用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問有冇人讀緊新加坡國際學校?
go

請問有冇人讀緊新加坡國際學校?

請問有無新加坡國際學校家長?本來想小女入讀,亦覺得呢間學校不錯,但知道的不多,希望有家長幫幫忙🙏🙏

想知道什麽?

HC-Mum  Hi Jane! Could you please check pm thanks!  發表於 15-9-21 11:01

引用:想知道什麽?

原帖由 Jane1983 於 15-09-21 發表
想知道什麽?
你小朋友讀緊呀?我個人覺得呢間學校不錯,之前有個唔太熟嘅朋友個女讀,好似幾好!想知道功課同教學如何,讀完是否一定要去新加坡繼續升大學,主要用英普,中文點呢,最重要每個月幾錢,好似要買債券!!!!幾多呢?十萬個thank you

初小好少功課,小一無考試,一星期五日,有2、3日係無功課的,有亦是一樣起、兩樣止。教學認真,老師有愛心,亦重視德育,在鼓勵優秀學生之餘,無遺漏表現須幫助的小朋友,呢方面做得幾好。

中文係課本課程,普通話、簡體字。同學中有中文好好的,但亦有麻麻的。買債券係收左先需要買,詳情學校網頁有。

引用:初小好少功課,小一無考試,一星期五日,有

初小好少功課,小一無考試,一星期五日,有2、3日係無功課的,有亦是一樣起、兩樣止。教學認真,老師有開心 ...
真係唔該曬!佢係面試過程,我需要留意什麼?或者怎樣面試?另外我知道學校係簡體中文,不過你覺得有冇影響?thank you

考幾年班?幼稚園面試,小學考卷。

如果唔係幼稚園讀上去, 考小一入學時已考卷.  我個女幾年前考過, 開頭有少少熱身時間, 跟住要讀下簡短英文故事書, 認中文單字, 然後就係考卷.  印象中我個女入左去成2個鐘起碼先出返來.  每個人都唔同, 我個女考時五歲幾, 覺得幾攰的.  佢地係認真揀有能力或程度的學生, 所以學術上, 即使係低小, 肯定係有一定要求.  後期我個女插班y3考英基 (即SIS Y2), 面試好簡單好快, 同校長傾下計, 讀小小英文書, 寫一段簡短英文就得, 頭尾都係15分鐘.  英文唔係有問題, 基本上已收梗.

回覆:請問有冇人讀緊新加坡國際學校?

請問除了sis幼稚園,小朋友讀邊間幼稚園較有優勢入小學?

回覆:elmostoney 的帖子

我個女讀緊K2 ,打算小一入SIS ,所以想知道小一點考定係直頭k3轉Sis ,由於佢間幼稚園都係中英普,所以唔知轉K3定小學教比較有優勢D

回覆:elmostoney 的帖子

另外想問係米年年買債券?

....

引用:想知道什麽?

想知道什麽?
Hi Jane1983, can you share how is the interview of PY1 like?

回覆 lckfwylyk 的帖子

只有小朋友入去interview的,所以詳情不清楚,應該是有遊戲、有和老師傾吓計。

回覆:Jane1983 的帖子

唔好意思仲想問多樣野😁,我知道新加坡英文水平同普通話水平唔差,但新加坡人D口音怪怪甘,SIS老師英文是否新加坡口音,貶義的意思,只想清楚了解🙏thank you

回覆 redchow1111 的帖子

英文老師全部係net,新加坡的老師主要教數學和科學,佢地其實好多好盡責和好有heart。
口音問題,久吾久有人講,可以自己去open day了解吓。我覺得不在新加坡生活,父母不是講Singalish,沒有果個特定時空,其實好難會學到的。

謝謝你的分享,請問幾時SIS開放日?

Jane1983  每年3、4月  發表於 15-9-22 07:23

回覆:redchow1111 的帖子

唔好意思仲想問多樣野😁,我知道新加坡英文水平同普通話水平唔差,但新加坡人D口音怪怪甘,SIS老師英文是否新加坡口音,👉"沒有"貶義的意思👈,只想清楚了解🙏thank you

請問你小朋友幾時開始讀SIS?幼稚園開始?而家小朋友讀咩班!希望唔好介意

引用:回覆+redchow1111+的帖子 英文老師全部係n

回覆 redchow1111 的帖子

英文老師全部係net,新加坡的老師主要教數學和科學,佢地其實好多好盡責和好有he ...
Hi Jane, 想請教一下,如果我小朋友不是星加坡國民,也沒有其他國家passport, 純香港人,想下年入 PY2, 係咪其實機會好細好細?  

我女現女歲,K2, 在international kindergarten 就讀。

謝謝你!