用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12 15分
樓主: pelegia
go

NET12 15分 [複製鏈接]

Rayho168 發表於 15-9-30 10:45
marymount同st francis 舊年已去到25分都要抽
上年25分係全入,so far 我只聽過只有喇沙25分入唔哂

今年小一我所知的小小分享:
Marymount: 網站上有講話要起碼其中一個階段有選擇過。同學仔有人20分入,20分要抽。我們沒有選擇過,照叩,當然無feedback啦。
St Paul Cat: 同學仔有人20分入,20分要抽。我們同樣沒有選擇過,叩門有得first in,考筆試失敗。識兩個朋友仔成功叩門入到,000,不是天主教的,純學術取勝。
St Francis: 同學仔有人20分入,20分要抽。我們自行選擇了,沒有參加大抽獎,叩門成功。學校不用111,面試也完全沒有考學術。不要問我面試内容,因爲真係好閑話家常,具體内容我都唔記得了,不過我們是教徒,相信有少少幫助。

oh_really  感覺上學校扣門階段prefers 乖女而不是睇學術,所以無需要筆試。  發表於 15-9-30 16:01
oh_really  我個女而家讀緊St Francis小三,識同屆幾個扣入嘅都唔係天主教徒,但都係斯文有禮型,成績都係中等至中上。   發表於 15-9-30 15:51

回覆:stepyau 的帖子

請問瑪利曼0-1-0有冇叩門資格?

stepyau  http://www.mps.edu.hk/special/POA%20Special.pdf - pt 5,自己參考下  發表於 15-10-2 14:56
stepyau  http://www.mps.edu.hk/special/POA%20Special.pdf - pt 5,自己參考下  發表於 15-10-2 14:54
stepyau  http://www.mps.edu.hk/special/POA%20Special.pdf - pt 5,自己參考下  發表於 15-10-2 14:53

12區15分,好多必入之選啦!試下此帖無人提過個D學校,機會好高架! 自已得15分,知20/25/30分派成點,有何用呢?

回覆 btrue 的帖子

我也認識一位朋友,因不是12網,所以無揀St Paul,但叩門成功(今年)!

醒目開學勳章 王國長老

引用:唔知叩門時+st+paul+catholic+會唔會容易過

原帖由 pelegia 於 15-09-30 發表
唔知叩門時 st paul catholic 會唔會容易過st francis?
會,因上下晝,而且有機會搬柴灣,又曾經有轉直資風波,太多變數

引用:marymount同st+francis+舊年已去到25分都要

原帖由 Rayho168 於 15-09-30 發表
marymount同st francis 舊年已去到25分都要抽
我有朋友個女上年20分自行入咗Marymount wor

回覆:NET12 15分

我舊年都係net 12, 15分,非教徒,派得唔好, 12網3大女校都有叩, 幸運地有兩間收了... St. Paul’s叩門係真係比較著重學術,自問幼稚園時沒有特別谷女女學術,所以是2nd in都無。另外兩間都成功了是十分開心,亦證明了不是傳說中般要識人,要係教徒先有優勢。反而經歷過舊年叩門,我覺得相信自己小朋友,唔好有壓力比佢感受到,反而佢哋會in出水準來,最低限度做返自己... 同埋唔好理咁多係唔係111先有得叩嘅傳說,只要有心想叩,就點都交portfolio, u will never know 😊  大家加油!!!!

引用:sleepyskly,+可否SHARE+你點排大抽獎頭3位

原帖由 pelegia 於 15-10-05 發表
sleepyskly, 可否SHARE 你點排大抽獎頭3位?
乙1.Marymount
乙2. St. Paul’s Catholic
乙3. 寶小

引用:我舊年都係net+12,+15分,非教徒,派得唔好,+

原帖由 sleepykly 於 15-10-04 發表
我舊年都係net 12, 15分,非教徒,派得唔好, 12網3大女校都有叩, 幸運地有兩間收了... St. Paul’s叩門係真係 ...
我反而有興趣想知道你份portfolio 點做?有沒有交左d 咩cert?真係好有興趣想知道Marymount 會用甚麼標準去決定邊一種女生有得in,邊種無得in?是不是只靠一份portfolio 去決定?

sleepykly 發表於 15-10-5 21:28
乙1.Marymount
乙2. St. Paul’s Catholic
乙3. 寶小
請問你叩3大女校, 其中一間是否聖方濟? 頭三位無放都收?

引用:Quote:原帖由+sleepykly+於+15-10-04+發表

原帖由 熊牛不兩立 於 15-10-05 發表
我反而有興趣想知道你份portfolio 點做?有沒有交左d 咩cert?真係好有興趣想知道Marymount 會用甚 ...
我諗我哋大家都唔會知學校用咩準則去揀人in,我女沒有特別cert,課外活動只是芭蕾舞為主(我知道好多人話ballet唔當係咩嘢),但我確係花了很多心機去諗我女有咩長處,我可突出咩嘢,我知女女的性格便是最大長處,所以我盡力去呈現她的性格於portfolio內,就是這樣。叩門標準永遠是個謎,我都係抱住盡力做的心態,最緊要做咗唔後悔就得~~ :)

引用:Quote:sleepykly+發表於+15-10-5+21:28+乙1

原帖由 陳雙兒 於 15-10-06 發表
請問你叩3大女校, 其中一間是否聖方濟? 頭三位無放都收?
我自行是選St. Francis的,學校去年是所有叩門小朋友都會in,即使000都會,人人有機會。

‹ 上一主題|下一主題