用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 口腔敏感
go

口腔敏感

仔仔25m, 由滿月開始成日嘔奶,成支嘔!兩個月開始厭奶!由細到大都抗拒放食物入囗,上pg個個食野佢只會餵我食!唔會咬野!到今日都要餵奶同餵食!就算幾肚餓都唔會大啖食!食物放入口又容易作嘔咁!到今日都只能迫佢食粥!
請問有沒有相同情況的小朋友?到抵幾時先有轉機!
最近唔食奶唔食粥,又瘦又奀!我唔知點算!

引用:仔仔25m,+由滿月開始成日嘔奶,成支嘔!兩

原帖由 annawnm 於 15-09-20 發表
仔仔25m, 由滿月開始成日嘔奶,成支嘔!兩個月開始厭奶!由細到大都抗拒放食物入囗,上pg個個食野佢只會餵 ...
咁你仔仔講野未? 言語治療師話口腔敏感通常會有言語遲緩,因為佢地唔會想郁動口部肌肉,所以會影響説話。

回覆:EEFF 的帖子

講野ok!開始有句子!但唔叻!不過我地屋企又英又中,可能延遲左佢言語發展!

引用:仔仔25m,+由滿月開始成日嘔奶,成支嘔!兩

原帖由 annawnm 於 15-09-20 發表
仔仔25m, 由滿月開始成日嘔奶,成支嘔!兩個月開始厭奶!由細到大都抗拒放食物入囗,上pg個個食野佢只會餵 ...
發音有無問題?

引用:Quote:原帖由+annawnm+於+15-09-20+發表仔

原帖由 taviatsui 於 15-09-21 發表
發音有無問題?
發音不太準!但我覺得佢還細沒有太刻意改正

回覆:annawnm 的帖子

我仔仔而家剛3歲,29個月前還是吃粥,問題和你仔一样,口腔敏感,蘋果又吾食,入口即lur
.

問題在30個月才一一解決,而家進步到可以自己北饭食,加油呀!