用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴vs根德園vs民生vs培正
go

劍鳴vs根德園vs民生vs培正

大家請俾意見:
假如咁好采得咗,k1選擇邊間?
(小朋友好活躍)

回覆:劍鳴vs根德園vs民生vs培正

培正

if your child is smart enough to be accepted by KV,there should be no problem for him or her to can get into a very good primary school. Therefore if I were you I will choose KV.

adrio  ,  發表於 15-10-15 11:42

引用:if+your+child+is+smart+enough+to+be+acce

原帖由 maomaofafa 於 15-09-17 發表
if your child is smart enough to be accepted by KV,there should be no problem for him or her to can ...
路過多口問下,請問KV係咪有信心可以叩名小門所以咁講?

我朋友囡讀KV,零offer

視乎家長的教育理念、個別小朋友的脾性、家庭可提供的支援等⋯冇絕對答案。在EK各校各有fans , 但終究冇乜家長係讀過曬咁多間。自己最淸楚自己,將各項目按自身情況去計下數。

引用:Quote:原帖由+maomaofafa+於+15-09-17+發表

原帖由 yuhehe 於 15-09-17 發表
路過多口問下,請問KV係咪有信心可以叩名小門所以咁講?
I am not KV user, these are just my personal feeling. This school gives me a very good impression and it seems they only accept the best ones. I guess it would have higher chance to get into a good primary school than the others if you are a KV students. Your kid should be very smart if KV accepts him or her! but of course not all students will get a good offer, it may still has higher chance than other schools though.

引用:大家請俾意見: 假如咁好采得咗,k1選擇邊

原帖由 gogogo1to7 於 15-09-17 發表
大家請俾意見:
假如咁好采得咗,k1選擇邊間?
(小朋友好活躍)
My preference is PC>KV>MS>KM

龍校方面,PC唔洗講,100%升小,又有Band 1A直屬中學,冇得輸,MS升小比率一般,中學好似Band 1B?

比較KV同KM,KV考私直資小叩門較強,學費也很抵

puichingforsure  agree  發表於 15-9-17 17:21

反而我想問,如果interview時間撞左,應該點排去見

引用:反而我想問,如果interview時間撞左,應該

原帖由 biloveu 於 15-09-17 發表
講機會率,培正應該最難,上年6xxx幾個考240個位,小朋友要自己入去in, 4-5個一group,一齊in約4-5分鐘。另外民生都難,因為有機會NET in 或國語人in, KM唔清楚,反為kv比較有機會,只要坐底有個waiting 就有機會,今年我有幾個朋友收kv call waiting, 由5、6月收到8、9月都有人放位。而其餘個幾間我未聽過有call waiting

通常KV唔會撞PC

其實4間都各有特色,比著係我,我唔會理邊間機會率高d,我會根據最想入邊間就in邊間.另外,pc kv 冇pn,km有,可考慮早一年in 左 km pn 先

引用:Quote:原帖由+biloveu+於+15-09-17+發表反

原帖由 anpanman_baby 於 15-09-17 發表
講機會率,培正應該最難,上年6xxx幾個考240個位,小朋友要自己入去in, 4-5個一group,一齊in約4-5分鐘。另 ...
我收到 KM waiting 的呢~也不是如此罕見! 不過以 available seat 計,KM確比 KV 少

回覆:chopin999 的帖子

我同事仔又係,加上係超大仔,所以大校學生也有差距,睇返小朋友本身!

其實民生好多人話1b,但其實佢既成績呢幾年應該會好過培正,但我都係排培正先,因為民生實在谷得太勁,四間排應該係培正,民生,根德,劍鳴....點唔鍾意民生都好,佢始終有民小做backup,有backup 去考小學,成個心態都可以輕鬆好多,除劍鳴外另外三間我都有朋友讀,幾個小朋友本身都係乖,所以我真係唔知係學校教到個學生乖定係本身學生乖(我朋友既case,佢地本身就係乖),根德我見程度有少少深到我覺得唔太適合,所以會排後啲....

回覆:biloveu 的帖子

KV KM 有機會同一日。另外,計學生比例,升小KM 好似比 KV 好喎。

我囡上年去in PC, MS, KV,全部冇撞時間,3間裏面KV最易考,只要肯唱歌就OK,位又比較多,MS其實仲易,只要不要抽到普通話就得

adrio    發表於 15-10-15 11:46
adrio    發表於 15-10-15 11:45

引用:Quote:原帖由+biloveu+於+15-09-17+發表反

原帖由 hilouisll 於 15-09-17 發表
我囡上年去in PC, MS, KV,全部冇撞時間,3間裏面KV最易考,只要肯唱歌就OK,位又比較多,MS其實仲易,只要 ...
請教,唱自己嘅歌定kv指定嘅歌?
報名好似要作文?

多謝各位意見,我當然明白,民生培正有小學backup好,但教學方式會唔會太傳統沉悶?培正英文會唔會較其他三間學校遜色?kv課程太深讀得唔開心?km學校人數好似小,升小派位又好似幾好?

引用:其實民生好多人話1b,但其實佢既成績呢幾年

原帖由 cpychung 於 15-09-17 發表
其實民生好多人話1b,但其實佢既成績呢幾年應該會好過培正,但我都係排培正先,因為民生實在谷得太勁,四間 ...
pc100%龍,民幼升民小既%越來越低,即係唔可以話好安心有 backup.我識人民幼升唔到民小,又考唔到小學,最後大抽獎