用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正幼稚園家長-----請進
樓主: KK
go

培正幼稚園家長-----請進 [複製鏈接]

Re: 培正幼稚園家長-----請進

helloruby

thank a lot

各家長:

我想請問吓你地知唔知嚟緊響20號個家長會個程序係點架(例如:幾點開始,要開幾耐,駛唔駛帶小朋友去架?)之類..因為我想同孝彥報d星期六嘅興趣班,所以要預吓時間先..   

請問培正學費幾多呀, 因為網上的資料不一...

請問各位,

我BB係2003年9月26日出世,佢係唔係應該向今年9月尾去申請K1呢? 我好想佢入培正呀.

仲有,入K1前,培正仲有無BB班可以申請架?

tszlok 寫道:
請問培正學費幾多呀, 因為網上的資料不一...

今年幼稚園的學費是HK$1435,全年收十期.

Hi alanchoi,

培正好似唔收9月1日唔足3歲的小朋友喎(因為我都諗緊呢間幼稚園),你check清楚好呀!
多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

2003年9月26號??    咁咪即係未出世 ??

我諗你係話2001年係冇?不過邊年都好啦..好似有d媽咪講,若響入學個年嘅8月31號唔足三歲就唔收架喇..要等下年先可以申請入學,好似我仔仔今年咁,佢2000年4月出世,但佢個班有好幾個係1999年10月或11月出世架..

另:培正冇bb班的

alanchoi 寫道:
請問各位,

我BB係2003年9月26日出世,佢係唔係應該向今年9月尾去申請K1呢? 我好想佢入培正呀.

仲有,入K1前,培正仲有無BB班可以申請架?

彥彥媽咪

我真係傻左呀, 我個仔的生日應該係2002年9月30日呀, 咁我個仔咪要2006年9月至可以申請???

咁會唔會有d bb班都係可以直上培正幼稚園架? 抑或要由幼稚園至開始架?

多謝晒你的意見呀.

alanchoi:

係呀..本來所有2002年出生的bb都應會入讀2005年個年嘅K1,但因為培正要收8月31號前足三歲的小朋友,所以你仔仔若要考培正,就只可以報2006年9月入學個屆,咁你就要考慮吓想唔想佢遲一年先讀書囉..又或我見過有d父母會俾佢地d小朋友響另一d學校讀一年K1先,之後再去培正repeat K1.

呀∼∼∼若講申請,你仔仔係應係2005年10月攞form去報2006年入學

另:培正冇bb班,一上就係K1(三歲班),要自己去考的

hello ChingMa,
Thanks for your reply...

我想問o下有關校網的資料, 我居於沙田, 如果我囝囝好彩考到入培正幼稚園, 咁升小學的時候會唔會唔係該區校網而有影響??

彥彥媽咪,

Thank you very very much for your information.  It really help me clear my doubts.

Thanks again.

彥彥媽咪:
家長會最好吾好帶小朋友去, 佢地一定會悶死, 不過我就吾記得家長會係9:00開始定係9:30開始.  所有家長會先在禮堂集合聽講座, 舊年學校就請左羅乃宣(親子書籍作者兼培正校友)來講不同性格的兒童和教導方法. 聽完講座再分班, 我諗整個過程, 你最好預番一個半小時.
:wave: :wave:

我想問下, 培正幼稚園INTERVIEW 深唔深lei??
會唔會可以直上小學??

大d會唔會著數d lei?? 請指教!

彥彥媽咪
請問今年幾時報名? 有什麼手續?
bb 2001年1月出世
謝!

tszlok,

因培正是私小, 不會受校網限制的.

mahobb:

2001年1月出世的bb應會入讀2004年9月個屆嘅幼稚園,因此你要今年就預備同佢報,去年培正是在10月左右派表的,12月interview,你可以此作為參考.

攞報名表係以郵寄形式就可以,但交表就要親身,因要check文件等..

happymother123:

回應你的問題:

(1)培正幼稚園INTERVIEW 深唔深lei?
好難講,因為冇人知確實係點interview同問乜,皆因家長唔準同小朋友一齊入,佢地係以五人一小組入去自己interview嘅,不過據有d小朋友in完之後出嚟講好似都唔係好深,只係問d常識性問題

(2) 會唔會可以直上小學??

(3) 大d會唔會著數d lei??
都唔知,因校方從冇公開佢地嘅收生準則,所有”準則”都係我地d家長自己估估吓,不過事實上培正d學生又多係大仔大女,但亦有例外

Thanks ar..helloruby

helloruby 寫道:
彥彥媽咪:
家長會最好吾好帶小朋友去, 佢地一定會悶死, 不過我就吾記得家長會係9:00開始定係9:30開始.  所有家長會先在禮堂集合聽講座, 舊年學校就請左羅乃宣(親子書籍作者兼培正校友)來講不同性格的兒童和教導方法. 聽完講座再分班, 我諗整個過程, 你最好預番一個半小時.

彥彥媽咪

想問o下要check什麼文件??

tszlok:

要對吓d報名表有冇填漏嘢,同check小朋友嘅出世紙正本等..

另外我想講幼稚園升上小學係按照你的報住地址去分的,同你讀邊區嘅幼稚園無關,而且培正係guarantee所有幼稚園畢業生可直升其小學,但相對就要家長確認放棄中央派位

‹ 上一主題|下一主題