用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田呢幾間邊間好?請大家比d意見!!!
go

藍田呢幾間邊間好?請大家比d意見!!!

而家讀緊康盈n班,如果下年k1邊間好d呢
康盈,金麗,救世軍,保良局,圓玄

全部報曬邊間收先再考慮,Hit既一定係金麗,救世軍

好唔好要睇你小朋友需要d乜

EmmaPang  我個囡就選擇左救世軍,k1無咩功學要做,以玩無主,k2開始先開始寫字,選擇佢個原因都系唔想小朋友太大壓力   發表於 15-9-18 17:58

好好好,先左報😜
可以約略分析下嗎???🙏

wendy. 發表於 15-9-17 13:42
好好好,先左報😜
我個女係14年細B,現在報N班都未必有學校收,打算報多幾間大包圍。

睇你對個女有咩期望,我女仲細,未知道佢性格能力,如果佢唔怕谷,人地又肯收,當然讀金麗聖匠,或者靈糧,因爲大機會入到李兆強。如果佢只係Happy Girl,甘咪讀Happy school,救世軍,啓思果d。我無打算俾佢讀私校,我覺得無需要甘早投放太多資源,留返d彈藥上中學大學好過。

wendy. 發表於 15-9-17 13:42
好好好,先左報😜
圓玄呢度評論校風痲痲,多大陸同南亞人士,我都有幫我女報N班,我覺得N班乜都未識,應該不會有太大影響。

又係果句,收到Offer先算啦

引用:而家讀緊康盈n班,如果下年k1邊間好d呢康盈

原帖由 wendy. 於 15-09-17 發表
康盈,金麗,救世軍,保良局,圓玄 ...
如果想學術少少就金麗,其餘個幾間我估分別不大(除了圓玄),我眼見圓玄真係好多國內人

回覆:藍田呢幾間邊間好

你可以考慮下聖匠,我女讀緊N,感覺d老師都幾好,學校環境都唔錯,而且佢地都着重學術,唔駛擔心跟唔上小學

引用:你可以考慮下聖匠,我女讀緊N,感覺d老師都

原帖由 cindypoon2000 於 15-09-17 發表
你可以考慮下聖匠,我女讀緊N,感覺d老師都幾好,學校環境都唔錯,而且佢地都着重學術,唔駛擔心跟唔上小學 ...
我都有報聖匠呀,係我1st choice, 不過我女細B,可能難d入!

引用:而家讀緊康盈n班,如果下年k1邊間好d呢康盈

原帖由 wendy. 於 15-09-17 發表
康盈,金麗,救世軍,保良局,圓玄 ...
係呀,樓主,康盈好嗎?我都打算報,唔知佢地收唔收超細B…

回覆 甄太太 的帖子

多謝大家的意見,啱啱開學2星期 n班7/9先開學的
我仲喺度觀察緊,返左8日學都冇喊過
唔知點解尋日同今日唔肯入學校
但係屋企問佢又話返學開心
我仔仔13年7月的!!

wendy. 發表於 15-9-18 09:19
回覆 甄太太 的帖子

多謝大家的意見,啱啱開學2星期 n班7/9先開學的
Thank you, 希望你小朋友快d適應,始終仲好細個,離開媽媽係要時間習慣。

引用:Quote:原帖由+cindypoon2000+於+15-09-17+

原帖由 甄太太 於 15-09-17 發表
我都有報聖匠呀,係我1st choice, 不過我女細B,可能難d入!
你小朋友幾月出世架?

我仔仔就7月
你係問yan太太嗎!?

有d小朋友細過我仔都收!!!你可以試左先囉yan太太!!

甄太太  thank you  發表於 15-9-21 09:26

引用:Quote:wendy.+發表於+15-9-17+13:42+好好好

原帖由 甄太太 於 15-09-17 發表
我個女係14年細B,現在報N班都未必有學校收,打算報多幾間大包圍。

睇你對個女有咩期望,我女仲細,未知道 ...
讀邊間幼稚園同入李兆強機會大不大冇乜關係,因為津小一係計分,一係抽獎,多入李兆強可能因為多人有哥哥姐姐讀讀,佢地既弟弟妹妹必入咁解

macvn123 發表於 15-9-21 00:12
讀邊間幼稚園同入李兆強機會大不大冇乜關係,因為津小一係計分,一係抽獎,多入李兆強可能因為多人有哥哥姐 ...
可能係,但我又聼過如果叩門,有某d小學會睇你讀開邊間幼稚園,同有封校長推薦信,唔知有無關係。當然,我都係聼返來。

cindypoon2000 發表於 15-9-20 23:17
你小朋友幾月出世架?
12月中

macvn123 發表於 15-9-21 00:12
讀邊間幼稚園同入李兆強機會大不大冇乜關係,因為津小一係計分,一係抽獎,多入李兆強可能因為多人有哥哥姐 ...
話就話個個都大抽獎,但自行收生同叩門,兩個都有某d人爲因素。我有宗教分,加埋20分,其實入兆強會好盟水。我住藍田,只係想讀返自己附近果4間小學其中一間,如果聖愛德華唔太差我都收貨,但天主教我得15分,第一輪自行收生我一定無份了。

我想我小朋友學好d中文,唔知應該揀邊間幼稚園同小學,中文程度會深d呢?

引用:Quote:macvn123+發表於+15-9-21+00:12+讀邊

原帖由 甄太太 於 15-09-21 發表
可能係,但我又聼過如果叩門,有某d小學會睇你讀開邊間幼稚園,同有封校長推薦信,唔知有無關係。當然,我 ...
叩門位有幾多個,得十個八個,受歡迎的幾百人去叩,老實收得幾多個,至於推薦信,我聽過的小一簡介會,學校話唔睇的,所以都係小朋友實力比較重要啦

anpanman_baby 發表於 15-9-21 10:12
叩門位有幾多個,得十個八個,受歡迎的幾百人去叩,老實收得幾多個,至於推薦信,我聽過的小一簡介會,學校 ...
實力太主觀喇,一個幾嵗小朋友。好彩我無乜期望,佢地唔收我惟有走遠d,最怕同人爭。從來不信什麽贏在起跑綫,慢慢行,唔會甘易扑親。

如果小朋友不是材料,入到去也不是好事, Toyota不是林寳堅尼,夾硬來只會爆“計”