用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區VS 將軍澳
樓主: MrsCLee
go

東區VS 將軍澳

回覆 hkpapa852 的帖子

滙基2015 DSE 3322只有73.7,level5 or above 16.2%,好似同band 1A有點距離,甚至只是band1c?

Snakesmall 發表於 15-9-24 17:15
回覆 hkpapa852 的帖子

滙基2015 DSE 3322只有73.7,level5 or above 16.2%,好似同band 1A有點距離,甚至 ...
同band 1A有點距離

呢樣係真, 所以話佢只係"接近".... 不過今年成績係差過上兩年, 但又未至於差到B1C
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

講成績,優才好過匯基

引用:Quote:Snakesmall+發表於+15-9-24+17:15+回

原帖由 hkpapa852 於 15-09-24 發表
同band 1A有點距離

呢樣係真, 所以話佢只係"接近".... 不過今年成績係差過上兩年, 但又未至於差到B1C
只是差過上一年而已,但所謂「差」都應該Band 1B呱

cow 發表於 15-9-24 18:44
講成績,優才好過匯基
只睇3322率, 係, 但其實呢?

今年我唔知, 但上年嚟睇:

中學名稱3322率聯招學位聯招學士學位本地非聯招專上學位本地副學位課程比例本地學士課程比例本地學位課程比例海外升學比例專上課程比例 (本地+海外)
匯基書院(東九龍)82.00%68.00%58.48%
9.52%58.48%68.00%

優才(楊殷有娣)書院85.70%63.00%
13.00%

76.00%14.00%90.00%

匯基既3322率即使較優才低, 但JUPAS入U資似乎高D添!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 mcl203 的帖子

又有道理播
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

according to renielo
優才書院2015年入大學率:

本地大學聯招派位: 70%
非聯招派位: 11%
海外升學: 11%
其他副學士: 8%
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ;page=1#pid41497182

cow 發表於 15-9-29 14:42
according to renielo
優才書院2015年入大學率:
呢個分類其實好奇怪:

非聯招派位: 11%
海外升學: 11%
其他副學士: 8%

咩叫"其它副學士"?
聯招, 非聯招, 海外大學基本上已包括所有專上分類, 除非佢既非聯招係指IVE, 普通文憑, 毅進個D比副學位還要留級既課程吧!

如果你話
聯招, 非聯招, 海外大學都只係degree course, 所以要分副學士, 的確係有可能, 但坦白講, 當英華女校既只有71%, 荃官只有~60%學生local degree, 優才有可能有81%(70%+11%)學生升讀local degree嗎?

我地唔好睇咁多,單單聯招70%都好好。

cow 發表於 15-9-29 17:53
你覺得好睇就夠,聯招率只係參考數字啫

引用:我地唔好睇咁多,單單聯招70%都好好。

原帖由 cow 於 15-09-29 發表
包咗HD/AD? 都係經聯招收生,又係掛大學銜頭。升讀學士人數實質有機多似乎是未知數。
其他副學士應該係讀HKCC/HKUSPACE/etc.

GT 2015 JUPAS
HKU 23%
CU 8%
UST 12%
PU 20%
CITY 10%
Others 27%

王家爸爸  水份好高  發表於 15-9-30 11:47

cow 發表於 15-9-30 11:30
HKU 23%
CU 8%
呢個比例, 係以有JUPAS offer既人數計, 定係以畢業生人數嚟計呢?

小心呢D"統計偽術".

話時話, 依家咁多"偽術", 唔知幾時有大學開番D"偽術"課程呢?

王家爸爸  取巧  發表於 15-9-30 11:47

cow 發表於 15-9-30 11:30
HKU 23%
CU 8%
其實睇落就知佢應該係以JUPAS人數計, 咁實際比例應該係:

HKU: 23%x70%=16.1%
CUHK: 8%x70%=5.6%
UST: 12%x70%=8.4%

PolyU:20%x70%=14%
CityU: 10%x70%=7%

Others: 27%x70%=18.9%

cow  以畢業生數, others jupas offer 18.9%, others including overseas, local degree and non-degree 30%   發表於 15-9-30 13:25