用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網少功課學校
樓主: Potato001
go

95網少功課學校 [複製鏈接]

回覆:95網少功課學校

識人讀聖安德肋,佢話功課量同質都ok,小朋友1.5小時內能完成,但上年好似話填乙二都無機,唔知係咪真

引用:官小都多功課呀?仲以為會會跟番教育局指引

原帖由 Potato001 於 15-09-22 發表
官小都多功課呀?仲以為會會跟番教育局指引(雖然是舊的) 「初小學生每日書寫練習家課不應超過三十分鐘,高 ...

上年田小自行收滿㗎。就係前年用唔晒自行位,個個諗住呢間都穩陣,點知最後要抽。

我個小朋友唔係讀田小/官小,學校話每科功課<30分鐘完成, 常識科<20分鐘。但你知寫字有快有慢, 有人半個鐘做完, 有人一個鐘仲磨緊 (上星期就係咁, 我個小朋友做晒功課, 踩埋單車返屋企, 有同學仔個媽媽仲喺度呻...) 開咗學3星期, 暫時每日大約6份功課, 但每份功課其實好少咋, 填幾個數字又一份, 寫5個詞語X2次又一份。所以應該用"量"去衡量功課量, 唔係用"份"。

Potato001 發表於 15-9-22 08:06
官小都多功課呀?仲以為會會跟番教育局指引(雖然是舊的) 「初小學生每日書寫練習家課不應超過三十分鐘,高 ...
其他還有志蓮、黃藻森、陳國威、陳耀星、景天、梁省德、基德、劉德,,只知名字,在哪裡都不知道,也不太認識。西貢的太遠,不會選擇。

志蓮小學 在田小旁邊(TKO港鐵站旁) 近富康花園

黃藻森、景天小學 在寶琳站景林邨

陳耀星小學 在坑口站煜明苑旁邊

梁省德小學 在坑口站南豐廣場和新寶城中間

基德小學 在寶琳站怡心園、羅氏中學後面

劉德小學 在寶琳站寶林邨

陳國威小學 在尚德邨

回覆:T96 的帖子

謝謝,你的資料很詳盡

引用:識人讀聖安德肋,佢話功課量同質都ok,小朋

原帖由 ckh311 於 15-09-22 發表
識人讀聖安德肋,佢話功課量同質都ok,小朋友1.5小時內能完成,但上年好似話填乙二都無機,唔知係咪真

...
聖安德肋我去聽咗一陣簡介會,覺得都唔錯,但我遲入場只聽到後半部。不過我冇宗教分,15分自行機會不大,所以想找非天主教/基督教學校,希望機會大啲,做埋111叩門

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+15-09-22+發表識人

原帖由 Potato001 於 15-09-22 發表
聖安德肋我去聽咗一陣簡介會,覺得都唔錯,但我遲入場只聽到後半部。不過我冇宗教分,15分自行機會不大,所 ...
祝你成功,我朋友好好彩,真係15自行入咗,不過今年應該機會仲細

回覆:T96 的帖子

多謝甘寶貴資料,甘梁潔華是不是在寶琳站附近架?謝!

CD_BB 發表於 15-9-23 01:23
係, 斜對面...

CD_BB 發表於 15-9-23 01:23

梁潔華小學在寶琳站新都城三期、茵怡花園旁邊,。

其他TKO小學位置。

王余家潔小學在寶琳站將軍澳泳池旁邊。

港澳信義會小學在坑口站富寧花園。

將軍澳官立小學在坑口站厚徳邨,頌明苑中間。

宣基小學在將軍澳站尚德邨。

田家炳小學在將軍澳站富康花園旁邊。

循道衛理小學在將軍澳站寶盈花園。

黃永樹、將天小學在將軍澳站唐明苑。

港澳信義會明道小學在調景嶺站彩明苑。

天主教聖安德肋小學在調景嶺站善明邨對面馬路。

引用:+本帖最後由+T96+於+15-9-23+11:22+編輯+\

原帖由 T96 於 15-09-23 發表

其他TKO小學位置。
唔該曬甘詳盡!

回覆:lai_tat 的帖子

唔該曬!

‹ 上一主題|下一主題