用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正幼稚園家長-----請進
go

培正幼稚園家長-----請進 [複製鏈接]

培正幼稚園家長-----請進

Dear all:
半個學期完結了。想知K1的小朋友,學習情況如何呢?有沒有功課做呢?考試?親子活動?
而K3小朋友是否可直升上小學?程度可以追上小學嗎?是否需要家長額外找英文班讀呢?
本人小女將要升上K1,望各位學兄學姐家長多多發表!
謝~~~~~
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

Re: 培正幼稚園家長-----請進

My son is studying in Pui Ching in K1.  I think the kindergarten is ok and the course is quite easy.  He just started to have homework in the 2nd term and there's no examination in K1, 2 and 3.  No too much activities for kids + parents.  All kindergarten students can promote to Pui Ching Primary School and that's the main reason why parents like to choose Pui Ching.
JWong

KK,
You may find some more information in the topic"有關培正". Hope you will find the info you need.
ChingMa

Dear Jwong & ChingMa:
Thank you very much!!!!!!

kk
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

KK,

You are welcomed.  And, one thing that I don't like is that Pui Ching teachers don't encourage parents to call them to understand thier children's performance at school.  But in case your children had perform badly that day, the teacher will call you pro-actively.  When my son was studying pre-nursery at another kindergarten, I tended to call his teacher weekly so that I could understand how he performed.  You know, not need to wait until the Parents' Day.
JWong

Dear JWong,
My child's teacher gave us the email address for personal contact.  I used to write down on the handbook that asking the teachers to call me for talking about my child's performance for a period of time.  She did call me on the same day after school.
Did you try?

Dear Today:
能夠利用e-mail,嘩~咁真係幾方便喎!     
kk

Hi大家好,

我係新加入呢個會,請多多指教.我個BB 22個月大,明年會考 K1,我心目中最想入培正,唔知係咪好難入?我個姨甥仔考過,都考唔到,INTERVIEW 時係咪小朋友自己同 MISS 單對單,家長冇得入去架?大約幾時開始報名?

Dear babyhin:

培正幼稚園大約每年開10月頭始接受報名.郵寄取表.可電27601978查詢.
面試時,由五位小朋友親自入課室見老師,家長不可進入,主要圍繞生活問題,是小朋友能力可以應付的簡單問題,如辨認物件.....主要是睇小朋友說話.聽力.及應對.......
本人認為除了小朋友本身,還有要講彩數.所以考時以平常心去面對,反而會有意外的收穫呢!
kk

Dear KK,
好多謝你嘅資料,我聽好多人講話要入培正要有小小後台,如果一個普通人,係好難先可以入去,係咪真

babyhin,
我的仔仔今年會入讀培正, 舊年報考培正時, 都有你呢個疑問,
我都係抱住儘管試0下啦, 但唔係好有期望, 但仔仔得0左!

我0地完全無背景, 無關係, 亦唔係舊生, 所以你可放心喇!

Dear Smilies,
聽到你講呢番說話,我真係好開心,因為我個姨甥仔試過考唔到,又成日聽身邊D人話入到真係要買六合彩.
請問你小朋友有冇讀過預備班或者PLAYGROUP呢?
對於面試會唔會有幫助?

Dear babyhin:
hihi,我地都係無背景,唔係舊生.所以我認為人人一樣!
至於現在,我小朋友是有讀緊幼兒班的,目的都是想小朋友能夠早些適應群體生活,學習守秩序....
本人認為唔多唔少都會有益處的,但常識的事,我都是日常教她的.因為有數得計,培正面試是在12月左右舉行,但幼兒班開學就是9月,所以真的要依賴父母的教導呢!

