用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴vs根德園vs民生vs培正
樓主: gogogo1to7
go

劍鳴vs根德園vs民生vs培正

回覆:劍鳴vs根德園vs民生vs培正

聽講KV學生中文程度好好,而且做功課方面好自律,但未知英文程度如何?

引用:Quote:原帖由+hilouisll+於+15-09-17+發表

原帖由 gouf0083 於 15-09-17 發表
請教,唱自己嘅歌定kv指定嘅歌?
報名好似要作文?
KV唱歌係自選歌曲;但唔係個個都會被考唱歌,冇考呢個環節亦有機會被取錄!舊年龍b考K開始要作文(以往只填申請表)!萬一唔收,會問你想唔想入waiting list, 想的話又要再作多一篇文!不過,我身邊好多KV waiting既最後都收到offer!

多謝各位回覆

去年我地有km國際pm(pn上) , kv waiting, ms 英粵上午, pc pm offer,最終選左PC,到而家好滿意,發現學校支援好多(如有免費牙科檢查及平日星期六有好多興趣班選擇,包括游水,夏威夷結他,親子弦樂班等),收費好合理,NET每日45分鐘入班,用Jolly Phonics,英文比我想像中深。

引用:去年我地有km國際pm(pn上)+,+kv+waiting,

原帖由 joejoebb 於 15-09-18 發表
去年我地有km國際pm(pn上) , kv waiting, ms 英粵上午, pc pm offer,最終選左PC,到而家好滿意,發現學 ...
囡現在讀PC,PN時讀SC,比較之下英文淺好多,英文普通話語境不足,好多人也外補

引用:去年我地有km國際pm(pn上)+,+kv+waiting,

原帖由 joejoebb 於 15-09-18 發表
去年我地有km國際pm(pn上) , kv waiting, ms 英粵上午, pc pm offer,最終選左PC,到而家好滿意,發現學 ...
感覺letterland比jolly易掌握

引用:Quote:原帖由+joejoebb+於+15-09-18+發表去

原帖由 hilouisll 於 15-09-18 發表
囡現在讀PC,PN時讀SC,比較之下英文淺好多,英文普通話語境不足,好多人也外補

...
net 45 分鐘都唔夠
請問覺得pc谷嗎?

引用:Quote:原帖由+joejoebb+於+15-09-18+發表去

原帖由 gouf0083 於 15-09-18 發表
感覺letterland比jolly易掌握
我反而覺得jolly phonics易d,之前學了幾個月letterland,記埋d character好似Annie Apple, Bouncy Ben,都唔記得letter sound

引用:Quote:原帖由+hilouisll+於+15-09-18+發表

原帖由 gouf0083 於 15-09-18 發表
net 45 分鐘都唔夠
請問覺得pc谷嗎?
45分鐘NET要照顧31定32個小朋友,相比SC 3小時NET21人,始終有分別,夠唔夠好難講,每人需求不同,培幼是happy school

回覆 hilouisll 的帖子

SC K2-K3 NET 只有30 min!

引用:我朋友囡讀KV,零offer +

原帖由 chopin999 於 15-09-17 發表
我朋友囡讀KV,零offer
除非你朋友囡只考神校,否則冇乜可能零offer,有幾間女校係非常易考,無同學係入唔到其中一間,甚至入晒,呢個堅係上年經驗

回覆:gogogo1to7 的帖子

我除根, in過其他3間。

最喜歡劍鳴, 感覺適合好動的小朋友, 家長係interview day 參與很多。
現實係升小好重要, 如果本身冇宗教冇咩分, 首選係培正。
而民生, 面試太多b6, 睇你o5ok
根德園, 我冇in, 朋友話好深, 而佢小朋友升上了sps

其實可能in 完之後你d 感覺對間學校會唔同哂..
你到時自己都可能有個grade比佢地..
加上你舉例四間..比我感覺係三款唔同學校..
你有無考慮埋自己小朋友合適程度呢!?
一讀書起就要讀十幾廿年架喇..
有時名氣既野講就好聽..配合起來有難度架...

引用:我除根,+in過其他3間。+ 最喜歡劍鳴,+感覺

原帖由 Happi_Mum 於 15-09-22 發表
我除根, in過其他3間。

最喜歡劍鳴, 感覺適合好動的小朋友, 家長係interview day 參與很多。
我覺得最重要係家長覺得邊間學校最適合自己小朋友,如果小朋友入到龍校,但唔適合,到頭來可能 1.半龍既可能唔比offer讀龍小 2.升到龍小都追得辛苦 我覺得家長應該諗下揀合適既學校重要d, 還是唔駛煩升小重要d

這幾間我都好喜歡
如果我排,我會1.培正 2.民生 3.根德 4.劍鳴
但培正係中文主要多升小學機會高一些, 我覺得英文程度未必夠根德園咁好,
民生都有風險如果升唔上小學,又唔知抽去邊, 升好學校機會高一些我覺得係根德及劍鳴

引用:這幾間我都好喜歡如果我排,我會1.培正+2.民

原帖由 south_north 於 15-10-02 發表
這幾間我都好喜歡
如果我排,我會1.培正 2.民生 3.根德 4.劍鳴
但培正係中文主要多升小學機會高一些, 我覺得 ...
我女有很多同學仔是之前讀劍嗚的,我估主要是KV師資較穩定同少親子功課

引用:Quote:原帖由+chopin999+於+15-09-17+發表

原帖由 LWTbb 於 15-09-21 發表
除非你朋友囡只考神校,否則冇乜可能零offer,有幾間女校係非常易考,無同學係入唔到其中一間,甚至入晒, ...
邊幾間女校?可以告知嗎?