用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宗教5分咁容易可取?
樓主: troublegod
go

宗教5分咁容易可取? [複製鏈接]

引用:其實,以宗教分入小學,入完小學後,學校會

原帖由 開心小花 於 15-09-22 發表
其實,以宗教分入小學,入完小學後,學校會對係天主教徒的小朋友有要求的。好似我小朋友的學校咁,有本簿仔 ...
係,某啲學校如果你係教友一定要你返主日學,你唔返修女比到十個理由你點解要返 & 會鬧你點解唔帶小朋友返

開心小花 發表於 15-9-22 14:40
其實,以宗教分入小學,入完小學後,學校會對係天主教徒的小朋友有要求的。好似我小朋友的學校咁,有本簿仔 ...
咁高要求? 咁小朋友如果做唔到, 或之後無返教堂, 咁會點架?

父母唔帶小朋友返, 咁都無辦法喎

引用:Quote:開心小花+發表於+15-9-22+14:40+其實

原帖由 LL1999 於 15-09-22 發表
咁高要求? 咁小朋友如果做唔到, 或之後無返教堂, 咁會點架?

父母唔帶小朋友返, 咁都無辦法喎
咁可能吹你唔漲既,但小朋友係學校有說話聽咁囉

回覆 ArieBaby 的帖子

咁我都覺得係個小朋友要承受呢種冇形壓力

回覆:LL1999 的帖子

我聽神父對教友講過,去唔去彌撒或唔帶子女去彌撒是冇得免強,但是要問問自己的良心。

ArieBaby 發表於 15-9-22 16:35
咁可能吹你唔漲既,但小朋友係學校有說話聽咁囉
嘩! 搞到咁, 好大壓力!

就算大人每星期有帶小朋友返, 都唔等於小朋友想返

有些小朋友越大越唔鐘意返教會, 聖堂, 即好似唔鐘意返興趣班咁

回覆:宗教5分咁容易可取

鍾唔鍾意返聖堂好明顯係屋企嘅問題,好多小朋友鍾意返架....

教友20分入咗,係天主嘅安排,至於讀唔讀得上,天主亦會有所安排

sissysze 發表於 15-9-22 16:48
鍾唔鍾意返聖堂好明顯係屋企嘅問題,好多小朋友鍾意返架....

教友20分入咗,係天主嘅安排,至於讀唔讀得上 ...
有時很難講, 有些教會, 要小朋友坐坐, 聽道, 又要上主日學, 查經

唔係團契果 d 可以輕鬆下, 玩下咁樣

小朋友一至五返學已要坐定定, 如果放學要去托管班, 都係要坐定定

而家連星期日返教會, 都要坐定定

其實代入番小朋友世界, 都幾大壓力

引用:小朋友出世都冇同父母講喜歡閱讀書本同玩玩

原帖由 elysion 於 15-09-22 發表
小朋友出世都冇同父母講喜歡閱讀書本同玩玩具喎,咁不如一直到佢有分辨是非能力先俾書小朋友讀同玩玩具囉! ...
你睇清楚大家講緊乜未?

回覆:宗教5分咁容易可取?

下?我喺天神同st Mary's 讀果陣唔覺啲修女老師有俾壓力啲同學要返教會!

回覆:sorman 的帖子

你睇唔清楚我寫乜呀?!

引用:Quote:原帖由+elysion+於+15-09-22+發表小

原帖由 sorman 於 15-09-22 發表
你睇清楚大家講緊乜未?
你睇唔清楚我寫乜呀?!

醒目開學勳章

講真做得教徒,帶得小朋友去領洗。帶小朋友去主日學同望彌撒係教徒的責任。唔係話用完個5分就當陌路人。如果帶開小朋友去主日學和望彌撒又何來壓力可言。

開心小花 發表於 15-9-22 18:39
講真做得教徒,帶得小朋友去領洗。帶小朋友去主日學同望彌撒係教徒的責任。唔係話用完個5分就當陌路人。如 ...
我覺得壓力在於, 宗教係好個人, 一種靈性上對自己的要求

唔係別人加諸於人身上的要求

即讀聖經, 係好自發, 好個人, 好想親近神, 而去認識神

但變咗比人問, 今日讀咗幾多章, 唔夠喎, 要每天讀十章

咁就係有壓力了

引用:小朋友出世都冇同父母講喜歡閱讀書本同玩玩

醒目開學勳章

引用:Quote:開心小花+發表於+15-9-22+18:39+講真

原帖由 LL1999 於 15-09-22 發表
我覺得壓力在於, 宗教係好個人, 一種靈性上對自己的要求

唔係別人加諸於人身上的要求
或者咁講,教會鼓勵家長帶小朋友參加主日學和望彌撒係希望小朋友多些聽道理和接近神。主日學有望彌撒卡給小朋友給神父蓋印只是一種鼓勵而非壓力。而讓小朋友去接近神,作靈性的培養,是每個公教家庭應做的事。如果,沒有準備讓小朋友接近神,小朋友大可不作領洗。

回覆:開心小花 的帖子

但係fair d講又真係有人領洗完就唔再浦頭。我當年嗰班都有對夫婦係咁。

我有那5分,但並不覺特別有好處,大部份熱門教會學校,廿分也要抽,機會一半半,另一類是教區學校,有教無類,乏人問津。我希望小女入讀教㑹學校,是滿全信仰生活。可惜,我住的一區只有一所教會學校,廿分入學20%沒有,現在被迫去別的學校,簡直笑話。真係怕神父,修女問我選了什麼學校!

回覆:宗教5分咁容易可取

呢個世界冇公平,遊戲規則係咁,冇法。

如果你地有呢五分,恭喜你,但希望你地明白,俾五分你果間小學係接受納稅人支助嘅時候,係冇問過人地信唔信,收錢就一視同人。唔好當一切理所當然

引用:我信因果輪迴。 呃番黎既野會有報應。 今

‹ 上一主題|下一主題