用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 剛升小一,吾知其他学校有冇咁情況
go

剛升小一,吾知其他学校有冇咁情況 [複製鏈接]

學校好嚴,老師成日話学生,但態度係好似D阿媽駡仔,手指指,俾我嘅感覺係吾係老師,係D阿媽在街指駡。我阿女返学在操場等齊人上班房時想大便舉手,老師叫佢忍到上班房先。排隊時,如有学生另轉面,就會叫佢出來罰企。想問下其他小学係咪咁?因我女幼稚園都出名嚴,但感覺截然不同,D老師係受尊敬,学生乖乖遵守。

1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:學校好嚴,老師成日話学生,但態度係好似D

原帖由 nobletree 於 15-09-12 發表
學校好嚴,老師成日話学生,但態度係好似D阿媽駡仔,手指指,俾我嘅感覺係吾係老師,係D阿媽在街指駡。我阿 ...
只能話,選校前要了解多d

little_yolky  最慘係好多時唔到我哋選呢  發表於 15-9-15 15:18

好同情你的小朋友。这些内情家长都不容易了解,或者有经验的家长可以卑的建议在選校时可以怎样了解这些内情?
我有親友兒子选幼稚园都中过招,间学校话系活动教学,好多net,系新派教学法,入去读到K3,老师连如廁也不给,功课要求跟足最传统的小学,最摻是K3才发现问题,家长可能只一个小朋友,就算有朋友读紧,他们亦不会预先有远见问到这些内情呢!

醒目開學勳章 王國長老

引用:好同情你的小朋友。这些内情家长都不容易了

原帖由 licpd 於 15-09-12 發表
好同情你的小朋友。这些内情家长都不容易了解,或者有经验的家长可以卑的建议在選校时可以怎样了解这些内情 ...
幼稚園難處在於無小息,保安亦較嚴,關埋門真係唔知入面點。小學透明度高d。除左上網問(8),建議家長可在返學、放學、小息等去學校外觀察下情況。如果早會、小息都係開咪鬧鬧鬧,家長應心裡有數了。亦不妨同接返學放學的家長傾下,家長一般都樂意解答。有學校唔俾帶零食返學、有學校小息唔俾落操場只可以在自己課室、有學校唔俾跑(跑步徑都唔俾)。小息時學生同老師,學兄學姊互動情況都可以睇下,係好開心傾計,分享食物一齊玩、定老師學長如警察面無表情,學生見到都要點頭鞠躬呢?仲有值得睇係高年班自行放學程況,跟住一兩個行一段路,聽下佢地講野留意下佢地行為,可能有意外收穫呢

學校好嚴,老師成日話学生,但態度係好似D阿媽駡仔,手指指,俾我嘅感覺係吾係老師,係D阿媽在街指駡。我阿 ...
絕對唔係間間學校都係咁,你揀中真係祝你好運。如果好嘅學校老師,對初小生都會比較包容,尤其小一,有部份學生唔守紀律,老師惡唔出奇,但我唔接受動不動鬧同罰,層有家長開post 講學校唔比去廁所攪到瀨尿影響小朋友自信要睇醫生,所以選校真係要了解清楚。
幸好我仔學校唔會咁  

wonglily  我小朋友以前返過一間小學都係噉,我同佢講就算罸都要去,如果你忍唔住,咪仲大鑊。   發表於 15-9-14 22:13

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

我覺得小一学生舉手同老師講大便,都吾會係玩,同咁细小朋友話去就去,忍不到咪仲衰。

醒目開學勳章 王國長老

引用:我覺得小一学生舉手同老師講大便,都吾會係

我覺得小一学生舉手同老師講大便,都吾會係玩,同咁细小朋友話去就去,忍不到咪仲衰。

...
何必為難小朋友

"老師成日話学生,但態度係好似D阿媽駡仔,手指指", 小朋友在这样的环境上学,有样学样,出来社会就copy这样的態度以为没什么,学校真系教坏学生!

回覆:剛升小一,吾知其他学校有冇咁情況

所以選校前,也要了解清楚,既然入了小學,就要作為家長也要信任校長及老師!

引用:所以選校前,也要了解清楚,既然入了小學,

原帖由 py84ko 於 15-09-13 發表
所以選校前,也要了解清楚,既然入了小學,就要作為家長也要信任校長及老師!

...
選校受遊戲規則所限,叩門也可能入錯屋。

未切身如凑放學觀察現場,只憑開放日及人云亦云也可能作出錯誤抰擇。 不想到學術成績不差及區內龍頭,教學方法也不能與時並進。

只是老師個別問題.你可和老師溝通

絕對冇喇.  老師未免太harsh.  我倆小朋友讀嘅都喺傳統小學.  都冇你講嘅事.  尤其去厠所  無論幾多年級都會批準.

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+15-09-13+發表所以

原帖由 nobletree 於 15-09-13 發表

未切身如凑放學觀察現場,只憑開放日及人云亦云也可能作出錯誤抰 ...
區內龍頭至有機會大鼻。覺得自己學生升得好唔怕無人黎,亦唔怕家長走,反正插班收d再勁返黎。我識幾個頂唔順轉走左。一個係個仔俾訓導勁鬧(在家長面前都呼喝),家長要求見社工,原來社工就係惡死訓導!另一個有特殊需要(聽力同資優),俾埋醫生信要求坐前面老師無厘頭掉去後面,家長兩年來俾所以評估報告學校都係零feedback ,學生有行為問題零跟進。兩個家長都係無做功課,靠名氣選校唸住咁多人揀一定好,錯晒!

nobletree 發表於 15-9-13 09:28

未切身如凑放學觀察現場,只憑開放日及人云亦云也可能作出錯誤抰 ...
開放日最緊要同學生傾偈, 小學生相對率直, 問多幾個自然問到學校大約情況
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

無,呀仔話老師好温柔,邊會手指指鬧人架!

licpd 發表於 15-9-12 12:36
好同情你的小朋友。这些内情家长都不容易了解,或者有经验的家长可以卑的建议在選校时可以怎样了解这些内情 ...
K3應該係玩緊小一模擬。因為幼稚園生你唔俾佢去廁所, 佢賴俾你睇, 倒霉既係老師同嬸嬸, 又要抹地又要換褲, 所以佢哋唔會無端端玩呢D嘢。

MASAYA 發表於 15-9-13 17:13
開放日最緊要同學生傾偈, 小學生相對率直, 問多幾個自然問到學校大約情況
開放日只會搵模範生同撐學校家長出席。

回覆:little_yolky 的帖子

little_yolky 發表於 15-9-14 11:52
K3應該係玩緊小一模擬。因為幼稚園生你唔俾佢去廁所, 佢賴俾你睇, 倒霉既係老師同嬸嬸, 又要抹地又要換褲,  ...
唔系模疑 系日日上課如此 如要去廁所 老師就黑面話點解屋企唔去

‹ 上一主題|下一主題