用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大家在假日會伴已是中學生的囝囝囡囡去邊度玩? ...
go

大家在假日會伴已是中學生的囝囝囡囡去邊度玩?

大家在假日多數會伴小朋友去邊度玩?

唔肯跟我啦

回覆:大家在假日會伴已是中學生的囝囝囡囡去邊度玩?

假日通常早午晚出街食。行下街,有時都會去買餸,冒險樂園,再約下親朋戚友,盡量都唔會留係屋企。

做義工,好處多。。。

鳳凰山看日出,東坪洲探索海岸公園,南Y島半天遊,上山頂跑步,行下龍脊,終點在大浪灣曬太陽.....仲有好多,佢肯跟,一起上月球都得。

kin818kin    發表於 15-9-18 17:04
connielam    發表於 15-9-16 13:44
王家爸爸    發表於 15-9-15 10:56
CL0214  勁  發表於 15-9-12 11:37
黃巴士    發表於 15-9-12 11:28

首先不是陪囝囡,也不是囝囡陪父母,係家庭活動,所有成員都要出席。因為好多時都聽到少年子女已唔同父母出街了

我哋同以前一樣,行山,出街食飯,郊遊,shopping...都繼續做

kin818kin    發表於 15-9-18 17:07

中學二三年級以后孩子有孩子天地,除了要探訪長輩,我只會提議活動,而不會要求她必須參與,我當佢系成年人,成年人有獨處的自由,勉強無幸福。

以上活動是家庭成員的共同嗜好,其他的可以是南轅北轍,做人易話為,不用相就,三個人吃午餐是三個styles, very easy, 各自食自己。快,正,兼人人滿意。

黃巴士  我都係咁!  最緊要大家相处舒服。  發表於 15-9-12 17:45

阿仔升中三了, 而家先似少少收成期, 會陪我去超市入貨幫手拎重野, 仍開心同婆婆舅父阿麻飲茶食飯, 一同洗車, 收衫熨衫(只要求佢熨一套校服), 踏單車, 郊遊, 當然佢同朋友亦有活動, 不過我好似多左個好朋友!

kin818kin    發表於 15-9-18 17:09
cherubic  Same here  發表於 15-9-16 23:55
黃巴士    發表於 15-9-16 13:49
connielam    發表於 15-9-16 13:45

行山 打保齡

我女忙過我,星期六早回校樂團訓練,下午學校團契,星期日上午童軍,下午溫習。 完全唔洗幫佢安排節目

回覆 blee427 的帖子

可能你要早D約定/MARK定她參加家庭聚會。

回覆:annie40 的帖子

多謝大家的意見。
唔好意思,遲咗睇返個post.
我就係見小朋友已上中學,功課多咗,課文長咗,科目多咗,所以很想利用週末或週日陪小朋友到戶外,令他們鬆一鬆,又可享天倫之樂。畢竟他們已不是小學生,所以已小了選擇公園,博物館,主題樂園等地方。我都覺得行吓山,去吓離島都係好的活動,期間一家人可以有傾有講,分享吓嗰個星期的事。

annie40  so nice. :D  發表於 15-9-18 19:41

回覆:brother4 的帖子

請問邊到有一家人的義工做?

我覺得與其出去做義工, 倒不如幫家中長輩做, 我會同仔定時去婆婆家清潔, 换被鋪床單, �仔又可學到睇到希望佢將來一樣咁對我。

kin818kin    發表於 15-9-18 17:11
annie40    發表於 15-9-18 08:08

星期六補課, 星期日早上溫書, 下午飲茶, 行街, 游水, BBQ, 踏單車, 暫時都仲跟我

全家到郊野公園行下