用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦密愛禮信小學 有冇人覺得功課比以前少左?
go

有冇人覺得功課比以前少左?

上年羅乃萱女士同藍容博士係家長講座度話希望學校可以少d功課後,之後0個幾個月同今個學期初,我覺得功課比前需要既時間短左唔少
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

暫時都係差唔多咁多功課,小都係小1樣半樣...可能剛開學啦,我仔功課時間做長左就真。

回覆:有冇人覺得功課比以前少左?

我覺得都好多功課,但一般其他學校,人地都說差不多。可能未習慣:

開左學一個月,功課量感覺上大約一星期有三四日少,一兩日多,上年係兩三日少,兩三日多

試過得5樣,亦試過有11樣,計埋改正
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:開左學一個月,功課量感覺上大約一星期有三

原帖由 MASAYA 於 15-10-02 發表
開左學一個月,功課量感覺上大約一星期有三四日少,一兩日多,上年係兩三日少,兩三日多

試過得5樣,亦試 ...
份數有時係小左dd,不過數學量就多左。

kaykaykay 發表於 15-9-18 00:26
暫時都係差唔多咁多功課,小都係小1樣半樣...可能剛開學啦,我仔功課時間做長左就真。

...

請問初小平均每天多少功課? 有沒有谷TSA?

mamath 發表於 15-11-24 13:48
請問初小平均每天多少功課? 有沒有谷TSA?
呢排大約係七份上下 (初小),比之前少左,有TSA功課冇TSA補課,高年級家長話拔尖學生有額外補課,自由選擇參唔參加,免費