用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔想去補習 但又做功課好慢 點攪?
樓主: jswailam928
go

唔想去補習 但又做功課好慢 點攪? [複製鏈接]

回覆:jswailam928 的帖子

諗番起我細過 拿拿地做完就玩啦 有時仲趁亞媽唔響屋企仲邊睇卡通片邊做功課 其實我一直都唔like番全日 唔知邊個提議小朋友要番全日學囉

回覆 jswailam928 的帖子

轉補習社,要學時間管理。

引用:重點+佢係可以完成功課+但好慢又唔係唔肯做

原帖由 jswailam928 於 15-09-17 發表
重點 佢係可以完成功課 但好慢又唔係唔肯做 總之佢一響屋企做 我就成日吹佢快d啦快d啦 我真係好怕佢食完飯8 ...
現有的補習社如果是這樣根本唔可以再去。

回覆:jswailam928 的帖子

我女都是讀小三,都係慢,都係獨女。
不過你比我幸運,因今年暑假我決定找私家心理學家評估佢,結果是專注力不足。

開學後我安排佢去一間補習社,我將佢情況講晒出來,佢地安排小女在人小的時間來,就著佢的情況和我合作,算係咁。(請不要問我是那間補習社,因為自私D唸,寫了出來便太多人去)

重點係找補習社要留意是「功課輔導」為主還是「溫測考默」為主,也要先講清自己要乜。希望幫到你。

回覆:唔想去補習 但又做功課好慢 點攪?

我正面對同樣的問題,好頭痛,放學做功課都做了幾小時,根本再無精神準備「溫測考默」。

回覆:小星兒 的帖子

如果每個月要成3000蚊
點解唔考補習老師上門跟會好d呢
主要不是教功能而係教佢時間管理

回覆:canies 的帖子

因為那間補習社專補區內果幾間小學 熟識晒學校既模式 上門無呢個效果,另有上門補英文

小星兒 發表於 15-9-26 23:48
我正面對同樣的問題,好頭痛,放學做功課都做了幾小時,根本再無精神準備「溫測考默」。

...
不能同意更多! 『放學做功課都做了幾小時,根本再無精神準備「溫測考默」。』

好像今天假期,阿女有10樣功課, 其實已經是不停做有時發下夢,都做足一日! 我就快精神崩潰!有位媽媽話6年班至好少少,死啦有排捱!!

回覆:PP媽媽 的帖子

放一日有十三本功課做,做到而家都未做完

我有時的做法是先温默書和測驗考試,後做功課,功課最後佢點都死掂比你(其,实大多數是他們拖住嚟做)。
温左書先(大约半小時),再做用腦啲功課(如數學),最後做抄寫(功課我沒有要求完美)。

和小朋友一齊訂立時間表
每份功課限定時間内完成,以貼紙作記錄,每個星期日可以用貼紙數量,換他想玩的活動/小禮物/圖書等。
看電視之前完成温習及功課,超時過了時間表訂立的不能看。(如能嚴格跟足時間表,將來中學會比較輕鬆!)

一係轉補習社, 一係請私人補習老師跟功課(80蚊一個鐘 都同你係補習社補差唔多價錢)
的確係補習社可以好快完成到功課,但以我所知原因只係因為老師見佢錯左,解都唔解釋,就直接寫正確答案比個小朋友。雖然係好快做哂功課返到屋企,但個小朋友係學唔到野

小女都係,三年級,好多時都係拖長做。今日先被我罰小息無零食。我覺得佢係依賴,有人先會做,自己就唔想做。所以如果去補習社,根本幫唔到幾多。因補習老師唔會時時捉佢、問佢做完未。

性格慢係一個因素,依賴亦都係。

我都好努力,但真好好激氣。
****未經本人許可, 不得轉載****

引用:我女小三+一向做功課都好慢+成續中上+全級2

原帖由 jswailam928 於 15-09-17 發表
我女小三 一向做功課都好慢 成續中上 全級2x名 但一講到功課就鬧交 日嘈夜嘈咪送佢去補習社囉 補習老師都頂 ...
去補習

set定一個時間要佢完成,未完成的話都要收起d功課,等佢知道,做功課慢,就要知道個後果。有個同學仔媽咪就係咁,因為個小朋友未能在指定時間內完成,最後抽起所有功課,翌日全部功課欠交!

我嗰個又係做功課呢部份勞氣到死, 佢係唔自律埋位做, 係都要人响屋企先開工做, 其實已經同佢SET哂時間表, 亦都禁止佢做完功課前玩同睇電視, 不過佢係都要拖, 唯一好彩係如果佢一埋位做就好快攪掂, 上星期五晚竟然自動自覺不停地做哂成8-9樣功課喎, 我依為佢大一年真係開始轉變啦, 仲勁開心讚佢 , 點知今個星期又打回原形, 總之就咩都要叫幾十次先做啦!!!

回覆:tammytamtam 的帖子

請問點樣教孩子養成做功課自律?

‹ 上一主題|下一主題