用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 真心請教, 應不應該入泳隊?
樓主: jessielui2004
go

真心請教, 應不應該入泳隊?

出去比賽見泳天D教練特別落力,參加人數似乎最多

唔知D1、錦標賽是不是同樣泳天最強

1)想給亞女試下, 但1星期游3日怕沒時間溫書, 影響成績
   (校內成績(津小): 考最差全級30%內, 最好全級頭5)。 <<<===== 唔明 ?

回覆:sadsam 的帖子

沒什麼,只想說學習水平好似未穩定,主要驚操埋水會影響成績。但現在沒意思啦!因已決定俾佢入泳隊玩下, Thank you!

回覆:真心請教, 應不應該入泳隊

只好說2選其1。唔係兩頭唔到岸,影響跳舞或者游水就唔好。重會影響埋學業

阿女興趣不在操水,就不要免強,免得倒頭來得不賞失

回覆:jessielui2004 的帖子

今年三月短池錦標賽全場總冠軍是WA史丹福! 再看看十一月的長池錦標賽吧!

tinyan1977 發表於 15-9-23 19:52
今年三月短池錦標賽全場總冠軍是WA史丹福! 再看看十一月的長池錦標賽吧!

...
係咪業餘泳總?  請問知唔知呢度大熱推介既 泳天, 德藝會,  ymca, 大力 , 既代號 ?

回覆:無知人 的帖子

泳天 WTS, 德藝會(不清楚是否泳總屬會亦未聽過此會, ymca YMC, 大力 DLS

edith208  德藝會係泳天長租的泳池地點 / 大力間中都租俾泳班, 泳隊用  發表於 15-10-8 12:10

tinyan1977 發表於 15-9-26 22:16
泳天 WTS, 德藝會(不清楚是否泳總屬會亦未聽過此會, ymca YMC, 大力 DLS
唔該晒,   咁大力, ymca 個隊既名都易估。 係福記 竟然係 winner 隊, 真係無得估。
知 代號咁去 泳總 睇下 成績,  各間實力都知個大概,  
只係康民 18區賽 , 應該算係最多人參加, 成績亦都好快, 就係無所屬泳會資料提供。  

回覆:無知人 的帖子

因福記算喺新泳隊,而泳總已多年無接受新屬會申請,所以福記要比賽就要用WA做屬會來比賽!

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+jessielui2004+於+15-9-17+09:

原帖由 jessielui2004 於 15-09-17 發表

我女升小學開始在泳天學游水, 現在8歲, 剛考完試亞sir ...
Jessie,  請問囡囡由泳隊預備班游幾耐,升到泳隊?

sugary 發表於 15-10-8 09:16
Jessie,  請問囡囡由泳隊預備班游幾耐,升到泳隊?

要睇小朋友同家長肯投放的時間
預備班游2日(2-2.5小時 / 星期)

泳隊6-8 歲 3日 (5.5小時 / 星期)

8-10歲 3日 (6-7.5小時 / 星期)

10歲以上 4日 (8.5 小時以上 / 星期)

學校假期會加操 (另繳學費, 如撞時間 或 學校未放假或已開學, 就上唔到)

有部分游到5年班, 要程分或游水冇乜表現, 就會退隊

keep住游到上中學的, 都先讀好書, 兼顧操水, 真係要好有意志力同鬥志

唔跟游隊都可以參加比賽的。所以跟泳隊游都可以輕輕鬆鬆, 鐘意番就番, 測驗考試就唔番, 佢地奈家長唔何的。

本周日觀塘分齡賽, 大力, 泳天等區內有班的, 應該會有出賽, 可以去睇下, 可能見到同學仔, 朋友仔。
大力藍色帽白字, 泳天白帽藍字, 海天黃色帽藍圖案, 俊盈橙帽藍圖案, 體藝, 迪泳....
上午9時間始 200自, 200背, 200蛙, 200蝶, 200IM, 50自, 50背
下午2時間始 50蛙, 50蝶, 100自, 100背, 100蛙, 100蝶, 4x50自接, 4x50IM
觀塘好似無邀請學校黎比賽, 有d區係有的。
8歲以下, 9-10, 11-12, 13-14, 15-17 各分一組, 成年分2組, 先進分3組。各式年齡大先游。

早到有位坐, 遲左肯定要企。其實觀塘池有個位影相拍片係好正的, 呢日影相一定唔會出擴播叫人唔好影。

唔跟泳會游都可以參加, 有身份證就得, 人多要抽。

有無絲巴打知, 游左分齡/公開賽係咪可以非會員都可以參加泳總比賽? 唔駛攞泳總個距離章?

泳會止終係商業機構,利益為先的, 一定想你小朋友一路報落去的

小朋友有無得過公開賽的咩獎? 如真有天份, 操落去當然值得
但又要side時間操,但又無公開獎項確認成績,
咁操落去就唔值了

有朋友個囡一星期操四天,只得過泳會賽及校內水運會獎
一出去區賽等公開比賽就決賽都入唔到
但佢亞媽自我感覺良好,以為衣d獎巳好勁

操四天影響到學業成績,到升中學時
中學一d都唔覺泳會賽及校內水運會獎係特異功能
成績又唔好,所以無b1學校收

回覆:sugary 的帖子

3個月,由最初一班12-13人游最尾個1-2個,到最後堂游5-6,都有進步,但游亞女之前的同學仔其實夠晒資格入游隊,但聽亞Sir 講話佢地抽唔到時間游3日,所以仍然游預備班。

真心覺得辛苦! 其實想小朋友有毅力唔係要咁操的.

我一定唔會比自己小朋友咁, 記住, 升中睇成績, 大學係認成績, 不認人.

回覆:真心請教, 應不應該入泳隊?

萬大事都以學業為重!呀仔都游泳隊,教鍊成日叫佢操三日,但我都堅持兩日就夠!就算唔係要溫習,都重有其他興趣班要上,就算有一日半日空閒,咪當比佢抖吓氣囉!

雖然學業並不代表一齊,但我只覺得,響香港,學業成績唔掂,游到飛魚都冇用,不喜勿插