用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網填表組合,求意見
樓主: bon.cc
go

40網填表組合,求意見

開平三條1比其他熱門學校易入好多

引用:Quote:原帖由+redredapplehk+於+15-09-22+

原帖由 KARYKARYKARY 於 15-09-22 發表
上一年111都收唔晒啦!校長無理咁講,而我听校長講都系優先,盡收111,你咁講真系有點夸

...
唔止誇, 仲好流。 依家大家都心大心細, 唔係真確嘅就好俾d山埃tips.

回覆:yauman76 的帖子

我之前post左話打錯字,係優先,三條1點會收得晒,都冇咁多位

唔知點解咁多家長話協和深,我個女幼稚園只是普通一間,但一年級都應付到,今年上二年級,有個新同學插班,個學生由荃灣(比協和深好多)的小學轉來,原先想找間程度更深的,後來考到荔天和協和,選入了協和,現在話原來學校教得咁淺添。所以,家長們不要道聽途說,要了解學校理念,也要適合孩子,便作決定。可況自行只有一張表!

回覆:KARYKARYKARY 的帖子

我個女都唔係111叩開平,結果都收,所以唔洗擔心111問題

回覆:40網填表組合,求意見

開平校長講過教署要學放d位比唔係111既,上年放左兩個 ,但有成180人爭。我諗間間學校都係要放位比唔係111既

回覆:40網填表組合,求意見

聖紀文好像沒乜人選?

回覆 bbq2008 的帖子

其實家長真係只可以道聽途說, 因為唔可以自己入讀一次先. 就算上O黎問, 都有D人話深有人話唔深.
協和升中派位好似唔錯, 又係一線, 一線好多時就會比人覺得係谷, 我自己都有咁諗, 因為我唔係呢區大, 唔認識讀協和的人.

而一般學校的網都唔會寫: 其實我地唔係太多功課咋/小朋友冇80分就會打比你跟進/ 我地D老師太忙, 只可以FOCUS好成績學生等等, 呢D都係要問用家先知.

幾乎好多學校寫都係希望學生有愉快學習生活, 正面成長, 升中情況, 課外活動呢D大路野, 都幾千篇一律架.

所以我用家多D分享就好啦.

回覆:bbq2008 的帖子

協和初小真係唔係想像中咁深,但高小就課程開始緊張,會有一種突然深左既感覺。 但都要視乎邊位老師教和係唔係精英班(精英班又分二班唔同程度)。