用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 st paul co edu
樓主: bblove100
go

st paul co edu [複製鏈接]

唔係36個位,因co-ed關係,假設男女各佔一半,只得18個位

識加無聊  假設報男女大概5050,%一樣  發表於 15-9-24 09:47

twotwoshing 發表於 15-9-24 08:58
唔係36個位,因co-ed關係,假設男女各佔一半,只得18個位

Given that the chance is slim, I will not attend the interview tomorrow.

如在此小學順利畢業,入讀其中學機會大D。
如不幸入不到,我相信小朋友既學術根基及見識應該較一般小學生好,應具備入入讀其他好學校的條件。
而且歷史悠久,名人校友輩出,的確是一所令人趨之若騖的學府。

simonwan  系100%入中學。  發表於 15-9-25 09:37

回覆:st paul co edu

嗰3700可能幾多成是有關係人士才重要

Hillkymama 發表於 15-9-24 01:20
校舍、資源好就肯定的。有些家長看到很遠,這類可以說是貴族學校,同學可以是將來生意、工作上的幫助,因從 ...
同意以上講法,校舍靚丶資源好、自少認識富家子弟,要嗰樣有嗰樣....所謂「千金難買少年窮」,當中道理相信大家都會好理解,要取得平衡去教育子女相信不是容易的。

kyleebc 發表於 15-9-24 11:01
同意以上講法,校舍靚丶資源好、自少認識富家子弟,要嗰樣有嗰樣....所謂「千金難買少年窮」,當中道理相信 ...
係呀,人地生日會回禮送i-Pad,去AMC開,再上船玩.
如果小朋友EQ差啲,又將家庭比較,或者講者無心,聽者有意,比人Hurt 到或自卑都唔出奇.

雖然爬文說校風好好,但只要有一個學生笑下個唔係咁有錢嘅,都未必係佢地父母先前想遇見的.

但如果3700人選30幾個都入到,又真係好叻,不應放棄. 但要留意住小朋友心理變化就是了.

天山雪蓮 發表於 15-9-24 10:11
嗰3700可能幾多成是有關係人士才重要
其實嗰3700人, 係咪只係講緊D N無人士. 嗰D 所謂"有關係人士"係咪會排另一條隊? 否則, 突然忽發奇想, 原來3700人當中, 有3000人係"有關係人士". 咁N無嗰D 咪.........

Hillkymama  哈! 如果700個揀30幾個又真係幾開心, 不過一定唔止啦.  發表於 15-9-24 15:09

回覆:st paul co edu

我覺得收咁多自己友,反而學術水平會參差

自己友報固然多,唔係自己友報嘅仲多。
我都識唔少讀CO-ED,只可以講同DBS一樣,唔係揀最叻,只係揀最適合。
但勝在家長質素高,越有錢的越低調,以免成為賊人獵物

Soundervolt  Agree!  發表於 15-9-24 17:19

引用:自己友報固然多,唔係自己友報嘅仲多。我都

原帖由 twotwoshing 於 15-09-24 發表
自己友報固然多,唔係自己友報嘅仲多。
我都識唔少讀CO-ED,只可以講同DBS一樣,唔係揀最叻,只係揀最適合 ...
插班、升上就會揀最叻。

引用:Quote:原帖由+twotwoshing+於+15-09-24+發

原帖由 bubuG 於 15-09-24 發表
插班、升上就會揀最叻。
升中

tinyan1977 發表於 15-9-23 20:08
唔好咁灰! 喺最少30%無關係人士! 呢幾年真的多了來自九龍、新界各幼稚園的學生! 當中無關係的大有人在! 更 ...
唔係灰,我冇預備小朋友「考」小學,我係預備佢地「讀」小學,所以呢轉我只係觀眾
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

ok3 發表於 15-9-24 11:49
其實嗰3700人, 係咪只係講緊D N無人士. 嗰D 所謂"有關係人士"係咪會排另一條隊? 否則, 突然忽發奇想, 原來3 ...

可能3700人當中....3680係有關係人士....20係N無人士....N無人士入硬.....切勿過早灰心

stephanie714    發表於 15-9-24 17:32

mcl203 發表於 15-9-24 16:37
可能3700人當中....3680係有關係人士....20係N無人士....N無人士入硬.....切勿過早灰心 ...

原來入硬! 好後悔嫌遠無報

Hillkymama  更正,我地,唔係我啲  發表於 15-9-24 21:29
Hillkymama  你是寸他,還是當真?
我啲幼稚園都幾十人報啦!  發表於 15-9-24 21:27

回覆 Hillkymama 的帖子

公道地說, 我大女在SPCCPS讀, 身邊的確有很多家底顯赫的同學, 但從未見過你講既奢華生日會, 連家長(只要google一打佢個名就一堆成就list出來嗰啲)都從未有半點壓力給身邊的人, 無論是富有家庭、中產家庭還是普通家庭, 家長和同學走在一起從沒需要計較過大家的背景, 超級家長們也沒有炫耀什麼, 反而將自己放在特別低調的位置。

學校在控制這方面做得很好, 每年不少早會校長都提醒同學, 不應該舉辦奢華生日會, 不要依賴家中傭人, 家長不應投放無謂資源給天真的小朋友...無論家庭背景怎樣, 聖保羅學生也是自律有禮有愛的學生...

如果你是有心考SPCCPS, 請你尊重你考的學校, 放下成見。如果你未考已經有你提及的憂慮, 其實你適合加入聖保羅嗎?

five555  Can't agree more!  發表於 15-9-25 10:26

回覆 ok3 的帖子

To add with, 我幾年前也是N無人士考入的, N無人士大有人在, 道聽途說而放棄根本不值

引用:回覆+Hillkymama+的帖子 公道地說,+我大女

原帖由 gwengwen 於 15-09-25 發表

公道地說, 我大女在SPCCPS讀, 身邊的確有很多家底顯赫的同學, 但從未見過你講既奢 ...
實在唔少人從以訛傳訛嘅資訊或無限嘅想像力去評價呢類型嘅學校。

引用:回覆+Hillkymama+的帖子 公道地說,+我大女

原帖由 gwengwen 於 15-09-25 發表

公道地說, 我大女在SPCCPS讀, 身邊的確有很多家底顯赫的同學, 但從未見過你講既奢 ...

回覆:gwengwen 的帖子

spcc果然犀利,雖然得3x個回應,但已有超過三千幾次點擊,真係行過都會入來睇下,果然係大衆公認既好學校

‹ 上一主題|下一主題