用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試小學好似輕鬆過面試幼稚園
go

面試小學好似輕鬆過面試幼稚園

moviemovie 發表於 15-9-17 09:44
唔知有冇人好似我咁唸呢?
可能面試小學,第一round多數唔洗見家長,所以仲未覺得好緊張,但面試幼稚園,我 ...

沒有, 面試幼稚園好簡單, 最主要係小朋友態度, 唔 cry , 肯答問題, 已經有一半機會, 而且大部份一次 interview 就可以,  另外只有一位家長入, 爸爸唔得閒, 媽媽去亦可以, 加上有上, 下午班, 可以收既人數比較多, 而且我認為依家有質素既幼稚園多好多, 就算唔出名, 都會有英普語境

但小學唔同, 要考學術, 考觀察, 考禮貌, 考反應, 仲有 second in, third in, forth in, 家長 group discussion, 大部份係2 位家長一齊, 如果平時爸爸 / 媽媽少理小朋友既野, 即刻答唔出, 成個過程要成年,要為小朋友預備既野好多.....

面試小學壓力大好多.... 幼稚園講真程度唔會爭太遠

回覆:面試小學好似輕鬆過面試幼稚園

面試家長,我仲緊張過大學面試和搵工。可能是我個人問題

考小一是一個漫長而又折磨人的階段。順利十月十一月有學校收的話,你會覺得沒甚麼。要是不順利的話,那才是煎熬的部分。祝好運!

可能面試小學,第一round多數唔洗見家長,所以仲未覺得好緊張,但面試幼稚園,我 ...
可能你啱啱開始.... 面試其實唔需要你緊張, 但等待結果, 尤其係睇到朋友小朋友, 阿仔/阿女既同學一個一個話有offer 而自己仲未有時..... 到最後又要擔心可乜都無之餘仲要派埋去寶校.....

仲有排玩呀!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我覺得考幼稚園同小一嘅緊張程度,根本不能相比

考幼稚園不諭大人定小朋友都可以話完全唔需要咩準備, 但小學就好唔同, 大人細路都要做足準備.  重要做足準備唔等於你一定成功.

咁同中學比又點? 中學係咪緊張都冇用?

小學面試,父母無咁辛苦在自己吾使次次入去一齊in,無咁大壓力。

但考小學,個stake大好多,一讀6年,甚至12年,父母壓力好大。記得考果陣收信睇有無2nd in、有無offer,真係頭髮都白幾條。

vinik 發表於 15-9-17 11:35
咁同中學比又點? 中學係咪緊張都冇用?

中學相比之下係複雜D, 但其實會輕鬆D. 因為學生係按成績分Band, 分咗Band之後大家自然選擇集中D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:小學面試,父母無咁辛苦在自己吾使次次入去

記得前人講過:考幼稚園三分實力、七分彩數;考小學五分實力,五分彩數;考中學七分實力,三分彩數。我覺得講得好啱

引用:Quote:vinik+發表於+15-9-17+11:35+咁同中

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-09-17+發表

原帖由 moviemovie 於 15-09-17 發表
仲有一樣野,升小遊戲最輕鬆係邊一班人呢?就係有龍校既幼園生,咁點入龍校呢?就係細細個就要做好面試呢一 ...
升小學最輕鬆係有25分/30分係手個D⋯⋯連幼稚園都唔洗煩

引用:Quote:原帖由+moviemovie+於+15-09-17+發表

回覆 moviemovie 的帖子

面幼稚園既時候, 個B 唔多有表達既能力, 感覺靠個家長多D...
而家面小學多數個小朋友入去單打獨鬥, 家長可以比較至身事外...

而家結果都未出, 心態容易放輕鬆

都有朋友同我講過考直私好輕鬆,佢話因為佢小朋友無一間直私入到2nd 面試。同埋佢在名津有25分。

引用:Quote:moviemovie+發表於+15-9-17+09:44+唔

比較好彩,我家細人考K1 同小一時,佢都以為係去玩、去同老師傾偈,同埋參觀學校,佢幾乎係零壓力地去參與。