用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 臚底骨治療
go

[其他] 臚底骨治療

有無人有幫小朋友試過臚底骨治療?我個小朋友有腦癱,8個月大,但未識抬頭轉身坐,有人介紹我去試,但我想知到底有無用,因為要成1000蚊做一次!有無人可以分享下?

回覆:臚底骨治療

針灸是否有效D?

回覆 lulumelody 的帖子

針灸我都有約 但未做過 你有無試過?

我小朋友2歲時有做過,當時評估發展遲緩及自閉譜系。有無效因人而已,對我小朋友而言非常有效。當時讀E位pst話呢d唔被認可唔建議去試,但我照去,反而針灸我無試,我自己都驚被人插到成身針,無理由要佢受呢d苦呢d驚。介口都無做因為小朋友發展需要各方面營養。

好明顯做頭几次已有成效,第一次後几曰已有有意思的單字,第二次雙字,第三次有短句,我都覺得好神奇。我好肯定係臚底骨嘅功效,因為我個時只有e 位,靠個d根本唔會有大進步,訓練太短太少。做左9次已停,因當時已經識講句子,唔會再有咩突破,又遠又貴,真係出一次去都好辛苦。對我小朋友而言,臚底骨幫佢開竅,但你問佢係咪對所有人有效,我諗治療師都唔會确實答到。

我朋友兒子初中自閉做過,佢話好有效。但我沒有問詳情。

回覆 Esther_Rachel 的帖子

我仔兩樣也試過,開頭針炙好似有D效,一段時間後好像慢了,然後去做顱骨,又有進步,其實佢一直大個和做過好多訓練和治療,所以都吾sure係咪甘岩,但見佢有進步所以現在仍keep住做顱骨。

引用:我小朋友2歲時有做過,當時評估發展遲緩及

原帖由 BKVIP 於 15-09-23 發表
我小朋友2歲時有做過,當時評估發展遲緩及自閉譜系。有無效因人而已,對我小朋友而言非常有效。當時讀E位ps ...
Pm u , thx

我小朋友2歲時有做過,當時評估發展遲緩及自閉譜系。有無效因人而已,對我小朋友而言非常有效。當時讀E位ps ...
可以pm我邊度做呢?

回覆 BKVIP 的帖子

可以PM資料給我嗎? 謝謝!

sofar 發表於 15-10-30 06:58
回覆 Esther_Rachel 的帖子

我仔兩樣也試過,開頭針炙好似有D效,一段時間後好像慢了,然後去做顱骨,又有 ...
可以PM我兩檥治療師的資料嗎﹖

可以PM我兩位治療師的資料嗎﹖thx

請PM資料給我~~謝

可以pm 我臚底骨治療資料嗎? Thanks

可以PM我兩位治療師的資料嗎﹖Thx.

Please PM me info, thxx