用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 成長後嘅自閉寶寶如何?
go

成長後嘅自閉寶寶如何? [複製鏈接]

如題

2    0    0    0

有好多可能性。你可睇天寶 Grandin Temple 例子。有書,有戲“自閉歴程“。

或睇X+Y(數造天才),電影講自閉症數學天才,真人故事改編

有没有普通人的例子 ?

回覆:ahjoechan 的帖子

將來怎樣好看自閉的嚴重程度,可惜現個個都叫自閉譜系

由不能照顧自己,要住特別院舍的。到大學教授也有,尤其理科學系,自閉型師生極多,只是當年不是那麼多人知道ASD,未有確診,只笑他們為蛀書蟲或科學怪人。

其實大家身邊亦會有或遇過唔望人,十問九唔應的人,尤其是去醫院睇醫生,很多醫生都是這種。他們當年理科成績好入到醫科,不代表他們EQ高,社交能力好。

你們同意嗎?

回覆:Activehealth 的帖子

同意,那些是高功能或亞氏保加智能冇問題甚至是資優, 如是典型自閉症,只有少數是高功能的,大部份都有不同程度智障

好睇本身情況,有d照返工結婚
又有d去左工場

視乎同一般相距多少,也認識一個做老闆。
愛獨處,明明一齊收工都唔肯一起搭電梯
耐左至肯
平時見到唔主動講野打招呼,
物品固定位置放,移歪左不安。會再放
但唔影響別人都可以

回覆:成長後嘅自閉寶寶如何?

要睇自閉情度嚴唔嚴重,其實唔少叻人,科學家/數學家,甚至大學教授,都有亞氏
其實冇乜問題,佢地有佢地嘅世界,只係外人會覺得佢地孤僻啲/怪啲,冇乜大不了。

聽大家的講法,即係話讀書應該無問題,仲好叻,否則係做唔到醫生,教授,科學家⋯但是,依家我們的A仔都不同程度專注力唔得,坐唔定,理解能力弱等問題,這些同讀書叻真係好矛盾啊!點解?

回覆:girlsc 的帖子

只有十分之一是叻的,好多都有不同程度智障要讀特殊學校

girlsc 發表於 15-9-17 22:00
聽大家的講法,即係話讀書應該無問題,仲好叻,否則係做唔到醫生,教授,科學家⋯但是,依家我們的A仔都不同 ...
其實我睇啲硏究及上過家長陪養資優兒課程,話開始時自閉兒IQ同普通人差不多,只是因為其他問題如溝通差,專注力不足,坐唔定,理解能力差而影響日後發展。
如果有辦法自小解決以上問題,自閉兒為什麼不能發展他們的潛能,成為科學家、教授等?

這裡顯示了及早診斷及訓練/治療的重要性。

"溝通差,專注力不足,坐唔定,理解能力差"呢D野又真係好難解決。我認為只靠訓練應該好極有限吧,大腦的問題真係好復雜

我諗佢地的發展取決於自閉徴狀的嚴重程度和智力是否正常。

如自閉程度輕微和智力正常,家長應盡量消減會影響他們專注力的東西,以及為他們製造有利的學習環境,例如選擇小班敎學的學校,以及要求老師安排他們坐在老師的前方等。

主要睇智障程度,中度以上,佢哋唔可以獨立生活,庇護工場,院舍係唯一出路。父母年老都照顧唔到佢哋,就要簽名,將自己個仔囡交比社署做監護人

引用:聽大家的講法,即係話讀書應該無問題,仲好

原帖由 girlsc 於 15-09-17 發表
聽大家的講法,即係話讀書應該無問題,仲好叻,否則係做唔到醫生,教授,科學家⋯但是,依家我們的A仔都不同 ...
可能係佢地未搵到佢中意的科目, 佢地只要中意, 就會專注

‹ 上一主題|下一主題