用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中後日記
go

升中後日記

同幾個家長分享,發現佢地都有定期而"無心" 咁睇到囝囡既日記!到底點先可以戒除e種習慣呢?真糸好想再睇!

我無~唔好講升中,小学都無~甚至無“有意無意”间睇到書包、銀包、手机內容有d乜~~講到尾,—係仔女俾唔到安全感个家長,令家長对佢地無信心,又或者家長太8。不过孩子長大,已係半个成年人,应該尊重佢既私隠既~如果从小已播种,一定既价值覌已植根就唔洗係青春期時患得患失(虽然無論点教,係暴风時期都可能变成另—个人)。

回覆:升中後日記

我從來都無check囝囝,連手機都無睇,只要大家有溝通,仔女有送帶,清楚知道仔女行踪,根本不用睇

引用:我從來都無check囝囝,連手機都無睇,只要

原帖由 MariaTsui 於 15-09-13 發表
我從來都無check囝囝,連手機都無睇,只要大家有溝通,仔女有送帶,清楚知道仔女行踪,根本不用睇

...
我都無check 架,不過佢本日記就放在書架,吾覺意就睇左少少!

tonychan9 發表於 15-9-13 21:29
我都無check 架,不過佢本日記就放在書架,吾覺意就睇左少少!
佢隨意放,—係表示佢信任你,二係佢份人仲好純真無机心,三可能性低d--佢想借日記同你溝通。誠信好重要,破坏左就好难再建立~~

引用:Quote:tonychan9+發表於+15-9-13+21:29+我

原帖由 Yanamami 於 15-09-13 發表
佢隨意放,—係表示佢信任你,二係佢份人仲好純真無机心,三可能性低d--佢想借日記同你溝通。誠信好重要, ...
第三個可能性糸吾存在!

tonychan9 發表於 15-9-13 21:50
第三個可能性糸吾存在!
Tony, 唔好再做了, 俾阿女發現佢會好嬲, 好唔開心, 唔再信任你, 睇唔起呢個阿爸..........得不嘗失的。就好似俾你發現老婆偷睇你手機內容一樣。

如果自己忍唔住, 提醒阿女呢D私人嘢唔好隨便放, 引人犯罪, 要放入櫃桶入面鎖好。

O~O  好提議!  發表於 15-9-16 23:34

引用:Quote:tonychan9+發表於+15-9-13+21:50+第

原帖由 little_yolky 於 15-09-14 發表
Tony, 唔好再做了, 俾阿女發現佢會好嬲, 好唔開心, 唔再信任你, 睇唔起呢個阿爸..........得不嘗失的。就好 ...
多謝!咁就可以戒左偷窺既壞習慣!

唔睇,怕佢知道會好傷心。
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

回覆:升中後日記

我兩個仔女都冇寫日記既習慣,但我地會有每晚都傾計既習慣。傾計果陣記得唔好審犯咁,佢地自然乜都講,咁就唔洗偷睇啦!

O~O  我都係呀,傾吓計好過偷睇,關係好好多!  發表於 15-9-16 23:35

引用:我兩個仔女都冇寫日記既習慣,但我地會有每

原帖由 silvia_ng 於 15-09-15 發表
我兩個仔女都冇寫日記既習慣,但我地會有每晚都傾計既習慣。傾計果陣記得唔好審犯咁,佢地自然乜都講,咁就 ...
我系吾小心睇左小小啫!

回覆 tonychan9 的帖子

下次小心D咪得囉

connielam 發表於 15-9-16 13:56

下次小心D咪得囉
呢個係鋪癮嚟, 就好似日日要上EK咁, 點都戒唔甩.........第一次成力咗, 就一定會諗住下一次都無人發現, 就會仲有第3次, 第4次...........

引用:回覆+tonychan9+的帖子 下次小心D咪得囉

原帖由 connielam 於 15-09-16 發表

下次小心D咪得囉
我吾可以做D對吾住個女既事!妳吾引誘我!我最多睇一次,下次我擔保戒左佢!

tonychan9 發表於 15-9-15 09:33
我系吾小心睇左小小啫!
都同佢講聲,費是比佢發現才講就大件事,順便叫佢收好,唔係又會唔小心就唔好啦!兼且話如果佢咩都同你講,都無興趣睇啦... ,一舉幾得添呀!

喺咪多數女仔先寫日記?

我囡囡無這個習慣, 但我覺得寫日記是她的.

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-9-13+19:46+編

原帖由 Yanamami 於 15-09-13 發表

我無~唔好講升中,小学都無~甚至無“有意無意”间睇到書包 ...
播種比喻很好!