用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人比較過港同跟真道...
go

有無人比較過港同跟真道...

除左學年唔同, 都係新型直資以比較活潑生動的方式教學... 真道最後可選DSE...

有無前人分析過兩者的差異...

今年簡單了,港同有兩名狀元。
真道主要好成績既都是選讀 IB 課程。

醒目開學勳章 貢獻勳章

感覺上,港同比較關顧有需要嘅學生
恐龍家

retriever 發表於 15-9-16 09:45
除左學年唔同, 都係新型直資以比較活潑生動的方式教學... 真道最後可選DSE...

有無前人分析過兩者的差異.. ...
如果你最後都係諗住去考DSE, 無謂諗真道了, 讀傳統官津學校, 更有保証
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:感覺上,港同比較關顧有需要嘅學生

原帖由 小曳人 於 15-09-16 發表
感覺上,港同比較關顧有需要嘅學生
小女係港同學生,學校真係對自己的學生「有教無類」,說得出做得到,我真心欣賞。

回覆 小曳人 的帖子

可否具體講一下...

回覆 iphoenix 的帖子

係咪因為本來真道的早期教學就是比較IB?

回覆 hkpapa852 的帖子

以結果論是對的...
但過程不是也很重要嗎?

因為學習本來就是一個過程...

回覆 qwe2132007 的帖子

可否具體講一下...

引用:回覆+qwe2132007+的帖子 可否具體講一下..

原帖由 retriever 於 15-09-17 發表
回覆 qwe2132007 的帖子

可否具體講一下...
諗起從下兩大點

沒有標讖學生
1.除了全級頭十名,不會講排名。(家長要求也不透露)

2.不分精英班,但各班學生會分能力上課。

學習機會
1.代表學校出外參加集誦比賽的機會,不只是精英學生,任何學生都有機會
2.午飯後的上課時間,很多時候是體藝學習,人人有份。
3.樂器學習-導師會建議合適樂器,但不強迫學習。學習時也沒有考級壓力。

qwe2132007 發表於 15-9-17 14:57
諗起從下兩大點

沒有標讖學生
Hi, 你好。我想知道多些 point 2。請問如何各班學生會分能力上課呢 ?有些學生會教得深一些嗎?謝謝。
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆:Mrs.Luckycat 的帖子

應該是如其他學校的「拔尖補底」課程。

qwe2132007 發表於 15-9-17 15:57
應該是如其他學校的「拔尖補底」課程。
Hi,  請問何謂「拔尖補底」? Sorry,我只有一個小孩,現在才四歲,有很多都不懂,請指教,謝謝。
天助自助者,  別再怨天尤人

成績好的教多D
成績略遜的輔助多D

Mrs.Luckycat  thanks  發表於 15-9-17 16:40

小二、小三中、英、數上堂時,能力稍弱既會分開小組上堂(一星期幾多堂就唔太確定),小三數學好既會有拔尖班。小四開始數學科全級四班按能力分五組上堂,頭尾組會人數少啲(即拔尖補底)。阿仔係講噤多,唔知有冇講漏呢。

Mrs.Luckycat  thanks  發表於 15-9-17 16:40

醒目開學勳章 王國長老

都岩
其實小一開始, 老師會留意有無同學跟唔上, 可能係能力唔夠, 可能係唔專心, 老師留意到就會捉去上小組, 長有長上, 短有短上, 學校老師較多可以俾到額外資源去做 (根據最近校務報告, 學校719學生有全職老師62人, 助教6人, part time 5人, 單元8人)
之後有需要會推薦補底班, 放學後, 全免費亦非強迫; 我都見過老師一路爬飯一路睇我個仔改正(因為file亂到似垃圾桶)
高年班安排就如上講, 會分組教; 用的教材會有d唔同, 高能力的挑戰題多d, 要補底的就著重基本功

引用:都岩其實小一開始,+老師會留意有無同學跟唔

原帖由 Charlotte_mom 於 15-09-17 發表
都岩
其實小一開始, 老師會留意有無同學跟唔上, 可能係能力唔夠, 可能係唔專心, 老師留意到就會捉去 ...
謝謝Charlotte Mom 與Haihai Mom的詳細補充。

引用:都岩其實小一開始,+老師會留意有無同學跟唔

原帖由 Charlotte_mom 於 15-09-17 發表
都岩
其實小一開始, 老師會留意有無同學跟唔上, 可能係能力唔夠, 可能係唔專心, 老師留意到就會捉去 ...
什麼是單元8人?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-09-17+

原帖由 AgapePa 於 15-09-17 發表
什麼是單元8人?
抱歉,唔清唔楚,係教單元課的老師

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+15-09-17+發表什

抱歉,唔清唔楚,係教單元課的老師
May I know if there is any swimming class?