用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一名校收生分數如何計 花3000萬置業有無機? ...
樓主: elbar
go

小一名校收生分數如何計 花3000萬置業有無機?

引用:Quote:mcl203+發表於+15-9-22+19:17+有不少

原帖由 alyk 於 15-09-23 發表
你誤會我的意思了, 既然用到咁多錢, 照計個小朋友都曉飛啦, 係咪要去考D直/私先? 起碼大家鬥本事.
津校; 自 ...
個人認為用幾多錢去投資落小朋友嗰道同會唔會曉飛係冇直接關係,我識人揾咗個據說城中好出名補習英文,成千五大元一小時嘅Auntie乜乜幫小朋友One on One補英文,成績都仲係好十分一般。

alyk 發表於 15-9-23 15:01
你誤會我的意思了, 既然用到咁多錢, 照計個小朋友都曉飛啦, 係咪要去考D直/私先? 起碼大家鬥本事.
津校; 自 ...
唔使咁深究箇中原因....太多因素...我都只係口多多....分享下所見所聞姐
又事實係....有D受熱捧既津校學生...不少係放棄直/私位入讀津校
直私未必一定係家長最有優勢既選擇.....尢其係有直屬B1A中學果幾間
使幾多$去為去考某某小學...報紙佬刻意吹大姐...唔通佢地唔去考直私咩...只為沙沙一間

Soundervolt 發表於 15-9-23 15:09
個人認為用幾多錢去投資落小朋友嗰道同會唔會曉飛係冇直接關係,我識人揾咗個據說城中好出名補習英文,成千 ...
又係事實噃....俾左水都未必飛得起

Soundervolt 發表於 15-9-23 15:09
個人認為用幾多錢去投資落小朋友嗰道同會唔會曉飛係冇直接關係,我識人揾咗個據說城中好出名補習英文,成千 ...

用一萬元去培養一個小朋友, 只要冇用錯方向, 而個小朋友有中上的資質冇乜理由表現不濟, 以你朋友的例子只可以話資質末能被體現.

如果2個資質相等的小朋友, 一個月用一萬, 對一個只在家發牛豆, 短期根本冇得輸, 但長遠又未必.

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-9-23+15:09+

原帖由 mcl203 於 15-09-23 發表
又係事實噃....俾左水都未必飛得起
其實學語文要講整體條件,唔係單單搵個什麼勁人返嚟修修補補就會有好效果,如果父母對小朋友自小能夠放啲心機培養到閱讀習慣,提供到多啲中外語言生活環境,效果會好好多,將來亦可以慳返唔少去補習嘅錢。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-9-23+15:09+

原帖由 alyk 於 15-09-23 發表
用一萬元去培養一個小朋友, 只要冇用錯方向, 而個小朋友有中上的資質冇乜理由表現不濟, 以你朋友的例子只 ...
我冇話唔用使錢投資落小朋友,使錢用資源當然要使得其所。但有好多家長以為使得愈多對小朋友嘅培養就會愈好,但方向錯哂。

引用:Quote:原帖由+alyk+於+15-09-23+發表用一萬

原帖由 Soundervolt 於 15-09-23 發表
我冇話唔用使錢投資落小朋友,使錢用資源當然要使得其所。但有好多家長以為使得愈多對小朋友嘅培養就會愈好 ...
好多家長的確係咁以為,報紙佬居功至偉!強大的互聯網亦功不可抹。

Soundervolt    發表於 15-9-24 10:37

Soundervolt 發表於 15-9-23 15:34
我冇話唔用使錢投資落小朋友,使錢用資源當然要使得其所。但有好多家長以為使得愈多對小朋友嘅培養就會愈好 ...
心態係...唔使一定會輸...使左心安理得

我都曾分享過...曾跟一好友家長談及..."老師建議唔好補習"
回應係...帶怒地 "我會質問佢...個個都係咁補中英數常...佢叫唔補...我小朋友上唔到中學係咪佢負責"

所以...補習 同 資質 係無關係既

Soundervolt    發表於 15-9-24 10:39

回覆 elbar 的帖子

可能受訪人在國內成長生活多年,沾染唔少'大'氣。。。
對媒體高調講有幾大手畢,可能在國內搵門路係司空慣見。。。

但對投考香港天主教津校係咪正能量?