用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 政府對小朋友專注力不足評估過程
go

[過動] 政府對小朋友專注力不足評估過程 [複製鏈接]

你們好, 我9歲囝因為發現他專注力不足, 所以8月到健康院做身體CHECKING 時, 我想姑娘轉介他做專注力不足和行為評估. 九月在上環做了第一次評估(專注力不足), 做了1.5鐘, 心理學家說要排期四個月後再作進一步評估, 雖要一個上午的時間, 還有一份問卷要代為轉交老師填, 到時再交回. 想問問大家, 你們也是否要先評估兩次, 才可以確定小朋友是否有專注力/過度活躍問題呢??  
   5    0    0    0

9歲,上小後好似要學校社工轉介.
我仔細時, 私家醫生轉介便可.

我仔3yr+時, 1次姑娘, 主要測試反應,大小肌肉.  一次心理學家. 後來又多一次大小肌肉.

其實見完兒童心理學家, 好似要正式見埋兒童精神科醫生先正式確定小朋友是否ADHD.

我仔係因為參加左學童保健, 嗰時我就同姑娘講, 小朋友有行為問題, 佢問左我一些小朋友日常行為, 然後就轉介左去上環健康院見心理學家了.  嗰時傾左1.5小時, 就話要再排期4嗰月後再評估多一次, 今次話要需時起碼3小時, 所以預小朋友要請假一個上午的時間.

其實第二次再去見唔知三小時以上個情況係做咩, 還有我唔知會否見完下次就有個定案, 因為我仔既行為問題搞到大家既關係都唔係咁好....

cskclare 發表於 15-9-23 15:21
我仔係因為參加左學童保健, 嗰時我就同姑娘講, 小朋友有行為問題, 佢問左我一些小朋友日常行為, 然後就轉介 ...
我估你仔仔四個月後再做一次3小時的評估,應該可以有定案,除非評估結果不清晰。ADHD可由心理學家碓診,但若要食藥,就要見精神科醫生或受過訓練的兒科醫生。我仔當年也是做了一個約3小時的評估後確診的。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:lillymarie 的帖子

點解可以咁快
我又係參加學童保健,同佢講仔仔個問題,佢叫我排精神科,我去排一,要等2年,我宜家等左1年,1次都無見過,可否教教我點可以快d

回覆:kristihiew 的帖子

我囝4歲私人心理學家評估,轉介油麻地精神科,而家5歲見心理醫生,都話似adhd,排4個月去見精神科醫生

引用:我囝4歲私人心理學家評估,轉介油麻地精神科

原帖由 DollyCC 於 15-09-24 發表
我囝4歲私人心理學家評估,轉介油麻地精神科,而家5歲見心理醫生,都話似adhd,排4個月去見精神科醫生

...
可否pm心理學家評估資料給我?唔該

回覆:hoki116 的帖子

私人心理學家我去協康

麥兜MaMa 發表於 15-9-23 11:51
其實見完兒童心理學家, 好似要正式見埋兒童精神科醫生先正式確定小朋友是否ADHD.  ...
請問你果時見完兒童心理學家, 係咪要簽紙將心理學家的評估交去再排見兒童精神科醫生架? 過程要幾耐? 兒童精神科醫生會提供甚麼? 再評估? 改善建議? or 開藥吃? 過程中是否都是等待?

回覆:DollyCC 的帖子

咁細個可以評估專注力不足?有d地方話要大d先可以同準確!

回覆 kristihiew 的帖子

你可以要求學校給你一封信交比精神科,信中講下小朋友在校的情況,醫生會根據信中情況而改動輪候時間的,

DollyCC 發表於 15-9-28 08:59
私人心理學家我去協康
即你直頭係揀咗ADHD 呢個SUBJECT 做評估?

回覆:March 的帖子

回覆:maem 的帖子

我見完心理學家排見醫生開藥還是唔開藥。心理學家話會安排小朋友3月上小一適應班。就係禁多

回覆 DollyCC 的帖子

請問私人心理學家睇一次幾錢?可俾資料我嗎?

回覆:tszwan123 的帖子

我協康6000

回覆:政府對小朋友專注力不足評估過程

K1老師話仔感統和專注有d問題,建議搵健康院跟進,期間排期做個一次評估,一次大肌肉測試,到而家小一,今日終於排到去聯合見精神科醫生

引用:K1老師話仔感統和專注有d問題,建議搵健康

原帖由 joe12211981 於 16-04-18 發表
K1老師話仔感統和專注有d問題,建議搵健康院跟進,期間排期做個一次評估,一次大肌肉測試,到而家小一,今日 ...
請問你小朋友k1時有咩感統問題同點樣專注力明顯有問題老師咁講啊?

‹ 上一主題|下一主題