用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 EK有家長話上年優才叫他們去註冊,但最後無位比果小朋友 ...
go

EK有家長話上年優才叫他們去註冊,但最後無位比果小朋友!

咁都得! 叫人註冊,未無得抽獎,最後又無位比人!

是否真的?
有無家長知道原因?
校方見到個Post可否回應下!

回覆:EK有家長話上年優才叫他們去註冊,但最後無位比果小朋友!

唔係掛咁都得。。。。follow睇下回應先。多謝報料。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D1&page=3

如果學校真的有通知廿幾個家長帶支票同文件去註冊,去到先話唔夠咁多位同所有家長辦註冊!

學校自己的誠信是否出了問題?學校所講重視的品德和人格去了那處?

根據我所睇過之前既討論, 優才offer係有3種, 1st waiting係第一批後補, 唔係正取生, 唔一定有學位俾佢又唔出奇喎!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3117647&pid=41469113&fromuid=1389083

不如你直接去優才個版問下優才既家長啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mo

原帖由 ppmmbb 於 15-09-15 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3131136&extra=page%3D1&page=3

如果學校真的 ...
人地個規則係咁玩,亦唔係第一日知,難聽d真係食得咸魚抵得渴。

小弟不才,但絕對唔會令小朋友同另一半受呢d考驗,避之則吉,只能望魚輕嘆!

pomanlife    發表於 15-9-15 12:09

hkpapa852 發表於 15-9-15 11:40
根據我所睇過之前既討論, 優才offer係有3種, 1st waiting係第一批後補, 唔係正取生, 唔一定有學位俾佢又唔 ...

重點係家長帶文件去註冊,去到先話無位

一路叫人上堂都唔比位無問題,你情我願,但叫左廿幾位家長帶文件去註冊,去到先話無位,我就覺出奇!

你去優才個版睇下果位家長啲資料就明!

我朋友係考前年的, 佢有上足十堂但最後都無位俾佢小朋友, 其實學校一早已講定上晒都未必有offer, 因得100位, 不過我覺得辛苦了家長要上十堂

gigiwin888 發表於 15-9-15 11:51
我朋友係考前年的, 佢有上足十堂但最後都無位俾佢小朋友, 其實學校一早已講定上晒都未必有offer, 因得100位 ...
唔, 咁呢班1st waiting同2nd waiting既家長, 就真係"被搵笨"一族了!

不過, 如果佢事先講明做晒所有嘢都唔一定有位, 咁已經"無敵", 唔駛拗.

一個願打, 都要另一個願捱
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-15 11:54
唔, 咁呢班1st waiting同2nd waiting既家長, 就真係"被搵笨"一族了!

不過, 如果佢事先講明做晒所有嘢都唔 ...

無錯「一個願打,一個願捱。」

但今年唔好再叫人帶齊野去辦入學註冊,去到又話無位,真係好無「品」!

hkpapa852 發表於 15-9-15 11:40
根據我所睇過之前既討論, 優才offer係有3種, 1st waiting係第一批後補, 唔係正取生, 唔一定有學位俾佢又唔 ...

今年有家長打過去學校問, 話變成只有1st waiting同2nd waiting兩種offer. 冇咗conditional offer了.

引用:+本帖最後由+ok3+於+15-9-15+12:03+編輯+\

原帖由 ok3 於 15-09-15 發表
First waiting 要幾時注冊同confirm 有offer?

ppmmbb 發表於 15-9-15 12:02
無錯「一個願打,一個願捱。」

但今年唔好再叫人帶齊野去辦入學註冊,去到又話無位,真係好無「品」!
佢應該加多句: "先到先得, 註冊趁手"
到時可能有人通宵排隊等註冊, 話唔定到時上埋報提高知名度添呀!

真係忍唔住要唱番幾句歌......

施捨的恩惠未接受
未報以笑面做小丑
時運作弄仍然苦鬥
不因權共勢低首

何必呢 何必呢 拋開一切束縛身心韁鎖
且向心內 仔細追尋 找那安然o既我

大家共勉之!!

ppmmbb 發表於 15-9-15 11:47
重點係叫家長帶文件去註冊,去到先話無位!

一路叫人上堂都唔比位無問題,你情我願,但叫左廿幾位家長帶 ...
網絡世界,無需咁認真,你係好心儀GT,都會繼續上堂和做功課係咪?

hkpapa852 發表於 15-9-15 12:14
佢應該加多句: "先到先得, 註冊趁手"
到時可能有人通宵排隊等註冊, 話唔定到時上埋報提高知名度添呀!
...

"先到先得, 註冊趁手"

如果學校真喺咁做又無合理解䆁又真係過份!不過,講真一句,差都差唔過嗰d註冊咗幾間學校,hold 住幾間學位嘅家長!

szechu2004 發表於 15-9-15 14:39
如果學校真喺咁做又無合理解䆁又真係過份!不過,講真一句,差都差唔過嗰d註冊咗幾間學校,hold 住幾間學位 ...
"差都差唔過嗰d註冊咗幾間學校,hold 住幾間學位嘅家長!". 呢句真! 就係因為呢D前人, 攪到宜家D學校越來越mean. 害咗我地D後人

LuLuKiuKiu    發表於 15-9-15 17:01
mayyylai  有同感  發表於 15-9-15 15:45

咁老實講, hold家長學位是差, 但里個唔係學校既借口 ! 

MrBeast    發表於 15-9-15 16:45