用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 認字
樓主: wigg
go

認字

回覆:認字

我做咗字咭幫小朋友認字。
每日送一個「字」給他,
同時把文字圖像化。
將個圖像講得誇張、生動、活潑。
小朋友就會容易記得。

平時喺街,要佢找一個想學的字給我。
之後做成字咭,再講「故仔」。
自自然然學到好多字。

間中取出所有字咭,玩尋字遊戲。
請爸爸讀出一個字,
然後跟小朋友們鬥快搵個字出嚟。
愈玩愈快認到。

從遊戲中學習,開心又愉快。

我個仔K1, 依家未夠三歲半, 我都係每日係屋企自己教, 佢依家都可以認讀到700-800個字

引用:+本帖最後由+mcqueen_shop+於+16-1-28+10:1

原帖由 mcqueen_shop 於 16-01-28 發表

我個仔K1, 依家未夠三歲半, 我都係每日係屋企自己教,  ...
好厲害
請教有咩技巧?

回覆 bbjanbb 的帖子

請指教﹗

以下是個人小小的分享 :
1) 係我個仔細時, 我會自己整字咭, 黐係屋企周圍地方, 有D會有埋圖, 平時無意間會讀下個字比佢, 有時會問下佢 "媽媽"張咭咭呢, 佢會好開心咁走去指, 跟住會讚佢做得好
2) 當然大量閱讀好重要, 細時我通常用口語, 但一些重要字我會跟返書讀, 而且
有時會用唔同的方法, 例如讀完故事後會做角色扮演, 我個仔好鐘意玩, 一來佢唔會咁悶, 二來如果個故事好玩佢會好鐘意睇, 咁佢會無意間又學到多D字, 呢個方法我用係 Oxford reading tree上好有用, 每次我讀完, 我地會扮一次裡面內容, 咁我會叫阿仔讀裡面D句字, 我地跟住做, 阿仔依家可以讀到 Stage 6, 當然有幾個新生字佢會唔識, 但我會叫佢自己試拼, 因為佢有學拼音
3) 我買左漢字五百同佢睇, 我係差不多每日都會同佢睇大約三至五課, 視乎佢當日想睇幾多, 都係用讀完再扮裡面故事咁學, 佢未夠三嵗已經睇晒全部五冊
4) 我有時會將D字咭放係屋企唔同的地方, 跟住用玩遊戲的方式叫佢揾返出黎, 或者放晒D咭係地下鬥快拍
5) 另一個方法我用係學國旗方面, 我係淘寶買左盒國旗返黎, 原本諗住佢大D先玩, 有日佢攞左出黎, 咁我就揀幾張出名的國旗同佢玩, 我係用形象化教佢, 例如希臘, 我會話個度好多藍色同白色的小屋咁, 初時係我講個國家名佢去攞, 之後係佢自己讀出國旗名, 佢愈玩愈鐘意同有成功感, 成日叫我教佢新國旗, 所以唔駛一個月, 佢自己經已自行認讀到超過100張國旗, 我自己都記唔到咁多

kaka80    發表於 16-2-2 16:51

回覆:mcqueen_shop 的帖子

Thanks for yr sharing
It's very useful

引用:咁你用咩方法教+我都想學下野,thanks +

引用:字咭有無用?

引用:其實認字係對幼兒冇乜啟發性的學習,如果佢

引用:Quote:原帖由+964000+於+15-11-11+發表其實

原帖由 綠林仙子 於 16-02-01 發表
呢層我又唔太認同喎,以前我睇過唔少書都話,小朋友愈細個開始接觸語言,愈吸收得好呀

...
語言是聽講理解,不是死背認字。

引用:Quote:原帖由+綠林仙子+於+16-02-01+發表呢

回覆 wigg 的帖子

睇多d講多d

回覆:wigg 的帖子

老師推介用基礎漢字500,只要堅持每日伴讀,成效相當不錯!

回覆:認字

http://youtu.be/nUuKETaLcDA
初小中英文默書速成法。很有用