用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急!煩惱中,自行學位選擇,該如何取捨好呢? ...
樓主: winny0333
go

急!煩惱中,自行學位選擇,該如何取捨好呢? [複製鏈接]

austism 發表於 15-9-22 11:24
舊大天已經係一缐小學,我一定唔搏,因為自己籌碼有限,今年小朋友又多
  ...
放手大天....去叩其他門都肯定夠誠意啦
除非去叩St. Mary / MCS....

回覆:急!煩惱中,自行學位選擇,該如何取捨好呢?

睇返上個月仲等緊電話嘅帖,可能比到啲靈感你。

引用:回覆+ffaye+的帖子 多謝大家嘅回覆,如果

原帖由 winny0333 於 15-09-22 發表
回覆 ffaye 的帖子

多謝大家嘅回覆,如果家姐學校收咗,但又想返本區心義學校,到時叩門本區心義學校失敗 ...
簡單呀!自行照報舊大天,抽咗先算,20分未必中的,繼續考容許大抽獎的私校back up,若有幸考到,放棄舊大天,本區大抽獎。

咁就幾重保險,騎住20分舊大天考私校,若考到,轉騎住私校大抽獎,就算抽唔到,仍騎住私校去叩門。

回覆:lauwingtai 的帖子

咁就最好啦!不過唔係人人會㨂私校嘅!有啲人從不考慮要比學費㗎!

回覆 karen55407 的帖子

好多謝大家的回覆及建議,我會認真考慮再作取捨。

引用:回覆+karen55407+的帖子 好多謝大家的回覆

原帖由 winny0333 於 15-09-22 發表
回覆 karen55407 的帖子

好多謝大家的回覆及建議,我會認真考慮再作取捨。
大天收左,你都係唔甘心無左大抽獎自己網心儀既機會。換句話講,你只係諗緊賭唔賭一舖,注碼係大天,賠率係心儀。

賭博既野,無人答到你,主要睇你有幾博。

呢個世界係無 must win formula 的。呢個遊戲一定要學會取捨,知足。坐這山,望那山,人心不足蛇呑象。煩惱好多時都係自尋的。

ffaye 發表於 15-9-22 12:16
大天收左,你都係唔甘心無左大抽獎自己網心儀既機會。換句話講,你只係諗緊賭唔賭一舖,注碼係大天,賠率係 ...
其實樓主應該講埋心儀係邊間,咁樣先有得計個值博率....

回覆 ffaye 的帖子

仲要睇樓主有冇運

回覆 mayyylai 的帖子

心義何壽南,主要系近,就系家門口,吾使跨區返學,又系九龍城綱。舊大天遠兼校舎吾及呢間好,最主要系當時啊女讀得吾開心。

回覆 winny0333 的帖子

自行何壽南得 10 分,根本無機會,最主要今年人數多,但係如果樓主話家姐讀得唔開心,又係煩嘅。 不過其實舊大天 20 分大唔大機會,有冇考慮若真係自行入咗,繼續註冊先,到 6 月再叩心儀嘅,因為 10 分同 20 分真係好大分別。

引用:Quote:austism+發表於+15-9-22+11:24+舊大

原帖由 mcl203 於 15-09-22 發表
放手大天....去叩其他門都肯定夠誠意啦
除非去叩St. Mary / MCS....
可能目標就是st Mary 或mcs.

winny0333 發表於 15-9-22 13:21
回覆 mayyylai 的帖子

心義何壽南,主要系近,就系家門口,吾使跨區返學,又系九龍城綱。舊大天遠兼校舎吾 ...
亞女讀得唔開心你都唔想歷史重演掛,你仲要諗.搵間適合你小朋友架啦.
PS.記住係適合你小朋友,唔係適合你.

既然用過唔好,就咪再用啦!

winny0333 發表於 15-9-22 09:08
家姐系舊大天畢業有20分,但吾系本區,本區有間心義學校但只得10分等大抽獎。若選家姐學校嘅話第一輪又未必 ...
既然唔中意, 就唔好揀家姐果間喇, 留番比心儀果間扣門喇
同埋自行呢ROUND10分同15分我覺得分別不大

回覆 cattz288 的帖子

樓主如果揀舊大天有 20 分喎

引用:回覆+cattz288+的帖子 樓主如果揀舊大天有

原帖由 mayyylai 於 15-09-22 發表
回覆 cattz288 的帖子

樓主如果揀舊大天有 20 分喎
佢都唔中意! 中左咪無埋大抽獎機會?!

樓主今日可能係唔太想要大天,但又只得十分;兩個月後若考私小衰哂,就會明白手揸大天嘅好處。我從來都認為自行係應該盡用自己嘅分數,到時候收咗先講。另外我唔係太信名校會睇111。

樓主多次提及舊大天唔係心儀而家姐讀時亦唔開心,咁就不如搏一搏心儀那間吧!若妹妹自行入到舊大天,都可能唔甘心冇得抽心儀,到時又係囉囉攣上來問。舊大天是熱門校,因網內得8間學校選擇不多,但係咪真係好,讀過才知,既然大女讀左6年也不喜歡,樓主自有自己的原因。我覺得不如111搏何壽南。樓主不如諗下乙二放邊間,如放間穩陣的二線,呢間二線同舊大天比,哪間較好?會唔會網內所有二線都比唔上舊大天?萬一入唔到何壽南入左呢間二線,接受到嗎?如接受到,就唔使後悔無報舊大天

好多謝大家嘅意見,到今日我頭腦仲系諗住博一博,雖然家姐讀得吾開心吾代表細佬都吾開心,但都系考慮的因素之一。所以想比個嶄新的里程啊仔。亦算換個環境換個心情吧!加上屋企門前就有兩間新起嘅校舎,何壽南同聖十架,就算入吾到何壽南入聖十架都OK喇!雖然聖架同舊大天比略為遜色D,但都接受接受度,起碼都吾使跨區返學,又系九龍城綱。
‹ 上一主題|下一主題