用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 買左 2016 march 英國机票,記住申請 refund 英國机埸稅 ...
樓主: billylulucoco
go

買左 2016 march 英國机票,記住申請 refund 英國机埸稅 [複製鏈接]

Lufthansa退返入credit card $848

引用:Quote:原帖由+maxwcc+於+16-04-28+發表Expe

原帖由 DKmum 於 16-04-28 發表
我買过幾次俾呀女喎,我女今年15歲!
因為佢地Expedia 嘅T&C講明唔可以單獨賣比18歲以下的人,我擔心張飛到時唔得,所以次次都用其他,我試過打電話去問,佢嘅回覆都係唔得,出飛有機會取消並收charges,如你咁講,可以一試

引用:Quote:原帖由+DKmum+於+16-04-28+發表我買

原帖由 maxwcc 於 16-05-01 發表
因為佢地Expedia 嘅T&C講明唔可以單獨賣比18歲以下的人,我擔心張飛到時唔得,所以次次都用其他,我試過打 ...
我在expedia買英航,over12歲可以自己飛(單獨買成人票),只要你放心比佢自己飛就得。例如Book維珍,一定要16歳先可以獨自飛,要跟番你選的航空公司條例。
因今次退税問題,我對expedia職員的回覆及掌握的資料幾失望

引用:Quote:原帖由+maxwcc+於+16-05-01+發表因為

原帖由 hennyyoyo 於 16-05-01 發表
我在expedia買英航,over12歲可以自己飛(單獨買成人票),只要你放心比佢自己飛就得。例如Book維珍,一定要16 ...
咁經佢地係咪無得退 ?

引用:Quote:原帖由+hennyyoyo+於+16-05-01+發表

原帖由 skate 於 16-05-14 發表
咁經佢地係咪無得退 ?
無人可以答我

引用:Quote:原帖由+skate+於+16-05-14+發表咁經

原帖由 hennyyoyo 於 16-05-14 發表
無人可以答我
我同妳一樣經佢地,佢地嘅回覆好唔合理,我已問航空公司係可以退,要去消委會反應下

引用:Quote:原帖由+hennyyoyo+於+16-05-14+發表

我同妳一樣經佢地,佢地嘅回覆好唔合理,我已問航空公司係可以退,要去消委會反應下

...
就係!你明我講乜佢地網站也有問題,有出售兒童票,但唔即時減税項,如出了票,就關人事,唔會幫人退,無形中食了退稅錢!(在之飛前問過expedia,佢地話飛完可在BA網址退,但BA回覆是飛前可以稅的,咁稅收啲$比咗邊個?)我諗會考慮去消委會投訴一下。

引用:Quote:原帖由+skate+於+16-05-14+發表我同

就係!你明我講乜佢地網站也有問題,有出售兒童票,但唔即時減税項,如出了票,就關人事,唔會幫人退,無 ...
佢地好無理,要我自己打去航空公司問,要問人地係邊個話有得退,再打返比佢地話佢知喎!

引用:Quote:原帖由+hennyyoyo+於+16-05-14+發表

佢地好無理,要我自己打去航空公司問,要問人地係邊個話有得退,再打返比佢地話佢知喎!

...
其實有乜關係?咁佢地張機票有無包税項先?!咁佢地啲税係咪比咗BA先而BA唔肯退?如果佢答係,我會攞番佢全名,方便日後跟進仲有下次試下扮買票(12-16),問佢税項幾多,點退(同佢講錄埋音)...真係嬲

引用:Quote:原帖由+skate+於+16-05-14+發表佢地

其實有乜關係?咁佢地張機票有無包税項先?!咁佢地啲税係咪比咗BA先而BA唔肯退?如果佢答係,我會攞番佢全名,方 ...
我話 confirm 有得退,航空公司話退比 agent, 再由 agent 退, 我直接問佢地公司係咪吞左我 d 退款,咁我要投訴消委會

我話 confirm 有得退,航空公司話退比 agent, 再由 agent 退, 我直接問佢地公司係咪吞左我 d 退款,咁我要 ...
我星期一都再追多次先!

引用:Quote:原帖由+skate+於+16-05-14+發表我話+

我星期一都再追多次先!
唔洗等星期一,我都係今日追佢地,記得記低佢係嘜水. 省完佢地,下午就 e-mail 我,話航空公司要求比個 passport copy 佢證明個學生年齡.
死啦!我仲有一張機票係同佢地買潻㗎!

回覆:買左 2016 march 英國机票,記住申請 refund 英國机埸稅

我兩 set  都係漢莎航空

唔洗等星期一,我都係今日追佢地,記得記低佢係嘜水. 省完佢地,下午就 e-mail 我,話航空公司要求比個 pas ...
好!我明天又打去問下唔該哂你!唔係你講一講,我又算咗佢!

引用:Quote:原帖由+skate+於+16-05-14+發表唔洗

好!我明天又打去問下唔該哂你!唔係你講一講,我又算咗佢!
不用客氣!呢 d 奸商咁做生意唔 ok

回覆:買左 2016 march 英國机票,記住申請 refund 英國机埸稅

有冇人已成功取得tax refund?
我仔2/4 完成航程。我見virgin 同agent 冇主動向我refund, 4月頭我就打上去agent hotline 加email附資料去追。 agent 都覆左我, 幇我交哂资料去virgin....宜家就等....

引用:Anyone+has+experience+of+UM+service+of+V

原帖由 jj_hk 於 16-04-22 發表
Anyone has experience of UM service of VA flight. My concern is the early arrival time at Heathrow a ...
actually it takes at least 45mins to pass the immigration gate and baggage claims.  it would be almost 6am and shops and cafes should be opened, tubes are ready also.
otherwise, just stay at the arrival hall where free wifi is available.

引用:有冇人已成功取得tax+refund?+ 我仔2/4+完

原帖由 林嬌嬌 於 16-05-16 發表
我仔2/4 完成航程。我見virgin 同agent 冇主動向我refund, 4月頭我就打上去a ...
我仲未搞呀!呢兩日病病地

林嬌嬌 發表於 16-5-16 20:38
我仔2/4 完成航程。我見virgin 同agent 冇主動向我refund, 4月頭我就打上去a ...
我經agent 買的,4月頭已交晒有關文件,agent 話起碼3個月先攪到refund, 叫我有耐性,唯有信佢,再等多個多月!

引用:Quote:林嬌嬌+發表於+16-5-16+20:38+有冇人

原帖由 DKmum 於 16-05-18 發表
我經agent 買的,4月頭已交晒有關文件,agent 話起碼3個月先攪到refund, 叫我有耐性,唯有信佢,再等多個多 ...
除左 passport ,仲要交咩文件?

‹ 上一主題|下一主題