B 校係以前的下午校.  咁上午校畢業生就只在 A 校有分, 而下午校畢業生就只在 B 校有分.  至於點知 A 校係上午校, 就要問返學校了, 不過而家資訊咁發達, 上網問一問都已經有人答到你了.

引用:+本帖最後由+shevachevy+於+15-9-24+10:21+

原帖由 shevachevy 於 15-09-24 發表

我知道好多學校都有分2校, 好似一呂 + 沙呂, 一胡 + 沙胡 ...
點解新校係開荒牛?基本上係成間學校一齊搬,就算係以前我學校上下午校嘅老師都唔一樣,搬學校老師都係一齊搬過去。邊個決定用新校好似係抽,咁都要投訴?香港人真係鐘意投訴

Hillkymama  。  發表於 15-9-24 21:32
subb    發表於 15-9-24 11:23

引用:+本帖最後由+shevachevy+於+15-9-24+10:21+

我知道好多學校都有分2校, 好似一呂 + 沙呂, 一胡 + 沙胡 ...
好多時新校大啲又設備好啲,有咩唔好?

醒目開學勳章 王國長老

回覆:其實誰決定上午班下午班在那間學校有分?

學校分拆中間一定好多debate 同講數至可成事。歷史問題唯有坦然面對。我相信在分拆事情上,會關心對現有學老師家長影響,校舍職員資源分配,多過關心舊生分數吧!有舊生分都係開心事,好過間學校變左私校直資,或者摺埋左

我o既意思係上午校有原校分, 下午校就只有新分校分 (OR VICE VERSA) 呢個決定是誰訂? 校董會? EDB?

回覆 Babyarsene 的帖子

咁如果不是又大又好呢? 這不是重點吧? 加上有些分校根本不在原區, 就因為上午班下午班分別就要本來讀A校畢業生去另一間學校先有分? 我想討論是這些決定是根據那些準則?

回覆 Charlotte_mom 的帖子

明白的, 但摺左或轉左直資等沒有將畢業生分成 2 批, 是全部畢業生都受影響

shevachevy 發表於 15-9-24 10:31
我o既意思係上午校有原校分, 下午校就只有新分校分 (OR VICE VERSA) 呢個決定是誰訂? 校董會? EDB?  ...
呢個係好基本既邏輯問題, 上下午校, 其實會分拆多數都係因為原本就係當A校B校咁分開運作, 咁A校學生只有A校分, B校學生只有B校分好正常.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

shevachevy 發表於 15-9-24 10:31
我o既意思係上午校有原校分, 下午校就只有新分校分 (OR VICE VERSA) 呢個決定是誰訂? 校董會? EDB?  ...
基本上好多有分上下午班嘅小學, 你可以當佢係兩間學校咁睇. 只會是旦一邊有分.

回覆 hkpapa852 的帖子

可能我問得唔清楚, 或者我咁問, 誰決定那批 學生(BE IT AM/PM SESSION) 在原校有分? 而另一批要去新校先有分?

我係覺得奇怪, 就好似係孖生仔女明明大家都係同一個阿媽生, 一個早D出世, 一個遲2分鐘出世, 你會話因為屋企唔夠住, 細D果個要去另一個屋企, 果個屋企都有阿媽咖, 間屋企仲大仲靚咖, 果個阿媽都好好咖同呢個媽媽冇分別咖... 而細孖質疑為什麼不是大孖去另一個屋企? (反之亦然)

回覆 shevachevy 的帖子

可能下午校從來都是次選...
我果個年代都係所謂上午班叻過下午班, 好似到而家都係一般既規律....

所以上午班去代表原裝正統(BLUE BLOOD?)

回覆:其實誰決定上午班下午班在那間學校有分?

點解我生得咁靚仔但係冇頭髮?點解我老豆唔係李嘉誠?

回覆:shevachevy 的帖子

個比喻唔同,係一間屋2個阿妈,分别教不同慨仔,比多間屋你,等你地分開教仔,新屋边個住,2個阿妈自己拆掂佢,跟住就各自係自己間屋,教番自己d仔女,仔女大晒,搬走左,番家探阿妈,会探誰?

引用:+本帖最後由+shevachevy+於+15-9-24+10:58+

我係覺得奇怪, 就好似係孖生仔女明明大家都係同一個阿媽 ...
你似乎搞錯左,都有大媽自願搬佢其他區既豪宅,細媽咸住點解分間舊屋俾佢

回覆 shevachevy 的帖子

新校舍有d是上午校搬去,有d是下午校搬去,而當中邊個決定上午或下午校搬去,我諗當中一定涉及辦學團體開會決定……

回覆 retriever 的帖子

我都有呢種感覺, 但我想知是有OFFICIAL指引要咁分嘛? 下午班要去新校呢樣o野?  本身是下午校的畢業生不會有, 不應有 "legitimate expectation" 覺得自己是在"就讀"過果個地址o既學校有分? 而要接受去新校先有分?

回覆 mcl203 的帖子

所以我有話"反之亦然"

shevachevy 發表於 15-9-24 10:51
我係覺得奇怪, 就好似係孖生仔女明明大家都係同一個阿媽生, 一個早D出世, 一個遲2分鐘出世, 你會話因為屋企 ...
實情係兩房人. 以前老豆環境唔好, 兩房人夾硬住埋一齊. 宜家經濟好咗, 買多層樓分返開住, 大家住得鬆動D囉! 至於點決定邊房人搬去新屋, 學樓上講, 抽籤啩!
‹ 上一主題|下一主題