用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 唔知好唔好繼續上個音樂班
go

唔知好唔好繼續上個音樂班 [複製鏈接]

亞女7月中開始上P琴行for 3yr3mth的音樂班時其實未足3yr2mth,但見佢上個學年在Pre Nusery上週六親子音樂班幾開心,就在屋苑商場參加依個18堂的course,諗住當埋暑期興趣班。只怪自己唔知行情,原來個course主要教睇譜同鋼琴指法,亞女重喺坐埋就心急亂按的階段,未ready接受系統式教授,見佢唱遊環節時好開心,一坐低試figuring同跟譜彈就遊魂,有時做做下發晦氣,夜晚在家同佢溫都不太順利。雖然亞女未話唔想再去上堂,但依家上了只8堂,我怕免強佢學樂理和指法反而kill咗佢對學樂器的興趣。

各位認為應該上完個course嗎?唔繼續上會開咗個冇恆心既頭嗎?
   0    0    0    0

引用:亞女7月中開始上P琴行for+3yr3mth的音樂班

原帖由 muimui5 於 15-09-18 發表
亞女7月中開始上P琴行for 3yr3mth的音樂班時其實未足3yr2mth,但見佢上個學年在Pre Nusery上週六親子音樂班 ...
咁細學看譜?玩下聽下先好D

mrsmacaroon    發表於 15-9-18 18:24

回覆:唔知好唔好繼續上個音樂班

如果佢唔開心唔好再上了,我女兩歲半時同你經歷差不多,都係上左個佢唔鍾意既音樂班(但係佢一開始話要上,仲有表妹陪添),佢好似由當初對音樂好有興趣,到上左幾堂後平日番學既音樂堂都驚,喊到嘔,自此佢就對音樂失去興趣,我一直後悔至今。

回覆:唔知好唔好繼續上個音樂班

專家話 學一門音樂有助於右腦開發

簽名被屏蔽

muimui5 發表於 15-9-18 15:43
亞女7月中開始上P琴行for 3yr3mth的音樂班時其實未足3yr2mth,但見佢上個學年在Pre Nusery上週六親子音樂班 ...
係,唔好由鐘意變反感。試吓問吓有冇得轉班?唔一定係琴都得,小朋友,活動啲咩都得,當玩。
又或者問可唔可以留下期先上。大小小心智會唔同啲。
如果冇得轉都冇法,啲錢當食咗食咗大餐!

引用:專家話+學一門音樂有助於右腦開發

個course完了,亞女話喜歡唱歌跳舞多過彈琴,我字享就唔参加第二甚期了。

我諗, 如果要俾小朋友上興趣班, 我會揀D唔使一次過交晒$$嘅嚟讀, 俾D彈性自己.
‹ 上一主題|下一主題