用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 妹妹吾想跟哥哥讀同一间,自行收生表点填? ...
go

妹妹吾想跟哥哥讀同一间,自行收生表点填? [複製鏈接]

想试另一間心水,但如果失敗,先會讀哥哥讀紧个間,張自行收生表点填?會吾會填另一間,等于放棄哥哥個間???怕到時两頭吾到岸。
   0    0    0    0

RE: 妹妹吾想跟哥哥讀同一间,自行收生表点填?

回覆 bloveb 的帖子

自行唔填哥哥果間等於放棄哥哥學校必收這個機會!

回覆:妹妹吾想跟哥哥讀同一间,自行收生表点填?

自行唔揀哥哥果間而報第二間等同放棄,妹妹只得10分應該冇間中,你可以自行入咗哥哥果間,到時7月再叩門第二間,就算唔得都叫有一鳥在手冇咁驚

引用:自行唔揀哥哥果間而報第二間等同放棄,妹妹

原帖由 ^曾小姐^ 於 15-09-22 發表
自行唔揀哥哥果間而報第二間等同放棄,妹妹只得10分應該冇間中,你可以自行入咗哥哥果間,到時7月再叩門第二間 ...
我今年都系有同樣情況,想問如果到時叩門ok,翻註冊學校拿註冊表會麻煩嗎

引用:Quote:原帖由+^曾小姐^+於+15-09-22+發表自

原帖由 19811127cw 於 15-09-23 發表
我今年都系有同樣情況,想問如果到時叩門ok,翻註冊學校拿註冊表會麻煩嗎

...
唔麻煩,亦好平常。年年都大把人咁做。

我以前都試過, 妺妺幼稚園可直上私立小學部而中學部又屬band 1 英中, 無理由跟哥哥讀一間並非一線又無中學backup既小學... 所以我自行放棄左做必收生交叧一間津貼大熱女校, 心諗如果大抽奬入唔到就讀私小.....

樓主,分析好多嘢:第一:哥哥嗰間有冇中學?
第二:有冇問阿妹點解唔想同哥哥一間?
第三:你唔用世襲呢個分,出到去得 10 分,我估冇一間會中,大抽獎抽得唔好,哥哥嗰間有權唔收阿妹。
最後,都係嗰句,今年學位唔夠,妳係咪應該照攞學位係手,到 6 月大抽獎後再叩門呢?

mayyylai 發表於 15-9-23 11:03

分析得好好

回覆 mayyylai 的帖子

Thank you so much for the advice. It is very useful!哥哥间无直上,功課好多好谷。功課,小測,默书長年無停,好辛苦。吾想妹妹都係咁,所以想搵其他。
But you are right..need to grab it too just in case.
Thank you

回覆 hugub 的帖子

你個case唔同,你個女有私小backup,唔參加自行都無所謂啦!

回覆:bloveb 的帖子

勇!

回覆:妹妹吾想跟哥哥讀同一间,自行收生表点填?

Me too, 哥哥派得唔好,重係寶校又叩唔到門,所以妹妹要重新選校又要面臨大抽獎,唉!

不如叫哥哥轉校, 到時妹妹先跟住走.  

引用:回覆+bloveb+的帖子 樓主,分析好多嘢:第

原帖由 mayyylai 於 15-09-23 發表

但如果妹妹係讀媽咪舊校就唔只10分

回覆:Chichiban 的帖子

咁一定係女校校友,如果唔係哥哥都入了

我同樓主情況一樣,煩左幾天,自行去大女小學先,雖然一定收,但一邊考直資同私考。兩小朋友其實唔一定同一間小學,因各有所長

引用:想试另一間心水,但如果失敗,先會讀哥哥讀

原帖由 bloveb 於 15-09-22 發表
想试另一間心水,但如果失敗,先會讀哥哥讀紧个間,張自行收生表点填?會吾會填另一間,等于放棄哥哥個間? ...
如果樓主想妹妹入其他津小,都最好自行入注哥哥間先,6月叩門。如果不入自行那大抽獎時乙二放間十拿九穩long 住,萬一中乙二時就向上叩,起碼吾洗食寶品

widsoms_family 發表於 15-9-23 23:47
Me too, 哥哥派得唔好,重係寶校又叩唔到門,所以妹妹要重新選校又要面臨大抽獎,唉!

...
唔係喎, 你個情況就易決定, 反正哥哥入了寶校, 個妹妹緊係再抽啦, 即使衰左都一樣係入番寶校, 點都博一次啦。就算入了另一間寶校, 最多叩門都叩埋哥哥果間, 寶校應該好易入, 仲要有哥哥。

引用:Quote:widsoms_family+發表於+15-9-23+23:4

原帖由 rosaki 於 15-09-24 發表
唔係喎, 你個情況就易決定, 反正哥哥入了寶校, 個妹妹緊係再抽啦, 即使衰左都一樣係入番寶校, 點都博一次啦 ...
同意,係宝校一定扣得入

欠誠意叩入哥哥機會可能唔大  好睇校長
‹ 上一主題|下一主題