用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 路德會梁鉅鏐小學 梁小係咪真係咁多功課
go

梁小係咪真係咁多功課 [複製鏈接]

想問係咪真係咁多功課?一日大約有幾多樣功課?

1    0    0    0

回覆 yingmo 的帖子

請問功課量 [color=rgb(153, 153, 153) !important][size=1em][複製鏈接]
這個可以參考下。

回覆:梁小係咪真係咁多功課

太多功課了,而且沒什麼質量

功課量真係多過其他同區小學,抄寫都不少。
最大問題係,除左比多功課,我睇唔到佢地有乜特別方法去提升同學們既學習興趣或水平。校方只係一心以為多功課,D學生就會勁!某程度而言,這也是因應某一部份以功課代替溫習的家長之要求吧!

如果重頭再選,我都不會選這一間。受夠了!

醒目開學勳章

引用:功課量真係多過其他同區小學,抄寫都不少。

原帖由 yipsfamily 於 15-11-09 發表
功課量真係多過其他同區小學,抄寫都不少。
最大問題係,除左比多功課,我睇唔到佢地有乜特別方法去提升同 ...
如果二,三年級,還有機會轉校,真係做死人,唔係講笑,尤其數學,我仔見到已經驚

回覆:ilovematthew 的帖子

少了一個歩驟,要成條改,日日做到好夜。功課又只重量不重質。對這學校很失望!

引用:Quote:原帖由+yipsfamily+於+15-11-09+發表

原帖由 ilovematthew 於 15-11-13 發表
如果二,三年級,還有機會轉校,真係做死人,唔係講笑,尤其數學,我仔見到已 ...
今年已小六了! 只好盡最後努力,軟硬兼施咁同阿仔溫書,本來期望每日對完功課後,可以每晚預15-30分鐘預習或review當天教過既野,尤其是數學科。可惜事與願違,只能間唔中做到;我既講法係,每日溫小小、多野做或想休息下都可以靈活彈性處理,唔駛等到就考試前先來衝刺,咁樣會少一點壓迫感,大家都好!

一間小學,功課量多與少真的很重要! 如果不多,家長可自由同子女溫故知新、備課,亦可減少相方敵對氣氛。 若果正在看的家長,係準備選梁小的話,建議你三思而後行,因為往後6年,不單只是子女辛苦,你也是要投入其中參與的!

做到呕!小朋友无晒自己時間去發掘兴趣,見到书都怕。主動學習。。。無,因休息時間都無,对學習失去兴趣。
小默大默,小測無停过,撞正tsa要早半個鐘返學操,每日八至十份功課!之前小朋友入續後,家庭生活指數都跌。。成日处於緊張状态

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+ilovematthew+於+15-11-13+發

原帖由 yipsfamily 於 15-11-20 發表
今年已小六了! 只好盡最後努力,軟硬兼施咁同阿仔溫書,本來期望每日對完功課後,可以每晚預15-30分鐘預習 ...
我果個都小五,我見到佢心痛之餘,又幫佢唔到,對學習無興趣

我個三年班, 試過有10-11樣功課, 但其中有D可能係改正(錯得少, 可很快完成),學校有導修堂, 加上亞女轉堂和午飯後會做下功課, 所以回家後,
大約有3-4樣功課未做, 功課方面暫時來說OK應付倒。

回覆:jessielui2004 的帖子

我仔也是三年級,平時至少10樣功課,學校有導修堂,食完午飯阿仔亦會做功課,好似今日咁,得8樣功課,其中兩樣係改正,阿仔做左5樣返黎,回來只做3樣,5點前已完成,所以功課方面,阿仔暫時都ok

請問現時梁小功課量有改善嗎?還是繼續很多抄寫類或意義不大的drilling?thx!

回覆:jestella 的帖子

近排功課不太多,7至8樣到,抄寫不是日日有,其他功課也簡單,阿仔呢排5:15pm前便完成功課。

嘩!唔係呀~
十年如一日D功課仍然係排山倒海咁多?
梁小 校長,多唔代表好叻咖,你估係自己銀包D錢咩!
我親戚個囡兒時讀呢間,功課已經係無間做!
可憐~

朋友話佢個囡小一,每日平均要2個鐘先做完功課。

我又唔覺得好多功課做到死死下喎,聽d 師兄姐講以前的確多,不過今年已明顯少左喇。我以前的幼稚園是 happy school,無默書唔多功課,so far 上到來小一都適應到,大家唔使太擔心。老師是嚴的,執得好正,依樣我 buy,而家唔教幾時教呢!但他們都是有愛心的,用心教導,且經常鼓勵學生,如蓋印仔/默書100分送小禮物等,高年班我唔知啦,我小朋友就鐘意間學校。

希望大家唔好俾功課多嚇親,學校正改善中,其實做功課都好睇小朋友本身的。

我自己同弟弟都系呢間小學畢業。
之前間學校真系好好,老師又好,又注重通識教育。自己真系都讀得幾開心。可能平時系乖乖學生個類,冇得罪老師,所以老師都對我ok.
after轉左校長好幾次,成間學校變曬,勁谷成績同讀書,自己弟弟就讀好辛苦。而且老師support 不夠,班主任5夠課主任黎,弟弟比某老師成日玩針對,但系班主任要系家長打電話去投訴先知呢件事,跟住先處理。 難為小朋友一直都話讀的不開心,成績更加差。我都不敢再逼佢一定要睇一定要溫,真系好難做。呢幾日搞埋畢業就升中,終於解脫了。某老師好中意打比全家的家庭成員逐個逐個慢慢投訴,而且句句有骨。 終於可以脫離魔掌了。

引用:我又唔覺得好多功課做到死死下喎,聽d+師兄

原帖由 jis 於 16-06-29 發表
我又唔覺得好多功課做到死死下喎,聽d 師兄姐講以前的確多,不過今年已明顯少左喇。我以前的幼稚園是 happy ...
請問現時的功課量如何呢?有哪些類型的功課?平日上堂係咩方式?適合邊類小朋友?因簡介會請唔到假,希望用家可以分享,謝謝!

哈, 我姨甥仔都係呢間畢業, 依家已經大學畢業左兩年, 出來社會做事了.  當年, 見佢日日多功課到做到10, 11點...同埋呢間好似勁谷, 2年班就分精靈班~  讀到人都癲~~  不過現今社會, 多功課=好, 谷=good~~~ 好變態

個女在此間讀緊4年班. 1.功課默書是不少. 日日2.5-3小時做功課是正常,當然有的同學叻些可以快的;默書一周一次.;小測不時有,當溫書沒點理. 2. 老師有沒愛心要看個人. 有遇到好老師,都有遇到好惡的吓到日日哭.  3.教學方式是很傅統和嚴格的. 4.升中派位情況今年有約4成多入英中. 總結: 很傳統的學校,重成續,校風不錯,小朋友功課壓力大.
‹ 上一主題|下一主題