用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎? ...
樓主: Siumingtsz
go

有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎? [複製鏈接]

引用:Quote:wloi+發表於+15-9-12+12:17+我女讀女

原帖由 nintendo 於 15-09-13 發表
我朋友當日先揀好學校,早一年summer 一家大細去當地,比個仔上summer program,個仔好開心,問佢下一年去 ...
吓?真係咁就放棄返香港?

引用:想問如果小孩中途返香港,唔肯返去讀書,餘

原帖由 丁丁媽媽 於 15-09-13 發表
想問如果小孩中途返香港,唔肯返去讀書,餘下日子怎過?跟著返港搵學校困難嗎?有冇過來人分享!

...
我識一個中四去讀
中五臨考公開試前回港
做了一年多隱秘青年
跟著讀毅進
之後IVE讀lT
之後讀澳洲遙距lT學位課程
依家有份工做!(之前做過兩,三份工)

其實, 父母在送子女出國前要仔細評估, 這應當成不歸路, 只可向前.

現代父母太愛子女了, 事事以他們感受為先, 欠了大方向.  當初決定送子女出國時, 當然是覺得海外教育較適合. 然而, 往往會因子女的幾行眼淚而改變看法.

姪女剛去英國時也哭哭啼啼, 然而當她知道她要在那邊活下去, 起碼要完成GCSE, 她便乖乖地去適應.

父母的過份愛護與輕易妥協往往就做成孩子沒有應有的適應和應變能力.

引用:其實,+父母在送子女出國前要仔細評估,+這應

原帖由 spiderlily 於 15-09-14 發表
其實, 父母在送子女出國前要仔細評估, 這應當成不歸路, 只可向前.

現代父母太愛子女了, 事事以他們感受為 ...
你說得對,但如子女係過邊得情緒病,點都要返嚟,如果父母唔肯,又怕佢做儍事,應如何是好?

想當初係佢自已(細女)要求去UK讀書,因大女也在UK讀緊書好幾年了,佢可能認為在UK讀書無父母管住比較自由,去到UK又可能有其他事發生,與佢所想又有出入,所以回港,回港後又發現入5返以前的中學要從新適應,加上做左2-3月工作,知道做野5係咁簡單及辛苦,最終佢自已要求及希望再去UK讀書,還幸有學校收,現在讀到大二了,真係好彩!好彩!

打去學校問下有無事發生,了解下,可能同學同你小朋友有誤會(可能係好小事),但係小朋友5知點處理才令事情惡化,可能大家講句sorry已令事情解決,但係現今小朋友大都以為自已永遠事對的一方(可能自已係錯的一方),都5會向別人道歉。

另外,我想證實下,拿住特區護照(有學生簽証),在UK去法國及德國,係5洗去法國及德國領事館簽証,因拿著特區護照已有免簽証,對嗎?

annie40  yes, correct.  發表於 15-9-14 13:29

同意因為而家嘅家長太care 子女嘅感受而失去大方向同理性分析事情.再加上而家好多獨生子女,慣咗世界圍住自己轉,過份自我中心,會失去同人相處丶遷就丶磨合的能力.抗逆力亦較低,遇到挫折或不如意時往往放大同選擇逃避.反而而家做父母好重要係如何適當地處理呢D情況,吾好一味感情用來事.

回覆 Ruby1219 的帖子

well said.
其實很想楼主修改討論題目的字眼

1)已經是青少年,不要再形容為小朋友
2)三歲以上,已經没資格和條件扭計,任何人士被形容為扭計,貶意味濃,如有此等行為,可懲罰之。

也許改為

有否兒女或學生出洋後,學習和生活不適應,提出回港要求?

若兒女有情緒困擾,大家務必支持鼓勵,如有人扭計?可視而不見,不可容縱。

其實會唔會父母太溺愛仔女,令佢心智無應有的成熟程度?

擒晚在飛機等起飛時',同佢傾左陣.佢最後同我地講,與其不斷埋怨唔好的地方,不如想下好的方面,佢話佢已經適應晒,叫我地放心返屋企.

我係擒晚先發現我個14歲女原來咁成熟同AQ高

wloi 發表於 15-9-14 20:13
其實會唔會父母大溺愛仔女,令佢心智無應有的成熟程度?
我女同我講,來到英國係有失望的地方,不過佢又無話要 ...
你女女好叻,好識諗

wloi 發表於 15-9-14 20:13

我女同我講,來到英國係有失望的地方,不過佢又無話要 ...
呀女咁識唸,抵讚!

引用:+本帖最後由+wloi+於+15-9-14+20:53+編輯+\

原帖由 wloi 於 15-09-14 發表

Good to hear!

我個仔就好like 英國school life. 唯一係吾like d嘢食!佢都試過同同學甚至matron 有誤會而喊住香港半夜打比我地,我地都好心痛同擔心,但都只有勸下佢睇開d吾好放大件事,亦要從其他人角度諗下。不過佢從來冇話要返香港。反而係有時佢有怨言或投訴時我地會嚇佢或玩佢大佢,叫佢返黎 。reverse psychology! 而家做父母要鬥智鬥(財)力!

引用:同意因為而家嘅家長太care+子女嘅感受而失

原帖由 Ruby1219 於 15-09-14 發表
同意因為而家嘅家長太care 子女嘅感受而失去大方向同理性分析事情.再加上而家好多獨生子女,慣咗世界圍住自 ...
上年有留學生冇上機,自殺死左。

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+15-09-14+發表同

原帖由 vet 於 15-09-15 發表
上年有留學生冇上機,自殺死左。
吓?haven't heard of this! What happened ?

以前女兒學校有香港學生, 因壓力大、 又勉強壓抑, 結果思覺失調, 中途退學, term break 由幾個同學伴著她返港。

過於驕縱, 當然不好。 但如果在 homesick 時, 也不能聽聽家人的聲音, 會更悽慘。 不要因為別人說  leave her alone and it will be fine, 便置諸死地而後生, 畢竟不是幼稚園生, 哭成怎樣, 放學也可回家。 如果兒女想多傾談, 便和他們傾談吧。 不論對父母或者孩子, 都是一同成長的機會。

回覆:有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎

我個人認為,讀書者,唔駛去死,條條大路通河馬,每個人適應能力唔同,真唔得,咪返港,千奇唔好做傻事,令父母飲恨

回覆:Bling2013 的帖子

回覆 Ruby1219 的帖子

這好像是在校園內受性侵犯
‹ 上一主題|下一主題