用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳寶林D朋友你地選邊間學校?
go

將軍澳寶林D朋友你地選邊間學校? [複製鏈接]

啱啱星期日去左梁潔華open day, 有D小哥哥小姐姐帶住行學校, 好似都幾好喎
   2    0    0    0

我都有去呀,睇落都幾好,我都諗緊楝呢間

基德好似呢個星期六有open day。

回覆 avaku 的帖子

我上個星期睇左宣基,,但錯過左王余,,,大家有冇去過王余參觀呀?

回覆:將軍澳寶林D朋友你地選邊間學校?

小兒剛升中,係梁小今年畢業生,師生關係好融合。回想行畢業禮當天,老師、同學和家長真係難捨難離。開學前,老師也不忘在群組提醒大家加油!開學後又問大家情況。雖然梁小不是一綫熱門之選,但小兒有幸過了6年的愉快校園生活。

十年 發表於 15-9-17 15:19
小兒剛升中,係梁小今年畢業生,師生關係好融合。回想行畢業禮當天,老師、同學和家長真係難捨難離。開學前 ...

請問升咗邊間區內中學?

引用:Quote:十年+發表於+15-9-17+15:19+小兒剛升

原帖由 T96 於 15-09-17 發表
請問升咗邊間區內中學?
一間B2a中學
梁小功課都幾多,尤其精英班。今年4年級周未也有16、7樣,我仔以前有11-13樣。

引用:Quote:原帖由+T96+於+15-09-17+發表請問升

原帖由 十年 於 15-09-17 發表
一間B2a中學
梁小功課都幾多,尤其精英班。今年4年級周未也有16、7樣,我仔以前有11-13樣。

...
咁多功課

avaku 發表於 15-9-17 10:14
啱啱星期日去左梁潔華open day, 有D小哥哥小姐姐帶住行學校, 好似都幾好喎
帶我行個小哥哥, 十問九唔識, 全部答"可以問番老師"
去到2樓, 如悉重負, 小哥哥即閃.

十年 發表於 15-9-17 15:19
小兒剛升中,係梁小今年畢業生,師生關係好融合。回想行畢業禮當天,老師、同學和家長真係難捨難離。開學前 ...
整体梁小個Openday 幾好, 除了個兩個NET.  其中一個講故事, 但全程雲遊, 另一個只是陪笑, 全靠幾位本地英文老師提點和帶小朋友玩.

引用:Quote:avaku+發表於+15-9-17+10:14+啱啱星

原帖由 AgapePa 於 15-09-17 發表
帶我行個小哥哥, 十問九唔識, 全部答"可以問番老師"
去到2樓, 如悉重負, 小哥哥即閃.
可能小朋友害羞,唔好介意
以我所知,學校會揀一些服務生當日出席幫忙,如果見習服務生有興趣,主動要求當日幫忙,老師都會給予機會。
梁小是普教中,所以小一上學期中文課主要是教併音,打好基礎,下學期就正式開始普通話授課。小一至小三每日功課大概5-6樣左右(包括改正),尚算輕鬆,不過每次默書範圍真的很多,部分要背默,計入考試分,雖然一周一次,仍有透不過氣的感覺。小四全年開始谷,因為學校講明升小五、小六分精英班。感覺校方比較重視/緊張精英班的成績;體藝方面,個人感覺校方比較重視羽毛球和管弦樂,尤其管弦樂,事實真的不錯。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=633
梁潔華

http://www.edu-kingdom.com/forum ... p;fid=496
王余家潔

我星期六去左王余家潔,我帶仔仔同佢表姐去,但係老師只比仔仔玩,啊表姐唔係佢目標,一D都無得玩,好現實!

下星期交表,心大心細。唔該係寶琳D家長比下意見。

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+15-09-17+發表帶

以我所知,學校會揀一些服務生當日出席幫忙,如果見習服務生有興趣,主動 ...
已有所改動了,今年小3既功課,每日10樣(包括改正)。參觀日問了小一有否改動,中文科會拼音自編教材加教科書一起教了,亦會在上學期試默3次中文,不過暫不計分

如果小3有10樣十改正唔算多啦,

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+15-09-17+發表帶

以我所知,學校會揀一些服務生當日出席幫忙,如果見習服務生有興趣,主動 ...
當然唔會介意小朋友服務生的表現。雖然怯塲,但全部都很有禮貎。
以我參觀所見,中文的作文水平很好,無論2年班到6年班的作文都寫得很好。
電腦室的老師非常熱心,美術室的老師放了自己寫生的畫薄出來,畫得非常靚,老師很專業。
數學科的教材很多元化。
只是两個NET, 全程遊雲,比較失望。

如果小一6至7樣我都接受啦,小三10樣真係一啲都唔多
‹ 上一主題|下一主題