用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 新會商會港青基信學校 有沒有1D班家長?齊分享上班情況.
go

有沒有1D班家長?齊分享上班情況.

如題

My daughter is in 1D. She is Chloe

回覆:有沒有1D班家長?齊分享上班情況.

My son is Toby. I asked my son whether he had any friends in the class, he said he has a friend whose name is Chloe.😁😄

更正:應為齊分享班上情況😊

回覆:Noelpychiu 的帖子

你囡囡上中文課學習如何?我發覺仔仔連個字都未知點寫,便要做功課寫出那些字的拼音了。每次均須在旁教寫再教拼音呢!

My girl is lovia, 1D, n her sis is in 3B

我仔仔都係1D班angus

回覆:euniceyau718 的帖子

我仔仔今天在學校被同學咬了他的小腿一口,小腿有瘀血色的牙印。😓

其實都知要調整一下心態,始終學校貼近國際學校模式,小朋友可能比較"活潑"D,但咬人的行為,就不太好吧!!!

同老師傾吓

冇啊

今晚parent conference, 可以見面互相認識一下呢!

引用:My+girl+is+lovia,+1D,+n+her+sis+is+in+3B

原帖由 ping987 於 15-10-16 發表
My girl is lovia, 1D, n her sis is in 3B
請問:這學校各方面好嗎?是真的只有中文是用中文教?愉快學習嗎?小朋友在校講英文嗎?
想報名p1.
請問可以share一下嗎?thanks

引用:Quote:原帖由+ping987+於+15-10-16+發表My+

原帖由 annayu 於 15-10-23 發表
請問:這學校各方面好嗎?是真的只有中文是用中文教?愉快學習嗎?小朋友在校講英文嗎?
想報名p1.
請問可 ...
這學校各方面好嗎?功課在校內完成,除了中文少量在家做,happy school (看各媽媽要求)
是真的只有中文是用中文教?(中文用普通話教學,非廣東話)
愉快學習嗎? 小朋友非常喜歡學校, 不知不覺地學到嘢
小朋友在校講英文嗎 (英文,但學校暫時未有限定小朋友私底下交談一定要英文)

醒目開學勳章

小書89000 發表於 15-10-26 06:08
這學校各方面好嗎?功課在校內完成,除了中文少量在家做,happy school (看各媽媽要求)
是真的只有中文是 ...

其實學校係只可以講英文或普通話,不過班小朋友衝口而出嘅係廣東話啫!但year3嘅全部都講英文.

引用:Quote:原帖由+annayu+於+15-10-23+發表請問

原帖由 小書89000 於 15-10-26 發表
是真的只有中文是 ...
我小朋友今年插y2, 都話學校除普通話堂,任何時間只可以講英語。所以讀咗短時間,返黎會不自覺英文台。

引用:Quote:原帖由+小書89000+於+15-10-26+發表

原帖由 tybrand 於 15-10-27 發表
我小朋友今年插y2, 都話學校除普通話堂,任何時間只可以講英語。所以讀咗短時間,返黎會不自覺英文台。

...
一班有多少人?有多少non-Chinese?

唔知學校會唔會取消TSA呢??

醒目開學勳章

euniceyau718 發表於 15-10-31 10:58
唔知學校會唔會取消TSA呢??
學校係係無 join  TSA架

No TSA in this school