用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12 15分
go

NET12 15分

點解100%無機?

引用:因為聽講20分自行都收唔晒,+15分還有機嗎

原帖由 pelegia 於 15-09-14 發表
因為聽講20分自行都收唔晒, 15分還有機嗎???
三間黎講,marymount同st francis向來20分都要抽,st paul好耐之前有試過15分入到,我前年我女20試,我得朋友唔得,所以宜家似乎三間20分都要抽了。

回覆:pelegia 的帖子

Push ! I want to know too!

回覆:NET子12得十15分

好似除咗st.francis唔使111扣門外,其餘兩間要111。

回覆:NET子12得十15分

如果係我,老虎蟹都填定一間,堅持到底,萬一唔好彩要扣門,都可以表示你好有誠意,因為係111首選呢間。

enahau 發表於 15-9-15 01:20
好似除咗st.francis唔使111扣門外,其餘兩間要111。
St Paul Cat從來唔使111, 2014年都仲係乙一入晒, 何來111叩門?

瑪利曼今年有人100叩入咗。

麻煩俾料前check清楚, 小心好啲。

回覆:lauwingtai 的帖子

Sorry,我大女升小時我打過電話去學校查詢,當時St.paul接電話果位話,如果萬一要叩門當然111最好啦,不如你打電話問咗學校check清啲先啦!

enahau 發表於 15-9-30 02:52
Sorry,我大女升小時我打過電話去學校查詢,當時St.paul接電話果位話,如果萬一要叩門當然111最好啦,不如你 ...
我唔使打電話啦! 你咪問左囉! 「如果萬一要叩門當然111最好啦」嘛!

呢個時勢,我認為保守D好.
別人的成功例子,未必可重覆在自己身上. 萬一不成功,會否懷疑扣門的次序受影響,或許後悔?
身邊有朋友,沒一項放st paul第一,卻叩入了,今年的事.
不知內情的,會以為學校不介意.  其實她有推薦信,所以選校進取了,抽不到才用推薦信.
United we stand, divided we fall.

marymount同st francis 舊年已去到25分都要抽

回覆:NET12 15分

下?真係?即係 20 分都冇望?

siden  Don't believe  發表於 15-9-30 11:05

引用:呢個時勢,我認為保守D好.別人的成功例子,未

原帖由 btrue 於 15-09-30 發表
呢個時勢,我認為保守D好.
別人的成功例子,未必可重覆在自己身上. 萬一不成功,會否懷疑扣門的次序受 ...
我明白的,但這和made statement說「st Paul Cat要111叩門」的情況不同,若有人因此以為st paul真係要111才可叩門,而因此冇去叩,才是真真切切的喪失叩門機會。就以你朋友做例吧!若她也誤會st paul要111才可叩,她就不會叫人寫推薦信叩st paul了!她的女兒今天就不會在這學校了。

即使15分未必有機會,又真心鍾意st paul,放自行增加叩門機會,我是認同的。但誤信st Paul cat要111才可叩門,又是另一件事。

引用:marymount同st+francis+舊年已去到25分都要

原帖由 Rayho168 於 15-09-30 發表
marymount同st francis 舊年已去到25分都要抽
話口未完,又一個沒經査証的吹水statement。

引用:marymount同st+francis+舊年已去到25分都要

原帖由 Rayho168 於 15-09-30 發表

2014自行,兩間都有人20分入,可自己搜尋舊thread自己睇

lauwingtai 發表於 15-9-30 10:59
話口未完,又一個沒經査証的吹水statement。
遲D應該會有30分都要抽, 家姐讀緊都抽唔到既"新聞"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。