用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 小朋友情緒問題
go

小朋友情緒問題 [複製鏈接]

我仔返咗學一段時間,剛剛開始有功課,都係啲油顏色練習。發現佢比較喜歡一啲較深嘅顏色。老師本來只要求做一頁,佢就扭計要做埋之後果啲。想轉移佢視線話同佢用其他紙畫公仔,佢就畫圖形同寫數目字。其實佢之前自學識寫一部份,但突然寫唔到或寫唔靚,佢就發脾氣,問佢點解,佢話唔開心因為唔記得點寫(其實佢3歲都未到,學校又未教,唔識咪唔識囉,我覺得好正常)。跟住佢要我陪佢寫,寫寫下佢就諗數字,由一數到100,再由100數到2000,用英文數。佢開咗學之後,我覺得佢情緒起伏好大,有啲擔心!

0    0    0    0

咁佢社交有無問題?定只係對自己有要求?定只係對其中一項有要求?平時邊個照顧佢?佢係咪似親人中邊一位?呢D可能揭示出佢需要咩.
其他活動?
家人的愛?
家人的習慣改變?

回覆:MsEvangeline 的帖子

其實佢仲咁細(3歲未夠),佢都冇可能表達到話我知係佢對自己要求高定咩!但我相信家人冇人要求佢要點要點,包括佢父母我哋!
佢平時嫲嫲湊,嫲嫲錫到燶,唔會有要求。
佢講好多嘢,但多數自己明,佢唔大在乎人哋明唔明。所以我都擔心佢返學同人哋溝通唔到。但同其他小朋友相處又算正常,都有爭玩具咁囉!
唯一改變係佢開始返學,要學習守規矩!

‹ 上一主題|下一主題