babyhin,
我仔仔冇讀過預備班或者PLAYGROUP, 佢係歲幾時仲係好bb,所以冇同佢報, 到兩歲時突然之間好似好大個仔,但已冇得報, 咪隨遇而安.
但在仔仔仍是bb時, 我每日都會推佢出公園, 平台花園, 介紹四周物件名稱, 係屋企咪俾佢睇適合的兒童節目(有線兒童台, 下午明珠台同國際台) 玩益智遊戲, 當係家庭預備班.
佢可能冇讀過預備班或者PLAYGROUP, 佢見到陌生人會好慢熱,  我0地都好擔心佢面試時由頭到尾都一言不發, 所以我都周圍取經, 縱合後選出適合仔仔性格的方法:
父母衣著最好唔好咁前衛, 帶定0的糖果係身, 同仔仔講帶佢去學校玩, 好好玩0架!
我,仔仔,仔仔爹地早兩小時出門口, 先去麥當奴食開心樂園餐,佢好開心佢最鍾意食薯條,又有禮物. 跟住早一小時到學校, 帶佢四維睇下, 熟悉環境先, 我走去排隊, 佢爹地帶佢玩, 係學校裏面遊戲設施, 佢好開心, 到夠鐘叫佢返入學校裏面玩, 考試時都好快投入, 出來後佢都仲好開心問"媽咪我地第日又<玩學校>囉"    
秘訣: 令仔仔開心,開心,好開心!

打0左咁耐, (我打字好鬼慢) 最後都係祝你好運!  

Dear KK & Similies
睇完你

KK & Smilies:

你們好!我的仔仔今年都會入讀培正,佢係讀下午班,你地呢?很高興能在此預先認識到各家長,希望大家第日可以保持聯絡,亙相交流吓呀!

彥彥媽咪:

你好呀!不如你都分享吓你點解想仔仔讀培正,你係咪校友?我好想知多D,請多多指教!!!!!!!!!!!!!!

babyhin:

我想仔仔入培正的原因同很多家長相信都很類似:(1)一條龍式的教育,不需為小學煩惱,雖然現時中學是津貼中學,但我相信它很快會與小學結成真正的一條龍,屆時無論學校和家長都不需受制於為政府的混亂教育政策;(2)從很多家長口中得知,培正的校風很不錯,這也是我選培正的原因;(3)也是從前人得知,培正較出名的是數理方面的學科,而我兩個都是仔,這方面對我兒子可能會有利

我像KK和Smilies一樣,不是校友,和培正也沒有任何關係,但我相信他們的interview(五人一組入interview room,家長只可在外等)在收生來說只是起輔助作用,應該還有其他收生準則的,因為小朋友由入interview room 到出來前後頂多5分鐘,我絕對不相信老師們能從那幾分鐘就可以知道小朋友的能力(何況還是五人一組,即平均花在一個小朋友身上的時間豈不只有1分鐘?),從而決定收誰,只不過我們不知真正的收生準則罷了,有些家長說大仔有優勢,有些又說小朋友不能在interview時哭才可,有些又說要有”後台”..諸如此類,但這些都只要大家在”估估吓”,校方卻沒有說過真正的答案是什麼呢!

所以,我的結論和上面的家長一樣∼∼平常心,一試無妨,在我來說是:”成固欣然敗亦喜”!

祝你能心想事成!大家的仔仔女女能成校友呀!     

彥彥媽咪:
好多謝你用咁多時間去解釋比我知,唔該晒你!
希望我

babyhin,
我仔仔都係五月出世, 佢一過0左兩歲之後, 突然間好似大個仔0左好多, 你唔使緊張, 引導你仔仔多講話就得啦.

至於你問考0左幾多間幼稚園, 我仔仔考左四間分別係:
1.啟思小學朁幼稚園 (活動教學)
2.根德園 (英文為主)
3.培正 (一條龍)
4.民生 (一條龍)
我唸住不同形式, 睇仔仔係哪類學校會考到(阿仔好慢熱見到陌生人唔出聲, 曾聽我妹說過小朋友同一表現, 係唔同學校, 有唔同睇法), 邊間收就讀邊間, 最早考根德園, 但啟思最早收到信通知考到0個刻, 個心即刻定哂, 起碼以後幾間如考唔到都冇問題,
跟住考培正, 最後係民生.
結果: 仔仔俾左個好大難題我0地----四間學校唔知簡邊間?
最後結論同彥彥媽媽差不多, 所以簡左培正.

kk & 彥彥媽媽,
我仔仔讀上午班, 希望可繼續係度同你地交流, 分享仔仔返學後情形.
‹ 上一主題|下一主題