用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 升上中四, 你們子女的功課量如何?
go

升上中四, 你們子女的功課量如何?

阿囡升上中四, 功課量大大增加, 每晚需做四至五小時功課, 你們子女的功課量如何? 幾多點睡覺?

醒目開學勳章 王國長老

引用:阿囡升上中四,+功課量大大增加,+每晚需做四

原帖由 aa06 於 15-09-18 發表
阿囡升上中四, 功課量大大增加, 每晚需做四至五小時功課, 你們子女的功課量如何? 幾多點睡覺?
...
我女話有壓力,唔想做高中生可能老師黎真啦,樣樣都要求高左

我囡暫時都唔算多功課,同初中時差唔多,但因為分咗科,佢讀嘅都係佢有興趣有能力嘅科目,讀得開心咗,滿足感大咗。

Charlotte_mom 發表於 15-9-18 15:30
我女話有壓力,唔想做高中生可能老師黎真啦,樣樣都要求高左
高中真係來料.

回覆:aa06 的帖子

我仔第二日放學返嚟已經話有功課做,今年明顯多咗好多功課,每晚見佢都埋頭苦幹做功課

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-9-18+15:30

原帖由 hw1115 於 15-09-18 發表
高中真係來料.
我果位才升中,但過來8下,吸定料

都幾多功課。仲要去補習。要適應一下。
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

回覆:升上中四, 你們子女的功課量如何

中四無中三忙,唔洗讀埋d自己唔鈡意既科係起劲d.

我囝都唔多功課.  

我女今年F.5,但舊年佢都話唔算太忙,但課程難左係真既,只不過少左幾科都可以應付到,相反佢今年中五先忙,開學幾日已經開始測驗

中四多左好多功課....開學幾日後已經開始有quiz.

我囝都是唔多功課,加埋星期六去補中文同英文,但都成日打機,早知叫佢讀埋Bio,等佢忙D。

功課差唔多,一個鐘都做得晒, quiz就日日都有(唔同科),只係科科都教得好快,好趕,可能我地學校最少讀7科啦,阿仔讀8科,暫時都 ok, 放假時教定佢 maths,中英 econ靠佢自己啦,我唔掂,日日都唔夠時間用(打機時間),未諗住去補習

黃巴士  我寧願學校多QUIZ, 都唔想個仔太多功課.    發表於 15-9-23 13:38

中四係最 free,之後要不停操卷唔會得閒啦 ,俾佢玩下啦

呀女中4時都OK FREE, 係課外活動多

功課算零,由中一至中四,在家不做功課,晚上約同學早些回校借給佢抄

黃巴士  但作文抄唔倒喎!!!  發表於 15-9-23 10:58

作文唔得抄,交唔到 ,就留堂做,佢慣晚上七時才放學

黃巴士  最後出國讀了??  發表於 15-9-23 13:16