用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外大學住宿費用
go

海外大學住宿費用 [複製鏈接]

大家可否分享一下, 各位在歐美加澳等地讀大學的孩子, 住宿方面情況如何?  
1. 大學是否一定有宿舍提供?  而且年年都有?
2. 一般而言, 孩子是住大學宿舍的多, 抑或是在外租住的多呢?
3. 單以宿費(或房租) 計, 一般每月(或每學年) 多少錢呢?

當然單人房, 雙人房價格不同, 不同國家不同地區費用會不一樣, 也請提供資料作參考.   先謝謝大家分享
   3    0    0    1

you can go to university website and check out.

回覆 ponnychan 的帖子

你問嘅嘢太廣泛, 唔同國家, 省份, 唔同嘅大學都會唔同, 去 agent 做咗基本搜集, 最主要 yr. 1 啫, 之後咁大個仔自已攪掂,  你之後有唔明再上嚟問。

My daughter is studying at Bristol Universty, her school fee is £15,600 per year.  Accommodation is £135 per week, I give her £1,500 a month for her expenses including accommodation.  The university only offer first year students accommdation, for second and third year they will have to look somewhere else.

侄女在英國UCL, 聽說宿舍不足, 她從一開始便與人合租專租给大學生的apartment, 而今年大三則改為獨居, 我上星期才聽說, 新apartment離UCL較從前遠了些, 但也在地鐵綫上, 很方便, 月租約一萬港元.

我仔也是大三, 在美國東岸, 大城市, 之前一直住大學宿舍, 今年搬了出來和同學合租, 近大學, 一大一小兩房apartment, 三人合租, 每人每月USD1100包水電.  
‹ 上一主題|下一主題