用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問有冇人讀緊新加坡國際學校?
樓主: redchow1111
go

請問有冇人讀緊新加坡國際學校? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+15-09-21+發表回

原帖由 fabei 於 15-09-22 發表
Hi Jane, 想請教一下,如果我小朋友不是星加坡國民,也沒有其他國家passport, 純香港人,想下年入 PY2, 係 ...
Hi Jane, Sorry I meant my daughter is 4 years old now, thanks again.

回覆 redchow1111 的帖子

我小朋友是小一考入的,現在初小。

回覆 fabei 的帖子

Py2只有十多個新位,扣除國民,比街外人的位可能得幾個。以機會率計算,一定係比其他IS,開新班招生機會細。

引用:唔好意思仲想問多樣野😁,我知道新

原帖由 redchow1111 於 15-09-21 發表
唔好意思仲想問多樣野😁,我知道新加坡英文水平同普通話水平唔差,但新加坡人D口音怪怪甘,SIS老師 ...
Hi! If the accent is such a big concern for you, perhaps it's better to consider other IS?

rechow1111, 相信你插班k3會有難度, 因為k2都直升上k3, k3只加好少位.  我相信jane1983會更清楚.  

佢地小一都唔少人考的, 但基本上又係k3直升小一, 所以新增的位好少.  我聽完阿女講, 佢地小一入學試著重英文多於中文, 中文考得好淺, 但已係幾年前的事了, 而家唔知有冇改變, 因聽聞佢地對中文要求近年有所提升.

如果你的立場係入唔到 sis 就寧願讀返 ls 又或幼稚園有小學直升, 咁你只考sis冇所謂.  但如你係想入is, 建議你多考幾間.  sis本來就多人爭 (基本上所有中文比較好的is都會特別多人考), 插班的話機會就更細.  唔好忘記, 星加玻籍小朋友有priority, 只要個小朋友學習能力正正常常, 被取錄的機會一定比本地學生好.

回覆:elmostoney 的帖子

Thank you 我都明白

回覆:redchow1111 的帖子

多口問句!我知SIS行IB課程,甘請問有冇人和升學大學機會高嗎?定一定要飛去外國讀書?

Jane1983  本地和海外都有  發表於 15-9-23 07:31

回覆:Jane1983 的帖子

Hi Jane,想請教一下,如果係SG passport holder入讀機會真的會很高嗎?因為我想比小女讀家附近的國際幼兒園,happy School,但擔心面試會否跟唔上而被reject

回覆 dada911911 的帖子

很高,因為係政府學校,為國民提供能銜接到回國教育係辦學目標之一。有聽過話國民都吾收,但相信係極少數,應該吾係程度問題。

回覆:Jane1983 的帖子

明白!感謝回覆及帶來很多SIS的info

Jane1983    發表於 15-9-23 12:42

引用:想知道什麽?

原帖由 Jane1983 於 15-09-21 發表
想知道什麽?
請問你PY1通常幾月interview?

Jane1983  ~1月  發表於 15-9-23 16:06

回覆:請問有冇人讀緊新加坡國際學校?

一月中至下旬

dada911911 發表於 15-9-23 11:13
Hi Jane,想請教一下,如果係SG passport holder入讀機會真的會很高嗎?因為我想比小女讀家附近的國際幼兒園 ...
Hello dada911911,
朋友的小朋友係SG passport holder, 家姐已經入讀sis, 弟弟考PY1時 waiting list, 因為係國民所以有2nd in 既機會,但都係繼續waiting list, 據小朋友之後講,係小朋友當日無答過老師既問題。後來到開學不久,有小朋友退學返SG,就收咗弟弟了!

我相信國民肯定有很大機會,就算一時面試失準,稍遲係會收返的。

回覆:nys262 的帖子

感謝回覆!咁樣就安心好多,不過都會盡量準備面試去secure,因為其他國際學校競爭太大,對入其他IS無任何信心,只能寄望SIS..!

學校對國民係好好的,知道有special need的小朋友,學校也照顧到。不大相信會因為interview睇到程度差d,而吾收個學生。應該不用太擔心。

引用:一月中至下旬 +

原帖由 Choyonyi 於 15-09-23 發表
一月中至下旬
Thank you!

回覆 redchow1111 的帖子

2016年的開放日是19/3 好像會有好幾個入學講座

我女兒今年喺sis P4 , 我地家庭喺屋企不是以英文溝通,so far 小朋友吾會有新架坡口音既英文,老師方面,如果係星藉老師一定會有口音,不過小朋友分辨到

我個堂兄弟個仔喺sis 畢業,依家入左香港中大醫科,其實IB 佢話吾易讀,因為無範圍

引用:Quote:dada911911+發表於+15-9-23+11:13+Hi

原帖由 nys262 於 15-09-23 發表
Hello dada911911,
朋友的小朋友係SG passport holder, 家姐已經入讀sis, 弟弟考PY1時 waiting list, 因為 ...
Hi,

請問如果小朋友唔係新加坡 passport holder 但係其中一個父母係,會不會有any priority?

Thanks!

‹ 上一主題|下一主題