用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔想去補習 但又做功課好慢 點攪?
樓主: jswailam928
go

唔想去補習 但又做功課好慢 點攪? [複製鏈接]

回覆:唔想去補習 但又做功課好慢 點攪?

其實所謂慢吞吞,係每一筆都慢、定係寫一筆發一次夢?我大女就係做做吓就喺枱底攞本書出嚟睇,所以做得慢,大d就好d。

回覆 momama 的帖子

佢係兩樣都有先死! 每一筆慢,做做下發夢或者八卦人地!! 點算好?

回覆:momama 的帖子

其實都不是什麼名牌補習社 只係屋村補習社 似係開左十幾廿年又補開區內果幾間學校,我怕我女有童年陰影 miss講野非常涼薄 再諗一諗計 佢可以三個鐘做三本功課 亞呆咁囉 又唔係唔識做 我再賞試同佢傾下 唔去功課班 去專科中文算了 樓上媽媽問點解考試可以做得晒 我真係唔知道 其實佢中文唔得咋 起呢到補可以又唔合格補到有9x中文 所以對呢間野又愛又恨 佢考中文前得會提佢做快些啦 因為真係試過唔合格 佢知衰掛

引用:其實都不是什麼名牌補習社+只係屋村補習社+

原帖由 jswailam928 於 15-09-17 發表
其實都不是什麼名牌補習社 只係屋村補習社 似係開左十幾廿年又補開區內果幾間學校,我怕我女有童年陰影 mis ...
如果係我,一定唔會再去依間囉,主要係老師態度太差,已經係死罪,我相信其他補習社都可以令你個小孩拎到高分

引用:有時覺得好唔抵+自己個女又唔係成續差+我成

其實咁大個,問佢想喺屋企做定係補習社;跟住就死忍唔出聲,由得佢慢,冇得睇電視,佢要瞓就瞓,做唔做得哂唔理,睇吓會點囉。

回覆:二二三 的帖子

二二三 不排除呢個可能性
實有呢d家長既

回覆:momama 的帖子

都試過啦 佢無嘜感覺 不過得都賞試停下先 比佢在家自己做番功課

jswailam928 發表於 15-9-17 16:16
我女小三 一向做功課都好慢 成續中上 全級2x名 但一講到功課就鬧交 日嘈夜嘈咪送佢去補習社囉 補習老師都頂 ...

相信你係用補習社功課輔導班 . 佢地要求學生在校做功課,其實唔難明 .  一班通常7-8個 , 如果全部都未做過一份功課,7-8個學生去到補習社先開始做 (通常學生都係放學後,直接上補習社),補習老師就唔可以對到功課,同學同一時間問問題,比功課個導師對,點教同點對得切功課. 學生做唔晒功課,又夠鐘要走 ... 家長又覺得點解咁耐係補習社都攪唔掂 .

如學生本身性格係慢, 無論去邊間補或一對一補,都改變唔到 . 呢d唔係錢就可以解決到既問題 .  

回覆:mwfwinnie 的帖子

我問過我朋友在小學做老師 根本在校好難做到功課加上我個女本生咁慢雖然有三個小息加導修堂 有時老師鬧下人排隊唔好再排過有時又用小息時間改下正咁其實我都唔贊成小息時間做功課小朋友上兩堂先有得小息同d同學傾下計食下野都得掛社交都好重要加上我同個女做乜唔做功課佢話睇圖書又係唔知點鬧佢.......唉!mwfwinnie你既分析分得好好因為果間測係一對十照顧唔到咁多學生就咪鬼收咁多人啦!

會唔會係阿女專心唔到? 阿女考試測驗做得切係因為無嘢令佢分心? 人人專心做卷、環境清靜。

其實可唔可以揾日陪住阿女做(用意係留意下點樣可以改善佢、佢分心時提佢要專心),幫佢每份功課計時,然後等佢知道,專心係可以做得好快

如果小朋友唔係先天問題令做功課做得慢,可能係跟專注力或自我時間管理問題有莫大關係,而呢兩方面都係自身行為上問題,係應該自幼小由家庭內做起,而補習社只會幫助到課本上嘅問題,喺做功課慢吞呑呢方面,補習社係幫唔到樓主。

jswailam928 發表於 15-9-20 10:36
我問過我朋友在小學做老師 根本在校好難做到功課加上我個女本生咁慢雖然有三個小息加導修堂 有時老師鬧下人 ...
我女高小,大部份功課係功課堂完成,同学仔学习気氛好,个个埋首做功課,無人搞搞震係好好多~

回覆:Soundervolt 的帖子

我已經陪我女做功課已經年半先比佢去補習社做功課 計時試過 去健康院排睇小肌都睇埋 同老師已經傾過點樣幫佢 心都十五十六左好耐先比佢去補習班 十萬個唔想佢去補習班 不過我都決定左去埋呢個月都唔去 同女傾好左回來做功課 再一次試下 屋企既環境係最好

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

jswailam928 發表於 15-9-20 10:36
我問過我朋友在小學做老師 根本在校好難做到功課加上我個女本生咁慢雖然有三個小息加導修堂 有時老師鬧下人 ...
我諗係視乎學校 , 有 D 真係可以做到 2-3 份功課 .  有D 就完全做唔到 , 什至乎唔比做 .
而家D 小學生好勁架啦, 有 WHATSAPP 群組 , 根本唔會影響社交 .  佢地都寧願利用學校空餘時間做功課 , 放學之後齊齊用 WHATAPP 交流 .  

大部份都係收 7 - 8 個 ,  如果收 10 個真係點睇到咁多 ... 因為學生去補習社的黃金時間係 4:00 - 6:30 , 可能有D想收多D學生, 收入多D .  如減一班人數少D  , 都係羊毛出在羊身上 , 補習費相對貴 D , 家長又會覺得點解咁貴 .  

多謝 .  只係有時代入人地個處景去諗 , 就會明白

回覆 Soundervolt 的帖子

非常同意!Exactly!我的大女都有同一問題。我用了六年去處理這問題,試過無數次大大小小的argument ,用過種種不同方法,計時器丶set target,獎勵等,成效不太明顯。,過程相當痛苦。但不要放棄,到最終需要他長大一些時,不斷提點及講解,到現在她六年班,才開始領悟了一些。只有父母才會付出那麼多,相信沒有補習老師能擔此重任。努力!

我仔小四仍是, 做功課慢到呢...........每到下午4點我就要打電話提佢做功課(因佢回家實係睇卡通片), 但很多時我回到家約6:45分仍是未做哂, 食完飯又繼續做, 每天快則9點可完成, 慢則10-11點, 我都好激心, 原本自己在暑假時想要佢去補習社做完功課才能回家, 但佢又好慘苦苦求我說不想去, 話會做快d, 但現在開學了3星期咪一樣是我日日提提提住佢去做.............我都好辛苦呀!

回覆:sukiwongsk 的帖子

激到噴火
改善唔到亞女 唯有改變自己

‹ 上一主題|下一主題