用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誠意求指教 青衣一線小學比較 主恩vs世德 ...
go

誠意求指教 青衣一線小學比較 主恩vs世德

亞囡只得首名子女15分 想66網前輩們/用家們分享一下意見
知道2間都係谷校 主恩5班 世德4班 大家對以下幾點點睇 ?

青衣 vs 世德 (大比倂)

1) 111派入機會
2) 111之後叩門成功機會
3) 老師們對學生關愛度
4) 功課量
5) 測驗考試量

請大家比多D不同意見 感激不盡

回覆:SUGARMA 的帖子

主恩111叩門會比唔係慨多十分底分

引用:主恩111叩門會比唔係慨多十分底分 +

原帖由 vestzs 於 15-09-13 發表
主恩111叩門會比唔係慨多十分底分
可以詳細講下吗?但世德無宗教分,是否自行15都有機呢?

引用:Quote:原帖由+vestzs+於+15-09-13+發表主恩

原帖由 andrea22 於 15-09-13 發表
可以詳細講下吗?但世德無宗教分,是否自行15都有機呢?
世德谷,但只得唔夠四成英中比率,不是太值呢

晴晴小B 發表於 15-9-14 00:07
世德谷,但只得唔夠四成英中比率,不是太值呢

完全不是事實!

請參考hkpapa852的資料吧:
2013/2015年度(即2014-2015)小六升中派位資料

hkpapa852講的是一線中學比率,比率中沒有將BAND2 & 3的英中計算在內(通常佔5-10%),所以兩間小學應該都有超過一半人考到入英中.

回覆:jcctiu 的帖子

其實hkpapa個list有時會將部份b2英中當作b1計,好似觀塘區有間叫新生命教育呂郭碧鳳、中西區聖類斯中學或者沙田體藝等,佢話要下年先 update到。

講返世德,根據下面個表,我自己就唔當唐乃勤(hkpapa都唔計呢間)、顏寶玲同體藝係B1,即計47/114=41%。

sorry,我上個post計錯,世德應該有41%

世德升讀學校人數

佛教善德英文中學   12
保良局羅傑承(一九八三)中學 12
中華傳道會安柱中學  7
天主教母佑會蕭明中學  5
保良局唐乃勤初中書院  4
荃灣官立中學  3
保良局顏寶鈴書院  3
順德聯誼會李兆基中學  2
中華基督教會全完中學  2
聖公會林護中學  1
德望學校 1
賽馬會體藝中學  1
保祿六世書院  1
東華三院陳兆民中學  1

晴晴小B 發表於 15-9-14 07:42
其實hkpapa個list有時會將部份b2英中當作b1計,好似觀塘區有間叫新生命教育呂郭碧鳳、中西區聖類斯中學或者 ...
先唔好話它區學校好定唔好先

呢兩間都有清楚列出英中名單同升讀人數, 其實好易計到.

係咪所謂B1/一線, 大家都有唔同標準, 無得拗.

真係要計, 有不少以前所謂B1, 現今DSE成績/入U率已經大不如前了......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

hi hkpapa,其實中西區間間小學升讀英中比率都出奇地高,但如果將入U率得兩字頭%既中學扣除,大部分真正B1英中其實都係得4X%或以下,最勁既聖彼得都係得返5X%。又好似觀塘既平兆同德兆,扣返啲入U得兩成幾或更低既所謂英中,條數都係50頭%。沙田唔熟,不過相信情況相約。

晴晴小B 發表於 15-9-14 12:08
hi hkpapa,其實中西區間間小學升讀英中比率都出奇地高,但如果將入U率得兩字頭%既中學扣除,大部分真正B1 ...
中西區因為英中比例佔全區學額7成.... 所以小學入英中比例一定高, 因為唔少B2學生都入到所謂
英中.

因為近年不少英中成績下跌, 所以我唔會話英中一定係好嘢.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

主恩多啲位,個人覺得主恩派到既機會應比世德高,但派位既野係睇運

tiggerpiget  agree   發表於 15-9-14 14:21

多謝各位資料 有無媽咪可以對其他問題比D資料 感激!!!

4) 功課量
5) 測驗考試量

根據升中 如果世德主恩叫一線 我會話何泽芸都係一線

青衣村 何泽芸
升讀學校人數

佛教善德英文中學   3
保良局羅傑承(一九八三)中學 9
中華傳道會安柱中學  8
天主教母佑會蕭明中學  6
荃灣官立中學  3
順德聯誼會李兆基中學  4
中華基督教會全完中學  1
聖公會林護中學  1
保祿六世書院  7

相信如果同系的保良局八三都今年都只收世德12個
照估計世德成績應該差咗

世德5年前情況
有一部份老師學生有HEART/其他一般

4) 功課量
見人見志 A班很多 B班較多 C,D班一般

5) 測驗考試量
一個星期默中,一個星期默英 屬正常
特別情況  一個星期默
最特別情況 一日默英 都試過

2測2考無什麼特別
特別認真教學年級 小三 小六
教學基本上係PLK手法

係A斑{你再差落去 B班都唔收你}
係B班{你再差落去 B班都留唔低}
係CD班{你再差落去要留班 / 都無得你留}

因為已經換了兩次校長以上資料只供參考

世德給我印像唔太過著重學業成績,幾年前見佢頒發成績表時,大部份頒發外出比賽嘅獎項,都係運動比賽居多。唔知呢两年新校長有無改變。

回覆 wonglily 的帖子

可能呢個就係八三食少咗世德學生的主要原因

wonglily  而且上面升中資料,林護都係收咗佢一名學生而已。  發表於 15-9-14 20:31

long0 發表於 15-9-14 14:53

青衣村 何泽芸

何澤芸, 仲差一D:

升讀一線直資中學人數: 1, 比例: 1/118=0.85%
升讀一線官津中學人數: 43, 比例: 43/118=36.44%

升讀一線中學人數: 44, 比例: 44/118=37.29%

但何澤芸, 係咪得118人畢業咁少?

0.41-0.37 差0.04之不過如果好喜歡八三同善德 讀世德係有優勢

回覆:long0 的帖子

全部係唔係用同一B1中來计先?

引用:+本帖最後由+long0+於+15-9-14+16:47+編輯+

原帖由 long0 於 15-09-14 發表

0.41-0.37 差0.04之不過如果好喜歡八三同善德 讀 ...
善德b1b,八三b1c

順便一問,如果我想感謝一聲世德一個教過我小朋友三年級的老師,但他己離職两三年,唔知有乜方法。

引用:+本帖最後由+long0+於+15-9-14+15:50+編輯+

原帖由 long0 於 15-09-14 發表

我睇青澤網頁,佢係寫「2013-2015」年升中派位結果,我諗緊嗰啲數字係咪兩個年度加埋升英中的人數