用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生生活時間表(要愛孩子多些)
樓主: yobdoog
go

小學生生活時間表(要愛孩子多些) [複製鏈接]

回覆 IloveJJ 的帖子

我個女去到公園行行企企有乜用, 上年都玩吓monkey bar。佢想同個位女孩玩, 那位女孩今年校車經常遲到, 為免浪費時間我地返左上樓再落過去。

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我個女去到公園行行

回覆 S-Kwok 的帖子

我小一二明明不用理佢功課, 現在放學真係立即scan左佢有乜功課先。今年真係適應小學生生活, 我女會做d未deadline 功課先, 基本上時間管理有問題。 school team 那天回到家已夜, 當然立即做了明天要交的功課先, 攪到無時間玩。
我要再睇多過星期, 才知如何編排時間, 希望盡量比多d時間佢。

回覆:yobdoog 的帖子

其實大家口口聲聲話唔谷。 唔係谷嘅家長。 7歲仔讀小三已經反映你係谷嘅家長囉。

回覆 ken244644 的帖子

十月至十二月出世的當然是七歲讀小三。。

引用:回覆+ken244644+的帖子 十月至十二月出世

原帖由 cmchang0927 於 15-09-24 發表
回覆 ken244644 的帖子

十月至十二月出世的當然是七歲讀小三。。
都有唔少人6歲10個月先讀小一。

回覆:小學生生活時間表(要愛孩子多些)

我自已以前做錯,如可以重新來個,放學回家4一5時間小睡,ㄧ早起身及上堂人仔好倦,睡醒有精神做功課及溫習事半功倍,功課自己做不用在傍倍讀,錯咗老師講一句好過家長講十句,訓練獨立,溫習不要太夜,最好九時上床。

如果每夭要做兩三个鐘功課,我寜願轉校或去補習社督促他做快啲。我女小四,每天都有課外活動(學校或外出的),六七奌才回家做功課,唔会温習,除非明天默書,测考留待假日温。不要以為我冇理佢感受,係佢做功課太慢,比時間就做三个鐘,慢慢磨,冇時間就個幾鐘做完。靠平時上堂留心聽書keep成績,体藝靠天分多,間中練習,保持水準尚可。不要覺得佢好慘,課外活動係佢最享受的時間,能與朋輩玩樂,我反而贊成,好过回家成為做功課机器。

我覺得運動對小朋友的健康和成長很重要,所以每星期有至少五小時的課外活動都是他喜歡的運動。而我亦一定確保囝囝至少有9個半小時的睡眠時間。

主因是否學校距離屋企遠?

如果不用坐校車,朝早瞓多一個鐘。放學又快多一個鐘,會唔會冇咁緊張呢?

引用:+本帖最後由+tutik+於+15-9-22+10:16+編輯+

原帖由 tutik 於 15-09-22 發表

呀仔今年小三,課程教得很快、功課又多,可能是精英班,老師分 ...
出年唔好入精英班啦

引用:回覆+S-Kwok+的帖子 我小一二明明不用理佢

原帖由 scyauchris 於 15-09-24 發表
回覆 S-Kwok 的帖子

我小一二明明不用理佢功課, 現在放學真係立即scan左佢有乜功課先。今年真係適應小學生 ...
呢樣嘢噚晚發生喺我仔身上,校隊返到屋企就先做自己鍾意做,但唔係聽日要交嘅功課先

功課吾做吾交老師得罰,不用擔心,老師講一句好過父母十句,丕要太大壓力給小朋友,朋友孩子年年考第一,有一年考第三 ,玩笨豬跳,好彩下面是花園,只斷手斷脚,佢父母之後放手了

引用:回覆+yobdoog+的帖子 有時候我會叫他一放

原帖由 wwsugar 於 15-09-17 發表
回覆 yobdoog 的帖子

有時候我會叫他一放學先沖涼,尤其是洗吓頭,會精神些舒服些,放學做功課前最好吃茶 ...
真喺好細心,好體貼呀!

*{Train a child in the way he should go, and when he is old he will not turn from it. Proverbs 22:6}*
‹ 上一主題|下一主題