用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宗教5分咁容易可取?
樓主: troublegod
go

宗教5分咁容易可取?

引用:係,我小朋友都好喜歡返主日學,好開心的。

原帖由 開心小花 於 15-09-23 發表
係,我小朋友都好喜歡返主日學,好開心的。成班小朋友唱歌,聽聖經故事。佢地每個級別仲會輪流領禱,小朋友 ...
我小朋友都係啊,我地大人崇拜完佐次次都要去佢地主日學度捉人,仲要唔肯走,要係度遲最少半個鐘先依依不捨甘跟我走掛。只要有一個禮拜唔去翻主日學,都係度吵,有時想想仲會喊,話好掛住邊個邊個甘

雖然我係信徒, 但很贊成取消宗教果5分... 好多假信徒攞JETSO....討厭

Jumama24 發表於 15-9-23 14:52
雖然我係信徒, 但很贊成取消宗教果5分... 好多假信徒攞JETSO....討厭
Me too, 如果教育局取消左呢5分,應該會少左好多人信教。雖然我無神論,身邊不少偽教徒,當你有目的去拿5分,其他上主日學,分享.....只系達到目的既過程,果D父母已經預期左,有何困難,而且終身受用

Jumama24 發表於 15-9-23 14:52
其實除咗世襲生外, 其它都應該取消

Agreed

回覆:karen55407 的帖子

其實信徒應知道,無論什麼原因,都是不同形式的召叫。。。

信仰的種子不是大家能理解的安排!

回覆:moviemovie 的帖子

不同教會主日學形式不同。

你說到崇拜應該是指基督教?

天主教的形式應該不算太活潑… 當然小朋友性格也很關鍵。 好動小男孩坐足全程已算難得!

引用:真係有名津只要父或母已領洗就可取天主教5

原帖由 siden 於 15-09-22 發表
真係有名津只要父或母已領洗就可取天主教5分,小朋友未領洗也可。

在net 11。
請問你所講是不是聖公會辦的學校。

回覆:retriever 的帖子

今日既偽信徒,可能成為明日教會的基石,凡人無法理解神的安排。神不喜歡我們批評別人,但求自己做事問心無愧便可,神有祂自己的計劃。

suetyizoe    發表於 15-9-24 12:59

bobo101^*^ 發表於 15-9-22 11:01
菲律賓洗禮....
是叫家中的賓賓買張紙返嚟.... ,E家唔接受,那就公平些。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-09-22+發表真係

原帖由 ktdanielli 於 15-09-23 發表
請問你所講是不是聖公會辦的學校。
天主教

其實定這條計分法的官員,一定有私心。多年來冇人肯修改這些不公平的方法,謂有迫到家長想辦法取多5分。如果真正為宗教的教會,應該早早出聲。

還有基督教和天主教徙死了,仍有大把著數。所以入會不只是5分呢!

引用:Quote:sissysze+發表於+15-9-22+16:48+鍾唔

原帖由 LL1999 於 15-09-22 發表
有時很難講, 有些教會, 要小朋友坐坐, 聽道, 又要上主日學, 查經

唔係團契果 d 可以輕鬆下, 玩下咁樣
我相信你唔係教徒,又或者唔係行常帶小朋友返聖堂/主日學嘅人。大部份小朋友如果由細到大已跟隨父母返彌撒/主日學,佢地會有一種返屋企嘅感覺。咁你返到屋企會唔會有壓力?

回覆:Chichiban 的帖子

我都由細到大被帶去彌撒,我又唔覺有家的感覺,我只係覺得好煩好厭,好想快D走。

引用:我都由細到大被帶去彌撒,我又唔覺有家的感

原帖由 penn_2010 於 15-09-24 發表
我都由細到大被帶去彌撒,我又唔覺有家的感覺,我只係覺得好煩好厭,好想快D走。

...
咁好睇你父母用啲咩態度去帶你返

引用:我都由細到大被帶去彌撒,我又唔覺有家的感

原帖由 penn_2010 於 15-09-24 發表

...
我啲小朋友好鍾意唱聖詩,有時睇到我電話有聖詩會播嚟聽,仲爭住跟我返彌撒

有朋友是教徒, 帶我返教會,    去左幾次, 好眼訓, 好難頂, 放棄左. 呢5分我真係無本事攞.  我個仔話係屋企悶都唔返教會,  話仲悶過上堂.  

其實除左考學校, 有D人都係為左埋堆, 識女仔, 擴大人際網絡和其他原因返教會.

引用:Quote:原帖由+penn_2010+於+15-09-24+發表

原帖由 Chichiban 於 15-09-24 發表
咁好睇你父母用啲咩態度去帶你返
咪好 happy 既態度囉。不過佢 happy 唔代表我 happy. 我真係覺得好煩,好想走。

引用:Quote:原帖由+moviemovie+於+15-09-22+發表

原帖由 ArieBaby 於 15-09-23 發表
同意以上所講, 我帶小朋友番主日學,佢地都係好開心, 有詩歌唱, 有聖經故事聽,有手工做, 又有茶點,  ...
其實小朋友返主日學好開心,又學識感恩,感謝主,很好的教育。