用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘩,真係將兩年派位寫埋一齊
樓主: 晴晴小B
go

嘩,真係將兩年派位寫埋一齊 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-9-29 08:59
其實有樣嘢可能係你錯, 細心睇下, 今年派位:

伊中: 12

無論如何,基榮派位今年真的真的很好,我係街坊,自從我仔讀小學開始,就留意果張派位海報已三年(我有影低㖭),真的一年比一年派得多伊中!

bbforever 發表於 15-9-29 10:53
無論如何,基榮派位今年真的真的很好,我係街坊,自從我仔讀小學開始,就留意果張派位海報已三年(我有影低 ...

我認同佢係派得好, 不過我覺得好奇怪, 派得咁好做乜要攪埋D咁既"統計偽術"?
簡值係趕客既行為
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-29 11:04
我認同佢係派得好, 不過我覺得好奇怪, 派得咁好做乜要攪埋D咁既"統計偽術"?
簡值係趕客既行為
...
沒有最好只有更好,數字無限大,永遠滿足唔到
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:yipsoso 的帖子

其實我唔係話你母校升中不理想,只係話佢錯誤理解左小五小六兩年呈分試既年份

MASAYA 發表於 15-9-29 11:05
沒有最好只有更好,數字無限大,永遠滿足唔到

咁呢間高手D:

歷屆畢業生經自行分配學位方法或自行投考區內外中學獲取錄人數統計

學校名稱

人數

學校名稱

人數

學校名稱

人數

伊利沙伯中學

皇仁書院

迦密主恩中學

拔萃男書院

英皇書院

聖言中學

拔萃女校

喇沙書院

藍田聖保祿中學

聖保羅男女中學

張祝珊英文中學

聖傑靈女子中學

聖保祿學校(銅鑼灣)

保良局第一張永慶中學

觀塘官立中學

聖保祿中學

英華女書院

觀塘瑪利諾中學

九龍華仁書院

德望中學

順利天主教中學

香港華仁書院

寶血會上智中學

真光女書院

聖馬可中學

華英中學

香港真光中學

庇利羅士女子中學

賽馬會體藝中學

香港中國婦女會中學

瑪利諾修院學校(中學部)

嘉諾撒聖方濟各書院

嘉諾撒書院

可立中學

中華基督教會協和書院

聖若瑟書院

香港培正中學

東華三院黃笏南中學

聖公會鄧肇堅中學

*因篇幅所限,尚有少量畢業生考取之區外中學未能登錄於此,敬祈見諒。
(截至12-7-2014)

歷屆: 可以係一屆, 亦可以係N屆, 仲要加句"因篇幅所限", 簡值無得輸!

bbforever  咁哩間真係誇到無人有  發表於 15-9-29 12:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-29 11:10
咁呢間高手D:
邊間學校咁正?
未來有一屆全派band3都唔太影響喎
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-9-29 11:13
邊間學校咁正?
未來有一屆全派band3都唔太影響喎
迦密主恩中學: 413

見到呢個數字, 心水清既朋友應該知度間學校會係邊區.

係邊間就唔好講到咁白啦!

hkpapa852 發表於 15-9-29 11:16
迦密主恩中學: 413

見到呢個數字, 心水清既朋友應該知度間學校會係邊區.

當然知邊區,其他派20人以上都係0個頭,不過對0個區唔熟

MASAYA 發表於 15-9-29 11:19
當然知邊區,其他派20人以上都係0個頭,不過對0個區唔熟
唔熟唔出奇, 不過見到:
聖馬可, 張祝珊, 中國婦女會都有雙位數字, 似乎大家越嚟越鍾意越"洋"升學

hkpapa852 發表於 15-9-29 11:33
唔熟唔出奇, 不過見到:
聖馬可, 張祝珊, 中國婦女會都有雙位數字, 似乎大家越嚟越鍾意越"洋"升學
之前見到有個帖,呢區家長話老師叫佢幫小朋友揀東區中學呀,大家都知呢區有得揀唔好揀自己區...

hkpapa852    發表於 15-9-29 11:43

睇下份通告就知,校方竟然要六年級學生逢星期一、三、五早上725分回校補課,真係難為學生連早餐都唔得閒食,回條又無得比學生選擇是否自行參與,未食早餐又唔夠訓,仲補乜鬼野課,間學校係咪變態架 ?

‹ 上一主題|下一主題