用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔想去補習 但又做功課好慢 點攪?
go

唔想去補習 但又做功課好慢 點攪? [複製鏈接]

我女小三 一向做功課都好慢 成續中上 全級2x名 但一講到功課就鬧交 日嘈夜嘈咪送佢去補習社囉 補習老師都頂佢唔順 成日寫手冊話佢慢慢慢 又不願在校做功課 我又唔明 補習社要求學生在校做功課 我心諗在校肯做我駛嘜比錢去補習社做丫 好啦!我就鬧女 女話因為回家無人同佢玩 獨女 所以要起在校玩晒先 我而家唔知點做 應該同佢轉補習社 定過番以前晚晚做到10,11點既生活 做到咁夜又投訴無自由時間 真係煩 但功課又唔係唔識做 可以自己完成 真係好慢慢慢慢慢。

2    0    0    0

jswailam928 發表於 15-9-17 16:16
我女小三 一向做功課都好慢 成續中上 全級2x名 但一講到功課就鬧交 日嘈夜嘈咪送佢去補習社囉 補習老師都頂 ...
我記得自己細個,日日放學都趕返屋企睇卡通/去公園玩,所以日日都趕功課,小息偷做(當時不準在校做功課,被發現會要求擦晒嫁,唔知點解呢?),在巴士上做,返到屋企就完全自由玩咩都得。
睇你小朋友,係返屋企好悶,所以留晒時間在學校玩?冇好玩既野吸引,所以好慢?
最好有野令佢自己想快D做完。

順住佢講既去調整,佢話學校有人同佢玩所以要玩盡,屋企冇人同佢玩就應該要專心做功課,冇人同佢玩都唔專心做功課,咁講咩學校可以同人玩就要玩晒先0者,佢自己咁講唔係屈佢啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:jswailam928 的帖子

我覺得你要讓女兒明白到,完成功課係佢責任,唔好比佢覺得你仲急過佢。佢唔做功課自然有老師教訓佢。只要佢養成自律完成功課的習慣,你便不用再操心。

Yanamami  佢既问題係慢啫~唔係唔肯做吖~  發表於 15-9-17 17:22

回覆:tammytamtam 的帖子

重點 佢係可以完成功課 但好慢又唔係唔肯做 總之佢一響屋企做 我就成日吹佢快d啦快d啦 我真係好怕佢食完飯8,9點仲做緊功課 我就會火都黎 呢個問題已經困擾我二年 好啦 去補習 又比老師鬧 仲要連我都鬧埋 我企響到比補習老師話左我五分鐘 番屋企兩母女都一齊喊 補習老師話都唔明你個女係比較細過 轉數慢d 佢話個個都響學校做晒功課黎補習係溫書 佢話一係就加時一係就退錢比你 我心諗已經補三個鐘 仲加時真係唔駛番屋企 神經病 一d愛心耐性都無

經驗之談~慢呑吞係天生,加上应該無目標~

我大女小学時慢到呢……唔知拍爛幾多把间尺、快d啦講到—日不下千次~親子关係十分差。但升上中学又識自己搞掂哂(又或者我全部放手,所以唔知佢快定慢)。

性格黎,要佢知自己有問題先会改~~

carchu12  係﹗性格。小女都係  發表於 15-10-6 12:47

回覆:Yanamami 的帖子

對 天生因為佢爸爸都係咁 慢吞吞

回覆 jswailam928 的帖子

下?補邊間會鬧埋個家長?邊區?

係講定鬧 ,好大分別 ,鬧就係重語氣加搞住佢做生意咁  ,傾就係想你知個囡情況,同級其他的比較,想你知同人地的分別

我個仔小四,  之前佢多課外活動, 回家近6:00, 可能是做其它野先, 食飯, 沖涼, 上網之類, 叫不聽, 做功課一份份其實不慢, 又識做, 不過拖拉, 有時要到我回家(9點) 先肯開始正式做.

依家上左小四幾天, 居然做晒回來, 說在校用時間做, 可能一來新開學功課未來, 又在校未開始活動, 可以用到做功課時間多左, 二來人大左會認真想想點先可以在家更多時間玩.  所以在家有更多自由時間可能是一個最大的誘因. 如果樓主個發現去補習社可以幫他做到此, 會合作D ?

回覆:yanyan6 的帖子

唔講邊區啦
佢都唔憂無學生 串過碼頭咕喱

回覆:HaYi 的帖子

有時覺得好唔抵 自己個女又唔係成續差 我成日同佢講 三千幾蚊送比人就係去果到做功課 一年幾萬蚊

我朋友做補習社, 佢就說最怕個D拖拉之人, 不懂可以教, 拖拖拉拉的就真係死細胞要佢快都難,    我教自己個都是, 煩到死.   P1去過一個月補習社, 都是放棄,  如果有補習社代勞到其實我都覺得值俾, 人地都用晒氣, 不用自己回家爆炸已好好.

三千幾蚊功課班 應該吾淨止做功課 一般果d 二千都算偏貴 比我如用3000一定是專科 功課吾值比三千啦

回覆:yanyan6 的帖子

3050一個月一星期四天 每天三個鐘
但我都試過搵其他 其他都係差不多價錢
2800-3000
話就話功課班加溫習 做完會比練習佢做
但我女咁慢邊會有額外練習做丫

引用:3050一個月一星期四天+每天三個鐘 但我都試

原帖由 jswailam928 於 15-09-17 發表
3050一個月一星期四天 每天三個鐘
但我都試過搵其他 其他都係差不多價錢
2800-3000
我補專科果間都係收2500,一星期五日,由放學直到晚上7:30,仲連埋星期六中數兩科專科,D老師仲緊張過D家長,不過聽你咁講,你果間應該係名牌補習社啦,通常出左名就無心教

回覆 jswailam928 的帖子

我完全身同感受!我個女又係三年級一樣超慢! 上年二年級唔知幾時開始好執著D字要好靚! 自己D小肌肉又差過人所以成日擦擦改改,成日擦到功課穿晒洞!火都來!!寫10個詞語要1個鐘,真係想死!!!!
不過我個女仲哀,佢考試都慢,成日做唔晒,12頁無做2-3頁,緊緊合格所以成績好差,其實老師都話佢語文基礎好好,只是寫得慢,真係灰爆!!你個女點解考試又可以快呢?
佢都有去補習班,但去傾計多過做,她實在控制不了自己....話時話你個補習社服務態度好差....比我實ZX佢!

回覆 PP媽媽 的帖子

我覺得與其花錢在功課輔導上,不如報讀專科班,對小朋友仲有用

回覆:jswailam928 的帖子

回覆:yuenyuenkids 的帖子

‹ 上一主題|下一主題