用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎? ...
樓主: Siumingtsz
go

有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎? [複製鏈接]

引用:回覆+cartierchan+的帖子 似乎houseparent

原帖由 annie40 於 15-09-12 發表
回覆 cartierchan 的帖子

似乎houseparents和同學都好好,明天買些好吃零食,小飾物等,寄給女女,和同學 ...
唔該!很好提意

引用:Quote:cartierchan+發表於+15-9-12+04:50+

原帖由 Yanamami 於 15-09-12 發表
禁其实d同学都好nice呀……
真係好彩同學都幾nice

引用:+本帖最後由+spiderlily+於+15-9-12+09:21+

原帖由 spiderlily 於 15-09-12 發表

小兒學校的校長在開學前的致家長通知中提醒新生家長最好 ...
我都試吓唔同佢聯絡只問houseparnet佢每日情況等佢慢慢適應

無事既,遲些課外活動開始,認真投入學習,又話要交功課,交多些朋友,眨眼term break, 眨眼又返香港,媽咪鍚番補數,幾個月不見,大過女啦。

引用:回覆+cartierchan+的帖子 無事既,遲些課

無事既,遲些課外活動開始,認真投入學習,又話要交功課,交多些朋友,眨眼term  ...
而家都覺大個囡咗,昨日喊完冷靜後除咗話我知feeling better,今日houseparnet同我囡講試下比一個月時間自己適應吓之後再傾,我囡都話好

引用:回覆+cartierchan+的帖子 似乎houseparent

似乎houseparents和同學都好好,明天買些好吃零食,小飾物等,寄給女女,和同學 ...
通過會買邊類小食/小禮物比較適當?

wloi 發表於 15-9-12 12:17
我女讀女校,5日紀錄那位係法國妹。

我朋友當日先揀好學校,早一年summer 一家大細去當地,比個仔上summer program,個仔好開心,問佢下一年去讀好唔好,佢話好。
如是者,之後大半年個仔歡天喜地咁期待去英國 boarding。
一年後又一家大細送佢去,又係歡天喜地咁去。
先在點知臨去學校前兩日,話唔去,想返香港,吵吵鬧鬧兩日。
結果:連學校門口都冇入,一家大細返香港。

寄英國食品一般只可寄dried food, 自己女女吃得健康,多數吃乾果,果仁等,英國商店內已有多種類零食,因此會選比較特色的香港小食。
女女讀的是全boarding, 班細路好似餓鬼,其系乜都鍾意食,分享食物時好開心,其中受歡迎的是鉅記花生軟糖,芒菓乾等。連白兔糖,蛋卷,綠茶果子,都有寄比佢地試下。非洲同學竟然話細細個時成日有食白兔糖,原來中非的inter trade 很平常。

就快中秋節,用 5kgs speedpost box 已經寄左兩合剩蓮容迷利月餅,傳統摺疊燈籠,鳳梨酥和其他食品, 其中一合中國茶葉和白杭菊送給house parents 等。兩至三個工作天到。郵費HKD550, box約兩個鞋合size, 郵局免費提供,任放多少物品,上限重量5kgs.

飾物通常是手繩,手鏈等便宜貨,遺失了也不計較。

有時太掛住女女,就上amazon uk , 買些小玩兒小禮物,通常已包英國郵費,要收delivery fee,也比在港郵寄便宜得多。復活節時郵購Lindt朱古力復活蛋禮品,約HKD100, 平過香港Aeon 超市,女女話好靚,好開心。孩子在外,媽媽的大愛無法施展,唯有在細眉細眼的生活上,制做一點驚喜,就是要一點窩心暖意。

ps,英國禁止蛋黃,奶類月餅。自己只挑純正蓮蓉,content寫dried food and biscuits

candy9328    發表於 15-9-13 16:28

回覆:有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎

想問如果小孩中途返香港,唔肯返去讀書,餘下日子怎過?跟著返港搵學校困難嗎?有冇過來人分享!

nintendo 發表於 15-9-13 09:51
我朋友當日先揀好學校,早一年summer 一家大細去當地,比個仔上summer program,個仔好開心,問佢下一年去 ...
敢問個細路幾大呢?好似好兒戲,連學校門口都沒有入就放棄,不單錢浪費了,這樣對小朋友處事學習好嗎?好像家長也太遷就孩子了!

今次用um服務 同亞細轉机最後冇上,舊校估難入番,心儀學叩門先,另去教署問一定有位,因香港免費教育

nintendo 發表於 15-9-13 09:51
我朋友當日先揀好學校,早一年summer 一家大細去當地,比個仔上summer program,個仔好開心,問佢下一年去 ...

我表哥個仔, 讀書成績一向唔多好, 父母決定送出國讀高中, 升中五時候送左去加拿大讀私立寄宿高中, 留一年級, 去讀grade 10, 唔係咩名校, 本地人唔會去讀, 係是專收外國留學生的那類私立寄宿高中.   表哥個仔, 當其時係好鍾意去加拿大升學, 第一年grade 10讀完都OK, 但到第二年grade 11開學無幾耐就話好難, 老師英文講得太快, 上堂成日聽唔明.   原來第一年讀既係ESL班, 課程係淺好多, 第二年學校認為佢OK, 調佢返去讀正常班, 課程難左好多云云.  佢一直話讀唔上, 太難, 要求返港, 父母一直安撫佢, 叫佢再嘗試, 又或者考慮搵補習, 點知當年的十月底, 佢在無通知父母既情況底下, 自己執晒行李飛咗返香港.  

梁媽媽  咁都得? 真係白費父母心血!  發表於 15-9-14 09:46

小女亦一樣,在讀Y10時又係自已返回HK,香港好少少的學校都很難再入返,最後佢自已出去做左2-3個月野後,佢自已同我講再想去UK讀書,我再比次機會(事先要有協議),今年在UK升大二了,祈望佢繼續努力。做父母現今真難,希望你小朋友盡快適應UK學校生活。

waichung1962 發表於 15-9-13 22:44
小女亦一樣,在讀Y10時又係自已返回HK,香港好少少的學校都很難再入返,最後佢自已出去做左2-3個月野後,佢 ...
家人的鼓勵和支持都很重要,相信你倆這段時間亦不會好受,現在雨過天x便好了。

呢幾日佢收拾緊行李中,佢話呢年的假期唔返HK了,直至7月暑假才返,12月及4月假期會與同學去法國和德國旅行。

waichung1962 發表於 15-9-13 23:25
呢幾日佢收拾緊行李中,佢話呢年的假期唔返HK了,直至7月暑假才返,12月及4月假期會與同學去法國和德國旅行 ...
呀仔都打算一年後返,約咗同學12月和4月去法國德國玩。我就叫他下年上北歐一次。

我亞囡今年去讀year 8, 頭5日都好開心,星期六晚打黎喊晒,話自己吾知做錯嘜,啲roommates 吾采佢,琴晚都未平伏,話英國並吾係佢想中咁,同學又吾nice, 仲話讀完今年,出年想返番HK 讀,依家好鬼擔心

回覆 puifun 的帖子

試下問houseparent睇下發生咩事?

回覆:tung_yan0623 的帖子

好吖,因為一向好小喊,好獨立,但朋友係首位,在香港時,已憂慮去到英國識吾到朋友,啲同學吾鍾意佢等等

‹ 上一主題|下一主題