用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一書本
go

小一書本 [複製鏈接]

上小一還有書未齊, 學校指定那間都沒有. 請幫忙提供大家之書店電話, 我打去問.
   0    0    0    0

同我情況一樣

你試下:齡記、天利行(算整)、文風(算整)、精工

仲有一間:萬邦書局(太子)

4001cc 發表於 15-9-16 10:35
上小一還有書未齊, 學校指定那間都沒有. 請幫忙提供大家之書店電話, 我打去問. ...
我都未齊呀, 反正全班都無, 無所謂。

回覆:mayyylai 的帖子

唔該。打晒都無。再揾。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:小一書本

有時d書印唔切,你點搵都無架唔好浪費時間。問下書局係咪未印得切(全世界無貨)定無賣呢本。萬一真係因為冷門間間無,打去出版社問,我試過同佢傾掂入埋速遞錢佢速遞俾我(好過我山長水遠去新界工業區仲要請假)

回覆 4001cc 的帖子

全部都冇?咁大件事,仲欠幾多本?
我欠一本數學習作,老師今日比咗一本我,叫我自己影印

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我之前打過去書商,佢唔睬我,叫我自己打去出版社

Charlotte_mom 發表於 15-9-16 16:11
有時d書印唔切,你點搵都無架唔好浪費時間。問下書局係咪未印得切(全世界無貨)定無賣呢本。萬一真係因為 ...

係外國出版既英文書, 呢星期再搵唔到, 會同老師講, 等佢幫下手.

mayyylai 發表於 15-9-16 16:54
回覆 Charlotte_mom 的帖子

我之前打過去書商,佢唔睬我,叫我自己打去出版社 ...

咁得一本啫. 不過有同學欠5本. 因我買了最後4 本.

我問間書商幾時有, 佢地答唔知, 只叫兩日後再打.

醒目開學勳章

4001cc 發表於 15-9-16 20:59

如果係外國出版嘅英文書,試吓上網去amazon或者bookdepository度search吓

引用:Quote:mayyylai+發表於+15-9-16+16:54+回覆

原帖由 4001cc 於 15-09-16 發表

除了上網店找外,也可試試在公共圖書館找,如有便借住用先。

4001cc  thanks  發表於 15-9-17 22:34

mayyylai 發表於 15-9-16 16:52
回覆 4001cc 的帖子

全部都冇?咁大件事,仲欠幾多本?
影印教課書係犯法架!

AgapePa 發表於 15-9-17 10:31
影印教課書係犯法架!
每次影1/3以內就得了, 無人叫你一次過影晒佢。

引用:Quote:AgapePa+發表於+15-9-17+10:31+影印

原帖由 little_yolky 於 15-09-17 發表
每次影1/3以內就得了, 無人叫你一次過影晒佢。

請問根據什麼說可以每次影印1/3本書而不犯法呢?

請參考以下版權網頁的簡介:

http://www.ipd.gov.hk/chi/faq/copyright.htm

回覆:huba 的帖子

「Q7. 就每本教科書而言,老師可複製多少?

在每一個月內,可就每一個課程複製每本書2%的頁數。在每一個學年內,可就每一個課程合共複製每本書5%的頁數。但如2%或5%的複製頁數超過每本書的一章,那麼只可複製該本書的一章。」

就算是在非牟利教育機構服務的老師,有需要為教學的目的而影印也有限制,何況是家長們。

huba 發表於 15-9-17 13:33
請問根據什麼說可以每次影印1/3本書而不犯法呢?
圖書館的影印機貼住的告示。

huba 發表於 15-9-17 13:53
「Q7. 就每本教科書而言,老師可複製多少?

在每一個月內,可就每一個課程複製每本書2%的頁數。在每一個學 ...
以下是你自己給的link內, 有關影印舖影印版權作品的規定。

4. 如學生或教師要求影印店舖影印版權作品,並聲稱複製品是作研究或私人研習用途,影印店舖代為複製是否合法﹖

在符合公平處理作品原則的前提下,教師或學生沒有取得授權而複製版權作品作研究或私人研習用途,不屬違法。有關複製作為是否構成對作品的公平處理,須視乎複製的目的及性質、有關作品的性質,以及與整項作品比較,複製部分所佔的數量及實質程度。這屬於《版權條例》訂明的允許作為。影印店舖可為教師或學生進行允許作為範圍內的複製。不過,教師或學生一般不得製作多於一份同一作品複製品或複製整項作品。此外,如影印店舖知道或有理由相信如此複製會造成複製品在差不多相同的時間提供予多於一人作差不多相同的用途,則該影印店舖便不應進行複製。超出研究及私人研習允許作為以外的作為,可構成民事甚或刑事法律責任。

各位,我最後係 scan 咗面個版、目錄、內容,方便做功課,相信都唔犯法,因為我冇作商業用途。  其實大家有冇習慣 scan 底作 exercise 比小朋友做呢,起碼測驗及考試唔使重新再打,我以前一向有 scan 內容

引用:Quote:huba+發表於+15-9-17+13:53+「Q7.+就

原帖由 little_yolky 於 15-09-17 發表
以下是你自己給的link內, 有關影印舖影印版權作品的規定。

4. 如學生或教師要求影印店舖影印版權作品,並 ...
我也希望你的理解正確,不過我並不清楚何謂「在符合公平處理作品原則的前提下」,或者要請教律師才能清楚影印課本的合法界線。

‹ 上一主題|下一主題